EU se chystá zruinovat ekonomiku Maďarska

29. 1. 2024

čas čtení 5 minut
Aktualizace: EU se po zveřejnění tohoto dokumentu hájí, že prý "nechce zruinovat ekonomiku Maďarska"

Podle tajného interního dokumentu vypracoval Brusel plán na sabotáž maďarské ekonomiky, pokud Viktor Orbán tento týden zablokuje balík pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Dokument popisuje ekonomické slabiny Budapeště & jak jich využít.
 
Dokument, který připravili úředníci z @EUCouncil, uvádí, jak může EU blok vyvolat run na maďarskou měnu, zvýšit její výpůjční náklady a ohrozit "pracovní místa a růst" tím, že vyděsí investory a trhy slibem, že sBudapešti přeruší veškeré financování

Výbušná hrozba Bruselu vůči ekonomice jednoho z vlastních členských států představuje významnou eskalaci v boji mezi EU a jejím nejvíce proruským členem a ukazuje rozsah hněvu nad Orbánovým odmítnutím dohodnout se se svými spojenci na kompromisu ohledně financování Kyjeva.

Maďarský ministr pro EU @JanosBoka_HU řekl v neděli, že Budapešť "nepodléhá nátlaku", "nevytváří spojení mezi podporou Ukrajiny a přístupem k fondům EU" a odmítá, aby tak činily i jiné strany. .

Skutečnou zbraní je - jako vždy - ekonomika, hlupáku.

Viz níže:

Brusel hrozí, že zasáhne maďarskou ekonomiku, pokud Viktor Orbán bude vetovat pomoc Ukrajině
Strategie EU má za cíl vyděsit investory tím, že přeruší financování Budapešti v rámci sporu o balík v hodnotě 50 miliard eur.

EU bude sabotovat maďarskou ekonomiku, pokud Budapešť na summitu tento týden zablokuje novou pomoc Ukrajině, podle důvěrného plánu vypracovaného Bruselem, který znamená výraznou eskalaci v bitvě mezi EU a jejím nejvíce proruským členským státem.

V dokumentu, který vypracovali úředníci EU Brusel nastínil strategii, která se výslovně zaměřuje na hospodářské slabiny Maďarska, ohrožuje jeho měnu a vede ke zhroucení důvěry investorů ve snaze poškodit "pracovní místa a růst", pokud Budapešť odmítne zrušit své veto proti pomoci Kyjevu.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhrožuje, že na čtvrtečním mimořádném summitu lídrů zablokuje využití rozpočtu EU k poskytnutí finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Pokud neustoupí, ostatní vedoucí představitelé EU by měli veřejně přislíbit, že Budapešti trvale zastaví veškeré financování ze strany EU se záměrem vyděsit trhy, což by urychlilo run na forintovou měnu země a prudký nárůst nákladů na její půjčky, uvádí se v dokumentu Bruselu.

"Evropa tím říká Viktoru Orbánovi 'dost, je čas se zařadit. Vy možná máte pistoli, ale my máme bazuku'," řekl Mujtaba Rahman, ředitel pro Evropu v poradenské společnosti Eurasia Group.

V dokumentu se prohlašuje, že "v případě, že na [summitu] 1. února nedojde k dohodě, ostatní hlavy států a vlád by veřejně prohlásily, že vzhledem k nekonstruktivnímu chování maďarského premiéra . . si nedovedou představit, že by" Budapešti byly poskytnuty finanční prostředky EU.

Bez těchto prostředků by "finanční trhy a evropské a mezinárodní společnosti mohly mít menší zájem investovat v Maďarsku", uvádí se v dokumentu. Takový trest "by mohl rychle vyvolat další zvýšení nákladů na financování deficitu veřejných financí a pokles měny".

János Bóka, maďarský ministr pro EU, řekl FT, že Budapešť si není vědoma finanční hrozby, ale že jeho země "nepodlehne nátlaku".

"Maďarsko nevytváří souvislost mezi podporou Ukrajiny a přístupem k fondům EU a odmítá, aby tak činily jiné strany," řekl. "Maďarsko se konstruktivně účastnilo a bude účastnit jednání."

Na znamení rostoucího tlaku na Budapešť, aby dosáhla kompromisu, však Bóka uvedl, že Budapešť v sobotu zaslala do Bruselu nový návrh, v němž upřesnila, že je nyní otevřena využití rozpočtu EU pro ukrajinský balík a dokonce i vydání společného dluhu na jeho financování, pokud budou respektovány další výhrady, které Budapešti dají možnost později změnit názor.

V dokumentu, který vypracoval úředník Rady EU, bruselského orgánu zastupujícího členské státy, jsou uvedeny ekonomické slabiny Maďarska - včetně "velmi vysokého deficitu veřejných financí", "velmi vysoké inflace", slabé měny a nejvyšší úrovně splátek dluhové služby v poměru k hrubému domácímu produktu v EU.

Uvádí, jak "zaměstnanost a růst . ... závisí do značné míry" na zahraničním financování, které je založeno na vysoké úrovni financování ze strany EU.

Mluvčí Rady EU uvedl, že se k únikům informací nevyjadřuje.

Brusel již dříve uplatňoval svůj finanční vliv na členské státy, například v případě Polska a Maďarska kvůli obavám o dodržování zásad právního státu a Řecka během krize eurozóny, ale strategie, která by výslovně usilovala o podkopání ekonomiky členského státu, by pro blok znamenala nový významný krok.

Tři diplomaté EU konstatovali, že mnoho zemí tento plán podporuje. "Nálada se zostřila," řekl jeden z nich. "Jaký druh unie to vlastně máme?

2
Vytisknout
2455

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024