Firma Microsoft poskytuje americké NSA přístup k zašifrovaným zprávám

11. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

  • Tajné dokumenty dokazují, do jak velké míry spolupracují americké digitální firmy se špehovacím programem Prism
  • Šifrovací program Outlook.com byl rozšifrován pro NSA už před jeho oficiálním uvedením na trh
  • Firma Skype poskytla povolení americkým úřadům, aby prostřednictvím programu Prism zaznamenávaly videorozhovory
  • Firmy tvrdí, že jsou podle zákona nuceny s americkou vládou spolupracovat

Firma Microsoft těsně spolupracuje s americkými výzvědnými službami a umožňuje tak odposlouchávání komunikací všech svých zákazníků. Microsoft dokonce umožňuje americké NSA odemykat své vlastní šifrovací programy. Vyplývá to z tajných dokumentů, získaných deníkem Guardian.

Dokumenty, které listu poskytl Edward Snowden, dokazují obrovský rozsah spolupráce mezi americkými počítačovými firmami a americkými výzvědnými agenturami. Zaznamenávají spolupráci za poslední tři roky. Poskytují také informace o tom, jak funguje tajný program Prism.

Z dokumentů vyplývá:

  • Firma Microsoft poskytla americké výzvědné službě NSA technické údaje o tom, jak rozšifrovat její vlastní šifrovací systémy, poté, co NSA vyjádřila znepokojení, že nebude moci rozšifrovat internetový chat na novém portálo Outlook.com.
  • Výzvědná instituce NSA měla přístup k emailům na Outlook.com i na hotmailu už v etapě před jejich zašifrováním.
  • Microsoft spolupracoval s FBI letos s cílem umožnit NSA lehčí přístup prostřednictvím programu Prism k své službě SkyDrive v rámci ukládání dokumentů v tzv. "cloudu". Služba SkyDrive má nyní celosvětově více než 250 milionů uživatelů.
  • Microsoft také spolupracoval s odposlouchávacím oddělením FBI a umožnil jeho pracovníkům rozšifrovat systém, který v programu Outlook.com umožňuje uživatelům užívat pseudonymy.
  • Poté, co firma Microsoft odkoupila v říjnu 2011 Skype, umožnila loni americkým výzvědným agenturám, aby prostřednictvím systému Prism zaznamenávaly veškeré video rozhovory i audio rozhovory, uskutečněné prostřednictvím Skypu.
  • Materiál shromážděný prostřednictvím systému Prism je běžně sdílen s FBI a s CIA.

Z nejnovějších dokumentů vyplývá, že existuje napětí mezi Obamovou vládou a americkými počítačovými firmami. Všechny velké technologické počítačové firmy lobbují americkou vládu, aby jim bylo dovoleno informovat své zákazníky o rozsahu jejich spolupráce s NSA. Soukromě se techničtí ředitelé amerických počítačových firem distancují od spolupráce s NSA a tvrdí, že jsou k této spolupráci nuceni zákonnými prostředky.

Letos v červnu odhalil deník Guardian, že NSA má prostřednictvím programu Prism přístup k systémům mnoha internetových firem, včetně Microsoftu, Skype, Apple, Google, Facebooku a Yahoo. Americké úřady smějí komunikace občanů zaznamenávat bez individuálního soudního příkazu, pokud je si výzvědný agent 51 procenty jistý, že cílem sledování není americký občan a není na americkém území. Špehování amerických občanů vyžaduje individuální soudní příkaz, avšak nikoliv tehdy, kdy Američan komunikuje s cizincem.

Od doby, kdy byl program Prism zveřejněn, tvrdí Microsoft a další firmy, citované v dokumentech NSA jako poskytovatelé informací, že o programu Prism nevěděli a že výzvědné agentury nemají přístup zadními vrátky do jejich systémů.

Marketingová kampaň firmy Microsoft letos od dubna užívá hesla VAŠE SOUKROMÍ JE NAŠÍ PRIORITOU.

Avšak z interních bulletinů NSA, označených přísně tajné, je zcela zjevné, že spolupráce mezi výzvědnými službami a internetovými společnostmi je hluboká a trvalá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9632

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013