Koalice Hlas proti násilí kritizuje rozhodnutí Senátu ČR nepřijmout Úmluvu proti násilí

25. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Foto: Stoupenci hnutí Hlas proti násilí


Úmluva proti násilí, známá také jako Istanbulská úmluva, dnes neprošla hlasováním Senátu ČR. Pro Úmluvu hlasovalo 34 senátorů, 28 bylo proti a 36 se zdrželo. Úmluva se tak už nedostane na hlasování do Sněmovny a její přijetí Českou republikou bude odloženo na neurčito.

„Dnešek je velmi smutným dnem pro lidská práva v naší republice. Politici a političky, kteří hlasovali proti Úmluvě, naplno ukázali, že přehlíží osudy obětí, kterým se kvůli nedostatkům v našem systému pomoci nedostává včasné a adekvátní podpory. Dali najevo, že stát se v oblasti genderově podmíněného násilí zlepšovat nehodlá,“ vyjádřila se ředitelka České ženské lobby a mluvčí koalice Hlas proti násilí Hana Stelzerová.

Země označené žlutě Úmluvu proti násilí neratifikovaly. Turecko od ní odstoupilo (Zdroj: Wikipedie). Není vám stydno za Českou republiku?

 

Česká republika zůstává jednou z posledních pěti zemí EU, které Úmluvu proti násilí nepřijaly. ČR má tradici země, která mezi prvními zajistila ženám volební právo. V oblasti ochrany obětí domácího a genderově podmíněného násilí bohužel zaostává. „Mělo jít o historický milník, kterým bychom navázali na odkazy osobností jako byl T. G. M., Františka Plamínková či Milada Horáková v naplňování rovnosti žen a mužů a ochraně lidských práv. Je ostuda, že politická reprezentace tuto příležitost nevyužila. Výsledky hlasování naplno odhalily tristní stav v oblasti rovnosti žen a mužů v České republice,“ dodala Hana Stelzerová.

Česko se tak nepřidá k 37 státům Evropy, včetně 22 států EU, které Úmluvu proti násilí ratifikovaly a zavázaly se zlepšovat systém pomoci obětem. Kromě negativního dopadu na situaci nynějších i budoucích obětí násilí může utrpět i postavení ČR v mezinárodním společenství. ČR se v OSN pravidelně zpovídá ohledně naplňování lidskoprávních závazků. Ratifikace Úmluvy byla v minulém roce jako jeden z nejčastějších podnětů doporučena ČR téměř 30 zeměmi. Odmítnutí této lidskoprávní úmluvy může vážně poškodit renomé ČR v zahraničí.

Koalice Hlas proti násilí vznikla na podzim 2019 spoluprací organizací, které se dlouhodobě věnují lidským právům, násilí na ženách a domácímu násilí. Jejím cílem je dosáhnout proměny aktuálního stavu v oblasti násilí a domácího násilí v ČR, informovat o tématu a podpořit oběti i odborníky, kteří v této nelehké oblasti pracují. Koalice v květnu 2023 uspořádala happening na podporu Istanbulské úmluvy, kterého se zúčastnilo přes 200 lidí. V září uspořádala ve spolupráci s poslancem Zunou kulatý stůl na toto téma ve Sněmovně a v říjnu ve spolupráci se senátorkou Horskou v Senátu. Na Hlas proti násilí přes 2500 lidí podpořilo výzvu za urychlenou ratifikaci Úmluvy proti násilí Parlamentem ČR a přes 750 lidí poslalo elektronickou pohlednici politikům a političkám na podporu Úmluvy.  




0
Vytisknout
2644

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2024