Země EU se dohodly na použití zmrazeného majetku Ruské federace

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Členské státy EU dosáhly dohody o postupu při využívání příjmů ze zmrazených ruských aktiv. Oznámil to šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell na tiskové konferenci, která se konala v rámci zasedání Rady EU v Bruselu. Podle Borrella bude konečné rozhodnutí o této otázce učiněno před příštím zasedáním rady v únoru.

"Máme politickou dohodu o dokončení práce na základě prosincového návrhu, který se zaměřuje na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv," zdůraznil šéf diplomacie EU.

Borrell poznamenal, že řeč je výhradně o příjmech ze zmrazených ruských aktiv. Další jednání proběhnou na úrovni velvyslanců. Konečné rozhodnutí se očekává v únoru, jak bylo oznámeno na tiskové konferenci.

V rámci 12. balíku sankcí proti Rusku byla poprvé zavedena možnost konfiskace zmrazeného ruského majetku. 16. ledna belgické ministerstvo financí oznámilo, že EU zahájila práce na technické úrovni na zabavení zmrazených aktiv ruské centrální banky. Po začátku války na Ukrajině EU zmrazila ruská aktiva v hodnotě 300 miliard dolarů, která se nacházejí v Evropě.

Švýcarské federální ministerstvo hospodářství, školství a výzkumu (EAER) již dříve požadovalo, aby rozhodnutí o zabavení ruských aktiv bylo "naprosto legitimní". Litevský prezident Gitanas Nauseda a zvláštní prezidentská vyslankyně USA pro hospodářskou obnovu Ukrajiny Penny Pritzkeová se obávali, že bude obtížné najít právní důvody pro konfiskaci zmrazeného majetku.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1840

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024