Může liberální demokracii zachránit levice?

12. 3. 2018 / Petr Huďa

čas čtení 2 minuty
Jistě se shodneme na tom,  že oligarchizace české politiky je vážný problém. Jak vysvětlit lidem, aby přestali věřit na hodného a zlého oligarchu? Zloděj Bakala a poctivý Babiš je mýtus řady lidí. 

Češi si zaslouží  lepši vizi budoucnosti,  než jim předkládá Bakalova koalice nebo "nespokojený" miliardář Babiš a představitelé ultrapravice (Zeman, Okamura, Klaus jr.). 

 

Přesvědčivou vizi o lepší budoucnosti s fungujícím státem bez mafiánského kapitalismu může podle mého názoru nabídnout pouze skutečná levice, která se bude vážně zabývat výzvami 21. století (klimatické změny, digitalizace a automatizace výroby) a nebude se bát uchopit levicová témata, na která řada potencionálních voličů levice dlouhou dobu zoufale  čeká. 

Tak, jak to dokázal v Británii Corbyn nebo v USA socialista Sanders. 

Parlamentní "levice" v ČR (ČSSD, KSČM) je v krizi. Piráti představují z parlamentních politických subjektů to lepší, ale jejich pravicový ekonomický program nemůže ve Sněmovně suplovat autentickou levici, kterou tam nemáme. 

Politický komentátor Martin Hekrdla to vystihl trefně, když v jednom článku  ČSSD, KSČM,  SZ přirovnal k ztrouchnivělým stodolám, které je třeba zbourat a na zelené louce postavit nový levicový projekt.  

My nevíme,  kdo ještě horší může přijít po Zemanovi, Babišovi a Okamurovi.  Frustrovaným  a nespokojencům s polistopadovým vývojem a fungováním EU nastavují náruč političtí  podnikatelé, nacionalisté a fašisti. 

Ekonomická konjunktura nebude v Evropě a v ČR trvat věčně a může být hůř. Nedělejme si iluze. Spousta lidí bez ohledu na vzdělání a věk dokáže ve  volbách volit proti svým  zájmům. 

Jinak řečeno, ekonomicky slabí a znejistěná střední třída důsledky globalizace a neoliberalismem musí přestat vidět volbu mezi Kalouskem (symbol korupce a asociální politiky předchozích pravicových vlád) a Zemanem, Okamurou jako "alternativou".  

Vítám návrh či výzvu šéfredaktora Alarmu Jaroslava Fialy,  který ve skvělém článku  mimo jiné vyzdvihl téma začít diskutovat o trnité cestě s nejistým výsledkem: nové levicové straně,  která převezme štafetu po ČSSD. 


Britské lisy považuji za progresivní internetový publicistických deník, který by se mohl do zajímavé a potřebné diskuze o nové levicové straně klidně připojit. 

0
Vytisknout
10288

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2018