Bundestag zahájil rozpravu o novém azylovém zákoně

13. 1. 2016

čas čtení 3 minuty


Německý parlament zahájil debatu o novém azylovém zákoně, který má zlepšit registraci žadatelů. Ačkoliv mnohé z něj je předmětem debat, některá předpokládaná opatření už jsou ve fázi plánování.


Mnohé oblasti německé azylové politiky potřebují zlepšení. Vláda kancléřky Merkelové se právě snaží prosadit nové zákony s cílem zavést větší pořádek do situace, která je označována za "uprchlický chaos". Statistiky spolkového ministerstva vnitra hovoří o takřka 1,1 milionu uprchlíků jen za rok 2015, ale jen zhruba půl milionu z nich také požádalo o azyl.

Pravděpodobně další přicestovali do země bez registrace. Existuje pět různých vládních agentur, které jsou zodpovědné za registraci. Nicméně jejich údaje jsou vzájemně neslučitelná. Nevyužívají vždy stejný software a nejsou součástí jedné počítačové sítě. Takže kromě neregistrovaných také existují lidé, kteří byli zaregistrováni více, než jen jednou.

Nový zákon má zlepšit výměnu údajů. Centrální sada údajů bude vytvořena centrálním registru cizinců a později k nim všechny oficiální oddělení získají přístup. Kromě základních osobních dat budou také ukládány otisky prstů, země původu, číslo mobilního telefonu, informace o očkování, rentgenové snímky a zdravotní dokumentace, detaily ohledně vzdělání a kvalifikaci.

Úřady doufají, že odebíráním otisků zajistí jasnou a rychlou identifikaci.

Výbor Bundestagu pro domácí záležitosti jednal o zákonu s experty. Zástupce Spolkové kanceláře pro migraci a uprchlíky (BAMF) přivítal předlohu zákona, protože usiluje o tři věci: Jasnou identifikaci, vyloučení duplicity informací a zlepšení kontroly. Žadatelům o azyl bude zaznamenáno do materiálů také to, jaké místo pobytu jim bylo přiděleno.

Uprchlíci jsou rozmístěni po celém Německu podle klíče, který zohledňuje úroveň zalidnění a daňové výnosy. Avšak ne všichni zůstanou tam, kam byli vysláni. Z vesnic se často stahují do velkých měst.

Vláda tomu chce zabránit. Od února začne vydávat osobní dokumenty pro uprchlíky, které si ovšem budou moci vyzvednout jen v předepsaném místě bydliště. A výplaty sociálních dávek budou rovněž vázány na osobní doklad.

Kritici namítají, že by uprchlíci neměli být drženi v ekonomicky nevyspělých regionech, kde mají malou šanci najít práci.

Zákon by měl zmírnit zátěž BAMF, která má na stole 660 000 nezpracovaných žádostí o azyl. Mluvčí agentury oznámil, že žádosti zpracovává 900 zaměstnanců a že nyní doufá v určitou úlevu. Vyřízení samotného podání žádosti o azyl dnes v Berlíně trvá průměrně pět měsíců.

Podle evropských zákonů musí být žadateli umožněno podat žádost maximálně do osmi dnů od příjezdu. Není vyloučeno, že se začnou objevovat žaloby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6742

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016