Britská demokracie v praxi

Z Londýna násilím deportovaného Angolana britští zřízenci v letadle udusili

10. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Angolan Jimmy Mubenga, kterého v letadle při pokusu o deportaci udusili tři zaměstnanci soukromé deportační firmy G4S byl nezákonně zabit, rozhodla porota soudního vyšetřování.

Jimmy Mubenga, 46, zemřel v říjnu 2010 v letadle na londýnském letišti Heathrow, které mělo letět do Angoly. Na závěr osm týdnů trvajícího soudního vyšetřování rozhodla porota sedmi mužů a tří žen po sedmi dnech jednání, většinou devíti porotců ku jednomu, že byl Angolec nezákonně usmrcen.

Britská prokuratura Crown Prosecution Service uvedla, že bude v důsledku tohoto rozhodnutí zkoumat své původní rozhodnutí muže, kteří Angolana udusili, trestně nestíhat.

Vyšetřování vyslechlo svědectví, že Mubenga volal o pomoc, když ho tři zaměstnanci soukromé deportační firmy, Stuart Tribelnig, Terry Hughes a Colin Kaler v letadle fyzicky "usměrňovali" po dobu delší než půl hodinu. Několik cestující svědčilo, že křičel, že nemůže dýchat, a "Oni mě zabijí."

Předseda poroty uvedl: "Na základě důkazů, které jsme vyslechli, zjišťujeme, že pan Mubenga byl držen či stlačen v sedadle jedním nebo více strážci tak, že nemohl dýchat. Zjistili jsme, že používali nepřiměřené síly a jednali protizákonně. Jsme přesvědčeni, že strážci věděli, že panu Mubengovi způsobují zranění, dokonce i vážné zranění. Jsme přesvědčeni, že pan Mubenga zemřel na sedadle v letadle - než do něho dorazili zdravotníci."

Strážci uvedli při slyšení, že jak se letadlo rozjelo po runwayi, Mubenga "se unavil a přestal křičet". Strážci si uvědomili, že se něco stalo, letadlo se vrátilo na stojánku a byli zavoláni zdravotníci. O několik okamžiků později bylo zjištěno, že je Mubenga mrtvý.

Vdova po Mubengovi, Adrienne Akenda Kamnaba, řekla před budovou soudu, že s jejím manželem bylo v letadle zacházeno "hůře než se zvířetem". Požadovala, aby byly násilné deportace z Británie řádně monitorovány.

U slyšení byla přednesena informace, že všichni tři strážci byli posléze zatčeni "na základě podezření ze spáchání trestných činů" v souvislosti s Mubengovou smrtí, ale loni, 21 měsíců po jeho smrti, se britská prokuratura rozhodla muže nestíhat.

Během slyšení vyšlo najevo, že dva ze tří strážců, Hughes a Tribelnig, měli v mobilních telefonech větší množství rasistických "vtipů". Hughesův telefon obsahoval to, co koronerka Karon Monaghanová charakterizovala jako "velmi rasově urážlivý materiál".

Mubenga a jeho manželka přicestovali do Británie r. 1994. Mubenga byl v Angole známým studentským předákem. Režim ho začal pronásledovat a Mubenga byl nucen z Angoly uprchnout. Po dlouhém právním úsilí dostal povolení k pobytu v Británii. V roce 2006 byl Mubenga odsouzen za fyzické násilí, které spáchal při hádce v jednom londýnském hostinci. Byl odsouzen na dva roky do vězení a pak až do své smrti byl ve vazbě. Rodina se bezúspěšně snažila zabránit jeho deportaci z Británie.

Deportované osoby vědí, že pokud udělají v letadle, které je odváží z Británie, dostatečně velkou scénu, kapitán je nechá z letadla odvést a jejich deportace musí být odložena. Právě o to se zřejmě Mubenga pokusil, když se v letadle vracel ze záchodu. Následovala potyčka. Strážci ho násilím umístili na jeho sedadlo a svázali mu ruce za zády použitím pevných tyčí. Cestující v letadle svědčili, že ho strážci "zpracovávali" déle než půl hodiny, zatímco Mubenga volal o pomoc.

Thomas Buckley, který seděl několik řad před Mubengem, konstatoval v prohlášení, které bylo na slyšení přečteno: "Jak jsem si sedl, slyšel jsem mužský hlas, jak křičí: "Pusťte mě, vy mě zabíjíte. Vy mě zabíjíte. Nemohu dýchat. Nemohu dýchat."

Buckley, které seděl "asi dva až tři metry" od Mubengy, řekl, že uslyšel poslední slabý vzdech od Mubengy asi deset minut poté, co si sedl a viděl, jak se ho strážci na jeho sedadle snaží napřímit. "Viděl jsem jasně, že mu padá hlava doprava, měl široce otevřené oči a trochu otevřená ústa. Otočil jsem se k muži, který seděl vedle mne na sedadle 38K a řekl jsem: "Myslím, že ten člověk je mrtvý."

Po incidentu se soukromá bezpečnostní firma G4S a britské ministerstvo vnitra nezmínily o tom, že strážci násilně znehybněli Mubengu na jeho sedadle, ani o tom, že svědci informovali, že si Mubenga stěžoval, že nemůže dýchat a že volal o pomoc.

"Můžeme potvrdit, že zadržovaná osoba onemocněla dne 12. října 2010 během eskorty do letadla," konstatovala firma G4S následujícího dne a dodala, že muž byl odvezen do nemocnice, kde zemřel. Ministerstvo vnitra vydalo podobné prohlášení.

Poté, co případ vyšetřoval deník Guardian, který dohledal celou řadu cestujících, kteří vyjádřili znepokojení ohledně toho, jakým způsobem byl Mubenga "znehybněn" na svém sedadle, vyšetřováni převzalo londýnské policejní oddělení pro vyšetřování vražd. Tři strážci byli zatčeni pro podezření ze zabití.

Po jejich zatčení zavedlo britské ministerstvo vnitra první dočasný zákaz na užívání síly při deportaci osob do zahraničí. Do půl roku způsobil Mubengův případ, že poskytli čtyři whistlebloweři z firmy G4S britské Dolní sněmovně písemné svědectví o potenciálně vražedných technikách, které používají strážci zaměstnávaní firmy G4S. Varovali, že strážci hrají s životy deportovaných osob "ruskou ruletu".

V květnu r. 2011 získala kontrakt na deportaci nežádoucích osob z Británie jiná soukromá firma - Reliance. Všichni tři strážci byli suspendováni, ale stejně jako další zaměstnanci firmy G4S přešli do nové firmy.

O měsíc později vyšlo najevo, že jeden z vyšetřovaných strážců - Hughes - umístil na Facebook výsměšnou fotografii dvou asijských mužů, zřejmě deportovaných, na palubě letadla. Pod tou fotografií umístila řada Hughesových přátel - včetně stráží, oprávněných britských ministerstvem vnitra k deportaci imigrantů celou řadu urážlivých výroků. Dva strážci byli suspendováni.

Avšak během vyšetřování vyšlo najevo, že to je pouze špička ledovce. V telefonech, zkonfiskovaných od dvou strážců - Hughese a Tribelniga - bylo po Mubengově smrti nalezeny desítky rasistických "vtipů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9438

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013