Asakusa - Japonsko. Foto: Zora Blümlová

Český rozhlas: To se nám to žere suši za peníze koncesionářů....

12. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyjel 18. června na měsíční zájezd do Japonska. Podle jednoho ze devíti tiskových výstupů z této akce okouzlil pod vedením svého šéfdirigenta Ondřeje Lenárda publikum v tokijské Suntory Hall, když hudl Smetanovu Vltavu z cyklu Má vlast a Dvořákovou 9. symfonii "Z Nového světa". To je v úplném pořádku. Státní a kulturní propagace je jeho úkolem, ne-li jediným důvodem azylu v ČRo. SOČR je profesionální těleso a v Japonsku nemůže nemít úspěch. Českým symfonikům lze jen vyjádřit úctu za odvedenou práci. Nicméně jako banda příživníků bez znalosti japonštiny i japonského kinderštube letěli na výlet do exotické země i "běloši" - pracovníci tiskového oddělení a předseda Rady Ratiborský.

Zora Blümlová, nová tisková mluvčí, její předchůdce ředitel odboru komunikace a vnějších vztahů Jakub Čížek, který dostal padáka po naprosto zvoraném rozhlasovém výročí a předseda Rady od mrtvých sponzorů ODS Ratiborský debužírovali suši na účet koncesionářů.

"V obchodech i restauracích se nám všichni klanějí, to je příjemné." konstatovala ta bílá žena - nová hlava rozhlasové komunikace - ve své "reportáži" z Japonska. Doufejme, že si japonský velvyslanec nebude za tuto poznámku stěžovat...

Vynásobíme-li cenu zpátečních letenek Praha-Osaka, výletů a hotelů třemi, podělíme-li výsledek devíti (počet zveřejněných článků), vyjde nám průměrná efektivita tohoto parazitního výletu neschopných píáristů a jednoho radního. No neberte to. To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou, pravil slavný hochštapler feldkurát Katz ve Švejkovi. Podle informací z Rady neměl Ratiborský cestu schválenou jako služební -- poznávací a tak mu ji nejspíš za odměnu platil rozhlas. Vzhledem k užitku to byly vyhozené peníze.

Děkujeme za zájem s jakým sledujete koncertní turné Symfonického orchestru ČRo. Z předchozích turné SOČR se nám jako slabá stránka ukázala informovanost o těchto aktivitách a jejich prezentace ve vysílání stanic ČRo. Proto se také turné postupně zúčastnili ředitelé Odboru komunikace a vnějších vztahů. Turné se konalo na přelomu června a července. K 30.6., resp. k 1.7. došlo ke změně na uvedené pozici ve struktuře ČRo. Také v tomto termínu došlo k výměně těchto zaměstnanců na turné. Zajišťovali vstupy do vysílání stanic ČRo, komunikaci na webu ČRo a tiskové zprávy (případně podklady pro tiskové zprávy). Je zcela běžné, ze na podobných zahraničních turné, kde jde zároveň o prezentaci zřizovatele takového tělesa, jsou účastní i zástupci dané zřizovatelské instituce. A tak tomu bylo i zde. Žádný z náměstků GŘ na tomto turné nebyl.

To je oficiální odpověď vedoucí oddělení komunikace ČRo, podřízené ředitelce Odboru komunikace a vnějších vztahů... Že jsem se od těchto "rozhlasových profesionálů" nedověděl nic o samotném Japonsku, jeho památkách či oné hoře Fudži, na kterou vyšplhali hudebníci, je samozřejmé. Ani jeden kvalifikovaný příspěvek do zápisníku zahraničních zpravodajů, ani jedna cestopisná reportáž či pořad o památkách měst, kde SOČR hrál. Nic, co by nebylo možné udělat po telefonu z Prahy či s použitím Googlu za setinové náklady.... Informovanost o turné se nezlepšila. Naopak. Prostý pohled do databáze Newton ukáže, že publicita japonského turné v médiích mimo rozhlas byla nulová. Profesionálem se člověk nerodí, ale stává - kvalitním vzděláním a usilovnou prací. Ne pověřením funkcí. Jakoukoliv.

Brzy ale i v rozhlase dojde na to, že sliby se mají plnit a dluhy vracet. Myslím, že je na čase, aby se generální ředitel Duhan probral a začal konat. Doba, kdy se rozhlas řídil sám jak Titanic, končí. Ledovec je na obzoru.

