31429

Proč musejí být, pane Hřibe, uličky na pražském Starém Městě téměř permanentně zahlceny stojícími auty?

15. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Víte, kolik je z toho smradu?

Víte, nakolik to lidem poškozuje zdraví?

Odkud proboha sem ta auta pořád směřujete? Vy jste na Staré Město přesměrovali magistrálu? Proč?
 

Aktualizace: Druhá odpověď od pana Ryvoly je serioznější:

Sun, 16 Apr 2023 06:48:24

Myslím, že mám odpovědnost za to s tím něco dělat. A jestli trochu sledujete tisk, tak se připravují od samého počátku našeho působení opravdu radikální řešení. 
O uzavření obou břehů Vltavy pro tranzit se mluví od začátku stavby Blanky 2007. Dokonce to byla podmínka stavebního povolení. A my po pár měsících řešíme poslední detaily před spuštěním. Připravujeme radikální změnu v systému parkování, atd. atd. 
Myslím že svoji odpovědnost myslíme opravdu vážně.  

S veškerou úctou

Ing. Vojtěch Ryvola
radní pro dopravu Prahy 1
 
Co na to Vojtěch Ryvola, radní za ANO pro dopravu na Praze 1?
Myslí si, že to není jeho věc:

Vážený pane Čulíku, 
tak trochu jsem nepochopil, o čem tento článek je. Před pěti měsíci jsem nastoupil do funkce radního pro dopravu. Pan MuDr. Hřib dokonce ještě o tři měsíce později. To znamená, že před naším nástupem na Starém Městě auta nebyla? To jsme tak šikovní, že se nám v rekordním čase podařilo přemluvit tisíce automobilistů aby jezdily do centra?
Že to nemyslíte vážně?

S veškerou úctou

Ing. Vojtěch Ryvola
radní pro dopravu Prahy 1
 

Doplnění: Tohle je prosím z neděle ráno:

 19221

Zneužívání úplně všeho u chudých občanů ČR – tentokrát u potravinové pomoci

14. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut



„Já žádám za tento prohřešek trest nejvyšší: Trest smrti!“
(Jiří Krejčík, filmový režisér při udělení pokuty za špatné parkování vozidla)


Poslouchat záznam z jednání sociálních výborů je opravdu hodně masochistická činnost. Ta poslední, která se uskutečnila v tomto týdnu, řešila mimo jiné - systém potravinových bank.

Kdyby se čas dokázal posunout třeba o třicet let nazpátek a sociální pracovník tehdy usnul a dnes se probudil, patrně by se domníval, že se probudil na jednání sociálního výboru v Bangladéši, kde se řeší logistika distribuce humanitární pomoci pro velkou většinu obyvatel.

 19252

Německo končí s jadernou energetikou

14. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Německo v sobotu vypne své tři poslední jaderné elektrárny. Volají po tom sami majitelé, protože udržovat je nadále v chodu by vyžadovalo nákladnou modernizaci. Německo už dlouho jadernou energetiku prakticky nevyužívá.

I tak dokázalo dodávat elektřinu jaderné Francii, které vypadly nedávno desítky jaderných elektráren z provozu. Francie se tak stala v oné době čistým dovozcem elektřiny, Německo naopak nepřestalo být čistým vývozcem.

Rozhovor Britských listů 589. Co všechno se dá dělat v Ústeckém kraji

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hannah Saleh, umělkyně, absolventka FAMU rozvíjí v Teplicích pozoruhodné vzdělávací aktivity. O své práci a o svých zkušenostech s ní hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 14. dubna 2023.

 20194

Pro okamurovce, další úspěch brexitérů: vlak Orient Express už nebude vyjíždět z Londýna

15. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Reklama na Orient Express z roku 1888

Orient Express po 41 letech ruší kvůli brexitu britský úsek

Provozovatel luxusních vlaků omezuje provoz před zavedením biometrických pasových kontrol, takže cestující budou muset nastoupit do vlaku až v Paříži


Když Orient Express v 19. století zahájil provoz, pasy byly nepovinné - jediným dokumentem, který britští cestující potřebovali, byl výtisk kontinentálního jízdního řádu Thomas Cook.

