Řecko pozastavilo dohodu EU ohledně nových sankcí proti Rusku

29. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Nová řecká vláda přiměla EU, aby odložila dohodu o schválení nových sankcí proti Ruskem podporovaným separatistům na Ukrajině. EU a NATO se obávají, že Moskva může využít nové řecké vládní koalice ultralevicové a ultrapravicové strany jako trojského koně v klíčových západních aliancích.

Mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU mělo v Bruselo reagovat na zvýšení násilí na východní Ukrajině, konkrétně na ostřelování města Mariupol proruskými separatisty o víkendu, při čemž zahynulo 30 civilistů a 100 jich bylo zraněno.

Ve čtvrtek večer souhlasili ministři zahraničí EU, že prodlouží platnost černé listy se jmény šéfu proruských separatistů od března do září, že na listinu umístí další jména a požádali Evropskou komisi, aby zkoumala možnoset rozšíření hospodářskýách a finančních sankcí, uvalených na Rusko loni v červenci.

Před schůzkou ministrů zahraničí se sešli v Bruselu velvyslanci z 28 členských zemí EU, aby připravili dokument, o kterém mají ministři jednat.

Řecký velvyslanec odmítl schválit klíčovou pasáž ohledně sankcí a ohledně rozšíření černé listiny s tím, že se o ní nemůže vyjádřit, dokud řecký ministr zahraničí nedorazí do Bruselu. "Jedna delegace má všeobecné námitky proti textu", napsali tedy velvyslanci.

Nikos Kotzias, nový řecký ministr zahraničí, uvedl, že Řecko "chce zabránit rozkolu" mezi Ruskem a EU, i když obě strany jsou v ostrém konfliktu už deset měsíců v důsledku útoku Moskvy na Ukrajinu.

Ve čtvrtek navštívil premiéra Tsiprase v Athénách Martin Schulz, německý sociální demokrat a předseda Evropského parlamentu. Hovořili spolu několik hodin a Schul vyšel bledý a vážný, avšak vyjádřil se, že je si jist, že Řecko neučiní žádné jednostranné kroky k tomu, aby odmítlo splácet dluh anebo zrušit dohodu o pomocném balíku od EU a MMF.

Tsipras se vyjádřil, že povede válku proti řeckým oligarchům a proti neplacení daní bohatými.

Zatímco finanční spor s EU je nejvýznamnějším problémem, vzniklým po řeckých volbách, diplomaté v Bruselu jsou překvapeni, že se Athény rozhodly s Bruselem nespolupracovat ohledně Ruska a Ukrajiny. Řekové jsou všeobecně proruští, avšak dosud nehrozili Evropské unii vetem. Někteří diplomaté spekulovali, že Tsipras možná Rusko používá jako vyjednávací argument pro další vyjednávání o řeckých dluzích. Pokud ano, mohlo by to být velmi kontraproduktivní, protože by to bylo v EU interpretováno jako vydírání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9049

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015