Maďarská krajní pravice by si, pokud Ukrajina prohraje, nárokovala pro Maďarsko region na Ukrajině

29. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Maďarská krajně pravicová strana Naše vlast by si v případě ztráty ukrajinské státnosti v důsledku ruské invaze nárokovala západní oblast Ukrajiny, kde žije asi 150 000 etnických Maďarů, uvedl v sobotu pozdě večer její lídr.

Lídr Naší vlasti Laszlo Toroczkai to uvedl na konferenci, kde strana, která má ve 199členném maďarském parlamentu šest zákonodárců, hostila krajně pravicové lídry mimo jiné z německé AfD a nizozemského Fóra pro demokracii.

"Pokud jde o válku na Ukrajině, naše poselství je velmi jednoduché: okamžité příměří, mír a řešení prostřednictvím rozhovorů," řekl Toroczkai ve videu zveřejněném na webových stránkách své strany a vyzval k autonomii pro etnické Maďary na západní Ukrajině.

 


"Pokud tato válka skončí tím, že Ukrajina ztratí svou státnost, protože i to je na pořadu dne, pak mi dovolte, abych jako jediná maďarská strana, která zastává tento postoj, vzkázal, že si nárokujeme Zakarpatí," dodal a sklidil potlesk davu.

Maďarské ministerstvo zahraničí a ukrajinské velvyslanectví v Budapešti na e-mailové dotazy o komentář k Torockzaiovým výrokům bezprostředně neodpověděly.

V prosincovém rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, jak uvádí shrnutí jeho výroků zveřejněné mluvčím vlády Zoltánem Kovácsem.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto se má v pondělí na západní Ukrajině setkat se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a premiérem Denisem Šmyhalem, aby připravili půdu pro případné setkání vedoucích představitelů obou zemí.

Budapešť se střetla s Kyjevem kvůli tomu, co označuje za omezování práv zhruba 150 000 etnických Maďarů používat svůj rodný jazyk.

Minulý měsíc se všechny státy Evropské unie kromě Maďarska, které je zároveň členem NATO, dohodly na zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. Vedoucí představitelé bloku obešli Orbánův odpor tím, že ho při přijímání rozhodnutí přiměli opustit místnost.

Vedoucí představitelé však nedokázali překonat jeho odpor k revizi rozpočtu EU, která by Kyjevu poskytla 50 miliard eur, a očekává se, že se k této otázce vrátí na mimořádném summitu příští čtvrtek.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2393

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024