48 milionů Američanů je dnes závislých na státní potravinové pomoci

11. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Každý šestý Američan dostává sociální podporu na nákup potravin pro svou domácnost formou bezplatné potravinové pomoci. Podporu financuje americká federální vláda. Na této podpoře závisí 48 milionů Američanů. Podle Faisala Islama, ekonomického redaktora britských Channel Four News, to dokazuje hlubinné změny, k nimž došlo v americké společnosti a dopad hospodářské krize od roku 2008.

Znamená to, že mnoho Američanů, kteří se vždycky považovali za tvrdě pracující střední vrstvy, nyní závisí na státní sociální pomoci.

Američtí občané nyní dostávají sociální podporu na potraviny formou plastické kartičky. Začátkem každého měsíce je karta nabita penězi - v průměru lidé dostávají 274 dolarů měsíčně. Používají kartu pak jako debetní kartu v obchodech, v supermarketech i na farmářských trzích.

Existují však důkazy, že mnoha lidem peníze nevystačí na celý měsíc.

V roce 2000 bylo na potravinové sociální pomoci od státu závislých jen 17 milionů Američanů. Do roku 2007 to stouplo na 26 milionů. Od začátku krize r. 2008 počet občanů závislých na státní potravinové pomoci začal rychle stoupat a na jaře roku 2013 dosáhl 47,7 milion; osob.

Program potravinové pomoci stojí 78 miliard dolarů ročně a minulý měsíc navrhli Republikáni, aby byl podroben škrtům ve výši 20 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7883

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2013