"Srdcervoucí scény" z hladovějícího syrského města

13. 1. 2016

čas čtení 2 minuty



Pracovníci humanitárních organizací, kteří přijeli do obklíčeného syrského města Madája, hovoří o "srdcervoucích" podmínkách, které musí vydržet vychrtlí a hladovějící obyvatelé, z nichž stovky potřebují specializovanou lékařskou pomoc.


Pondělní konvoj přivezl první potraviny a zdravotnickou pomoc za mnoho měsíců do města v západní Sýrii, kde je 40 000 osob

"Je opravdu srdcervoucí vidět situaci lidí," prohlásil Pawel Krzysiek z Mezinárodního výboru Červeného kříže. "Před chvílí mě právě navštívila holčička a její první otázka zněla, vezeš jídlo... jsme opravdu hladoví."

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že žádala syrskou vládu, aby umožnila vyslání mobilních klinik a zdravotnických týmů do Madáji. Lékaři by tam měli vyhodnotit rozsah podvýživy a evakuovat nejhorší případy.

Místní lékař konstatuje, že 300 - 400 osob potřebuje speciální lékařskou péči, hlásí Elizabeth Hoffová, zástupkyně organizace v Damašku, která do Madáji přijela spolu s konvojem.

"Lidé se shromáždili na tržišti. Můžete vidět mnoho podvyživených, hladovějících. Byli vyhublí, unavení, ve vážných problémech. Nikdo neměl ve tváři úsměv. Není to to, co vidíváte, když dorazíte s konvojem. Děti, s nimiž jsem mluvila, říkaly, že nemají sílu hrát si."

Konvoje přivezly pomoc také do vesnic Al-Fúa a Kifrája v provincii Idlíb, které jsou obklíčeny povstalci.

Západní diplomati odsoudili využití potravy jako zbraně. Právní experti tvrdí, že takový čin lze kvalifikovat jako válečný zločin, zločin proti lidskosti, případně jakko obojí.

Nezávislá vyšetřovací komise OSN pro Sýrii již dlouho odsuzuje pokusy obou stran vyhladovět obyvatele a sestavila seznam jedinců a jednotek podezřelých ze spáchání válečných zločinů, který je uložen v sejfu v Ženevě.

Nicméně Sýrie není signatářem dohody o zřízení Mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v Haagu a tak existuje mizivá šance na proces, a dovolání k soudu při Radě bezpečnosti by čelilo ruským obstrukcím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8833

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016