Navzdory záporné mediální kampani většina Američanů sympatizuje se Snowdenem

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumu organizace Quinnipiac se staví většina Američanů k Edwardu Snowdenovi a jeho prozrazení amerického oficiálního špehování světa pozitivně, a to navzdory jeho démonizaci v amerických médiích. "55 procent Američanů považuje Snowdena za whistleblowera, který prozradil informace o utajovaných amerických programech, které sbírají telefonní a internetová data. 34 procent |Američanů ho považuje za zrádce."

45 procent oproti 40 procentům Američanů zastává názor, že vláda zachází příliš daleko při omezování občanských svobod v rámci takzvaného boje proti terorismu. Je to dramatická změna ve srovnání s lednem 2010, kdy 63 procent Američanů zastávalo názor, že protiteroristická opatření nezacházejí dostatečně daleko.

V rozhovorech uskutečněných v sobotu a v úterý vehementně popřel Edward Snowden, že by předal tajné americké informace čínské či ruské vládě. Popřel také mediální tvrzení, že si obě vlády "zkopírovaly jeho počítače".

Tato tvrzení se bez důkazů objevila v článku v deníku New York Times dne 24. června. Článek byl založen na spekulacích ze dvou anonymních amerických zdrojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8066

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013