Pozvánka na demonstraci: „Chceme spravedlnost pro oběti sexuálního násilí.”

22. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Konsent a Amnesty International svolávají demonstraci před Ministerstvem spravedlnosti.

datum a čas: 23. 1. od 18:00

adresa: Ministerstvo spravedlnosti, Vyšehradská 424/16, 128 10 Nové Město

Nedávný rozsudek krajského soudu v Brně, který udělil podmínku muži, který několik let znásilňoval svojí nezletilou nevlastní dceru, pobouřil velkou část veřejnosti. Dívka je ve velmi špatném psychickém stavu a několikrát se pokusila o sebevraždu. Organizace Konsent a Amnesty International svolávají na zítřek demonstraci a apelují na Ministerstvo spravedlnosti, aby se zaměřilo na systémovou nápravu necitlivého a bagatelizujícího přístupu v řešení případů sexuálního násilí. K demonstraci připojili také petici.

 

Tématu sexuálního násilí se věnujeme dlouhodobě a proto víme, že se nejedná ojedinělý exces, nad kterým bychom mohli mávnout rukou. Podmínečné tresty jsou dle analýzy organizace Profem udělovány v 50 % případů.,” komentuje situaci Johanna Nejedlová, zakladatelka a ředitelka Konsentu. „Chceme dát ministerstvu najevo, že je potřeba situaci systémově řešit. Oběti si zaslouží férové jednání a spravedlnost,” doplňuje Irena Hůlová, vedoucí advokační činnosti v Amnesty international. Na demonstraci kromě zástupkyň Konsentu a Amnesty International vystoupí také předsedkyně podvýboru pro domácí a sexuální násilí Taťána Malá (ANO) a Klára Kocmanová, členka podvýboru (Piráti).

Společně s demonstrací organizace Konsent zveřejnila také petici, která nasbírala za tři dny téměř 10 000 podpisů. V ní k se obracejí přímo na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Požadují, aby se se důkladně a bezodkladně zaměřil na systémové zlepšení situace tak, aby měly oběti v českou justici důvěru a nebyly od řešení případů sexuálního násilí odrazovány. „Z médií i z výzkumů se opakovaně dozvídáme o nevhodném přístupu i řešení těchto případů ze strany orgánů činných v trestním řízení. Navzdory kvalitní práci, kterou řada soudkyň, soudců a policistek či policistů odvádí, vrhají tato selhání špatné světlo na celou českou justici a v očích veřejnosti snižují její důvěryhodnost,” uvádí petice. Celý text petice je dostupný na webových stránkách Konsentu.

Odkaz na akci:

https://fb.me/e/1xpFCc41m

 

0
Vytisknout
2093

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024