To, co se děje v poslední době na Vinohradské, přestává být tolerovatelné i při nejlepší vůli. Naprosto rozvalená personální politika v nejvyšších patrech, permanentně se měnící manažeři. Naprosto chaotický strategický rozvoj, jehož náměstka dělá člověk, který technologiím ani budoucímu vývoji nerozumí a měl by dělat provozního náměstka/ředitele, protože tomu rozumí. Výsledky online oddělení už nějakou dobu nulové. Sekretářka v roli tiskové mluvčí, zemětřesení ve všech regionech, odkud generální ředitel s posvěcením Rady odvolal všechny ředitele. Nekritická Rada, která řediteli kývne na cokoliv, aniž zkoumá časový harmonogram celého konceptu změny v rámci nějakého síťového harmonogramu, připravenost k dalším krokům, alternativní "plán B" a dopady těch kroků předchozích. Nevyváženost zpravodajství a zejména publicistiky, o což ředitel centra zpravodajské tvorby Pancíř nejeví zájem a není schopen to kontrolovat, ačkoliv vysílání v době prezidentské volby bylo ostudou. Jeho ostudou. Pravicová afinita naprosté většiny komentátorů a "expertů" v hlavních vysílacích časech je nepřeslechnutelná. Nezvládnutá je i transformace ČRo Plus z pohrobka štvavé vysílačky RSE do podoby atraktivního all news rádia. Raus ve vleku svých bývalých kolegů z ČRo 6 není schopen nalézt jiný, atraktivní formát vysílání ani připustit, že dělá kardinální chybu tím, jak zabíjí novou značku Plus, která je zatím spíše Mínus, starými chybami z Šestky. Tragickým je i nedostatek kompetencí šéfredaktorů stanic, o jejichž výrobě rozhodují výrobní centra, aniž mohou šéfredaktoři účinně v reálném čase zasahovat do výroby. To je nezvládnutý organogram přechodu ze vnitrostaniční výroby na výrobní centra, který měl racionalizovat produkci tak, aby na jednotlivé akce nejezdily tři štáby a pořady o vaření nevyrábělo pět stanic. Personalistika po vyhození náměstka v rozvalu též, doteď nejsou hotovy katalogy pozic, doteď nikdo neví kdo se v rádiu fláká a kdo zachraňuje vysílání řešením stressových situací. Doteď nikdo neví, kolik stojí na kterých stanicích jaký typ výroby a nelze tudíž plánovat. Doteď nikdo neumí ukázat přehledně plán obsazenosti všech nahrávacích studií všech stanic a zjistit, na kolik procent je technologie i obsluha využita (a zaplnit mezery, a to třeba i v třetí směně). To vše demotivuje ty pracovité a schopné přivádí k bezmocné zuřivosti. Tak jako političtí trafikanti ODS, kteří se stali řediteli, ačkoliv doposud zkazili, co mohli. A nyní navíc snaha některých vedoucích pracovníků v čele s programovým ředitelem vyvádět peníze z rozhlasu prostřednictvím externí výroby - ven z rádia. Kamarádi v komerčních rádiích, která se potácejí v reklamní krizi, přece potřebujou kšefty... To vše ukazuje na naprostý chaos a absenci řízení instituce, kde si každý z "malých" ředitelů v zásadě dělá co chce. Nicméně je tu zákon. A ten praví, že Český rozhlas je povinen plnit veřejnou službu vůči všem skupinám občanů. Ne jenom vůči té skupině, která byla doteď u moci a po které jde Ištván.

Český rozhlas je úctyhodná instituce, plná pracovitých a tvůrčích lidí. K jejich práci ve prospěch posluchačů je ale potřeba profesionální zázemí: jasné zadání obsahu veřejné služby (to je dáno zákonem), se kterým se budou ztotožňovat a budou ho naplňovat, racionální a přitom pružná dramaturgie, rutinně a technicky bezchybně fungující výrobní řetězec, systémové řízení a kontrola. Jak práce redaktorů - prostřednictvím Kodexu a managementu, tak toho řízení manažerů - prostřednictvím kompetentní a věcně jednající Rady. V rádiu musí existovat termínovaná odpovědnost konkrétních osob za konkrétní kroky. Odpovědnost, provázená příslušnými kompetencemi. K započetí procesu je ale nutno v prvé řadě vyhodit příživníky na vedoucích pozicích a neschovávat je po rádiu, když se ukáže jejich neschopnost.

Veškeré mediální výstupy ČRo po japonském turné SOČR

10. 6. 2013 TZ: Japonské turné 2013 ZDE

21. 6.   2013 První koncert japonského turné v první letní den ZDE
25. 6. 2013 SOČR se hlásí ze severního cípu Japonska ZDE
28. 6. 2013 Symfonici Českého rozhlasu jsou na turné v Japonsku ZDE
Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Japonsku FACEBOOK FOTOGALERIE
1. 7.  2013 Pohlednice z Japonska ZDE
3. 7.  2013 Japonsko na jedničku ZDE
4. 7. 2013 SOČR zdolal tokijskou Suntory Hall a posvátnou horu Fuji ZDE
TZ: Japonské turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu 2013 ZDE

dva střípky "Mozaiky" na Vltavě a jeden telefonický vstup z Japonska na Dvojce - zvukové výstupy o japonském turné ZDE

4. 7. 2013 Odpolední Radiožurnál - zvukový výstup o japonském turné ZDE

0
Vytisknout
12645

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013