Dvě ruská vojenská letadla "narušila britský komerční letecký provoz"

29. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Dva ruské bombardéry, které se přiblížily k britskému vzdušnému prostoru, ve středu "narušily civilní letecký provoz", konstatovalo britské ministerstvo zahraničí. Ruský velvyslanec v Londýně byl povolán, aby incident vysvětlil.

Dva ruské bombardéry se přiblížily na vzdálenost 40 km britskému vzdušnému prostoru. Letěly ze severu podél západního pobřeží Irska a do kanálu La Manche. Pak se obrátily a stejnou cestou letěly zpět

Bombaardéry předem neinformovaly nikoho o svém letovém plánu, měly vypnuty transpondéry a nekomunikovaly s leteckými dispečery. Podle britského ministerstva zahraničí se jim musela vyhýbat komerční letadla, avšak britské ministerstvo zahraničí neposkytlo v tomto ohledu další podrobnosti.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl: "Ruská letadla nevstoupila do britského suverénního leteckého prostoru a doprovázely je stihačky britského královského letectva, pokud byly v oblasti britského zájmu, avšak ruská letadla narušila civilní letecký provoz. Proto jsme povolali ruského velvyslance, aby incident vysvětlil."

Je to poslední z celé řady podobných incidentů s ruskými vojenskými letadly, která "velmi agresivně zkoumají" britský letecký prostor.

Zatímco společnost BBC uvedla, že ruská letadla měla vypnuty transpondery, deník Guardian uvádí, že britští vládní činitelé to nemohli potvrdit. "Narušit civilní letecký provoz je jedna věc," řekl činitel NATO. "Mít strategický bombardér blízko svého vzdušného prostoru je věc jiná," vyjádřil se činitel NATO. "Pokud měly transpondery zapnuty, pak civilní letadla vidí, kde jsou a co jsou. Pokud je mají vypnuty, pak musíme startovat a jít zjistit, co se děje."

Komentátoři se domnívají, že agresivní let ruských bombardérů mohl mít souvislost s právě probíhajícím veřejným vyšetřováním smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl r. 2006 usmrcen radioaktivním poloniem. Británie obžalovala z této vraždy dva agenty KGB. Právník zastupující Litviněnkovu manželku u soudu tvrdil, že vraždu nařídil Vladimír Putin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6765

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015