DNA a lidská identita

21. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Nedávno jsem se setkal s představou, že DNA (deoxyribonukleová kyselina) je identita daného člověka. Je pravda, že každý z nás je tak nějak „utvořen“ z bílkovin podle genetické informace, která je uložena v jeho DNA. Není to ovšem tak, že by DNA vyrobila bílkoviny, ale tak, že bílkoviny existují už v té první buňce, která vznikne po spojení vajíčka a spermie, spolu s DNA, a tyto bílkoviny různě DNA upravují, vypínají a zapínají její geny.


Byl bych biologicky jiným člověkem, kdyby z mé DNA byly čteny ty geny, které byly vypnuté, když jsem se vyvíjel. Možná bych se s tou samou DNA, kterou mám nyní, ani nevyvinul, protože zapnutí nesprávných genů v nesprávnou chvíli by způsobilo konec mého vývoje. Možná ve své DNA nesu genetický defekt, který se mi vyhnul, neboť je vypnutý, ale v mých příbuzných se mohl v minulosti a může v budoucnosti projevit. A možná nějaká vrozená nemoc, např. oční vada, která definuje mou identitu od raného dětství, by vůbec nebyla u člověka se stejnou DNA, pokud by měl vypnuté/zapnuté jiné geny.

Nicméně kromě této biologické roviny je – a to mne na celé myšlence DNA = identita pobouřilo nejvíce – zde mnohem závažnější námitka: identitu člověka přece tvoří to, jak se uspořádají jeho vzpomínky, jeho sebepojetí, jeho mezilidské vztahy. Kdyby mě někdo po narození vzal a přenesl do jiné rodiny, jiné doby, jiné společnosti, tak jsem jiným člověkem. Kdybych četl jiné knihy nebo nečetl vůbec, kdybych měl jiné osobní zážitky, jsem jiným člověkem. A to není věcí DNA.

Identita totiž není barva očí, fyzická výška, vrozené vady, krevní skupina, identita jsou nervová spojení v mozku a na ta má obrovský vliv to, co se děje po narození. Nerodíme se vzpomínkami na své rodiče, přátele, na knihy, které jsme četli. Nikoli DNA, ale prožitky, jedinečný souhrn osobních zkušeností, přístupu ke světu, emocí, to je identita člověka. Proto také člověk s pokročilou Alzheimerovou chorobou ztrácí sám sebe, jeho identita odchází dříve než jeho ostatní tělo.

0
Vytisknout
13692

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2018