Zemřel kosmolog Stephen Hawking

14. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




Ve věku 76 let ve středu v anglickém univerzitním městě zemřel kosmolog Stephen Hawking. Byl to "autor, který cestoval vesmírem ze svého kolečkového křesla a studoval podstatu zemské přitažlivosti a původ vesmíru. Stal se symbolem lidské rozhodnosti a zvědavosti," napsal list New York Times.



"Žádný vědec od dob Alberta Einsteina nezaujal tolik lidskou představivost a nezamilovaly si ho desítky milionů lidí po celém světě," řekl Michio Kaku, profesor teoretické fyziky ze City University v New Yorku.

Hawking proslul především knihou z roku 1988 nazvanou Stručná historie času: Od velkého třesku k černým dírám. Prodalo se jí více než 10 milionů výtisků a inspirovala dokumentární film Errola Morrise. Za film  z roku 2014 "Teorie všeho" o dr. Hawkingovi získal herec Eddie Redmayne, který hrál profesora Hawkinga, Oscara. 

Jako postgraduant v roce 1963 Hawking zjistil, že trpí amyotropickou laterální sklerózou, nemocí, která ničí svaly a nervový systém. Očekávalo se, že do několika let zemře. 

Nemoc znamenala, že Hawking mohl pouze hnout prstem a očima, ale jeho duševní schopnosti nepostihla. 

V sedmdesátých letech Hawking aplikoval kvantovou teorii na černé díry. Zjistil, že vůbec nejsou černé, že nakonec vyprchají a vybuchnou a během času zmizí. Jeho článek v časopise Nature z roku 1974 na toto téma vědci považují za první velký mezník ve snaze vytvořit jednotnou teorii přírody - spojit přitažlivost a kvantovou mechaniku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9626

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018