Jak ruské feministky bojují proti režimnímu tlaku na návrat k patriarchátu

12. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Role žen v protiválečném hnutí v Rusku přitáhla širokou pozornost. Méně pozornosti bylo věnováno jiným feministickým kauzám, i když v některých případech měly větší úspěch. Píše o nich právnička neziskové organizace Centrum pro sociální a pracovní práva Julia Ostrovskaja.

Úspěchy feministického hnutí pomohou mnoha ruským ženám a ruské společnosti obecně. A neúspěchy zase ukazují, kde v dalším kole pravděpodobně proběhnou bitvy.

Ruské ženy prostřednictvím soudních žalob a demonstrací snížily za posledních pět let počet profesí, které jsou ženám zakázány, ze 456 na 100.

Ruským ženám se také podařilo zorganizovat více než 150 center na pomoc ženám, které jsou oběťmi obtěžování nebo násilí, přestože Putin podepsal zákon dekriminalizující násilí v rodině.

Ruské ženy navíc soudními žalobami zajistily, aby jim zaměstnavatelé vypláceli odškodnění, které si zaslouží, čímž radikálně zlepšily situaci na pracovišti.

Ruské ženy rozšířily sledování stavu žen ve vězeňských ústavech a zlepšily pro ně podmínky v táborech a věznicích.

Ruské ženy se bránily tlaku ruské pravoslavné církve a dalších náboženských skupin ohledně odstranění práva na potrat, a zpomalily, ne-li zastavily, toto úsilí.

Jedním z měřítek toho, jak úspěšné byly ruské feministky, je nová výzva poslance Dumy Olega Matvejčeva klasifikovat feminismus jako "extremistickou ideologii", protože podle jeho slov povzbuzuje ruské ženy k akcím zaměřeným na "zničení tradičních hodnot a proti demografické politice Ruské federace".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3839

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2023