Brexit a biometrické kontroly v 21. století však zabíjejí romantiku překračování hranic pro moderní cestující, kteří hledají nostalgii luxusní cesty vlakem, jež inspirovala Agathu Christie a Hollywood.

Společnost Belmond, která dnes provozuje Benátský Simplon-Orient-Express (VSOE), se rozhodla zrušit úsek trasy z Londýna do anglického přístavu Folkestone, protože překročení hranic do Calais se stalo příliš obtížným.

 20193

Americká pravice oslavuje mladíka, který prozradil tajné informace z Pentagonu, jako hrdinu

15. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Jack Texeira, mladík podezřelý z úniku informací z Pentagonu sklízí chválu od krajně pravicových amerických politiků a médií


Marjorie Taylor Greeneová nazývá Jacka Teixeiru "bělochem, mužem, křesťanem a odpůrcem války", Tucker Carlson tvrdí, že jeho "zločinem" bylo, že  "řekl pr
avdu"
 
"Odhalil zločiny, proto je zločinec. Tak to ve Washingtonu funguje. Říkat pravdu je jediný skutečný zločin," prohlásil ve čtvrtek večer komentátor Fox News Tucker Carlson v úvodním monologu svého pořadu, který je nejsledovanějším na kabelové televizi. "Zpravodajská média oslavují dopadení kluka, který Američanům řekl, co se na Ukrajině skutečně děje. Chovají se k němu jako k Usámovi bin Ládinovi," zesnulému vůdci teroristické sítě Al-Káida.

Krátce poté, co byl Teixeira ve čtvrtek v Massachusetts vzat do vazby, se na jeho obranu postavila i krajně pravicová kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, která vytrvale vyzývá Bílý dům Joea Bidena a Washington obecně k  zastavení  podpory Kyjevu.

Pokud u nás nezačne fungovat systém odměňování více za kvalitu práce, nemůže se stát, že některé důležité profese buď zaniknou nebo ztrouchniví?

14. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Pár modelových, samozřejmě jen zcela fiktivních případů:

  • Představte si lékaře na klinice, který není šikovný, jeho pacienti trpí či umírají více, než by museli, kdyby pracoval líp. Na stejném oddělení již léta uklízí starší paní. Lékař má plat třeba 80 tis. a ona třeba 17. Za panem doktorem zůstává temná čára, za uklízečkou vyglancované oddělení. Je to fér? Neříkám, že lékař by měl brát stejný plat jako uklízečka, kdo a proč by potom studoval, ale neměl by odměňovací systém zařídit, že třeba ta nejlepší skvělá uklízečka bude mít srovnatelný plat s naprosto neschopným (škodlivým) lékařem? Tedy oba třeba 30 tisíc hrubého?

 16478

Joe Biden zakončil turné po Irsku vášnivým projevem k tisícům lidí

15. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Americký prezident proměnil svůj projev na rozloučenou před katedrálou svatého Muredacha v Ballině v oslavu irských a amerických hodnot

 
Joe Biden zakončil svou návštěvu Irska vášnivým projevem u řeky k desítkám tisíc lidí ve městě svých předků v hrabství Mayo.

Americký prezident proměnil svůj  projev na rozloučenou s Irskem před katedrálou svatého Muredacha v Ballině v pátek večer v oslavu irských a amerických hodnot, která byla zřejmě částečně zaměřena na americké voliče.

"Přátelé, obyvatelé Mayo, toto je chvíle, kdy máme znovu zapojit svá srdce, své mysli a duše do pochodu pokroku. Abychom cihlu po cihle položili základy lepší budoucnosti pro naše děti a vnoučata," řekl Biden.

Putinovské praktiky v Plzni

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20193

Jack Teixeira, jednadvacetiletý příslušník americké letecké národní gardy, zřejmě vedl internetovou skupinu, kde se objevovaly tajné soubory

14. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Jack Teixeira (Facebook)

FBI zatkla v Massachusetts jednadvacetiletého příslušníka letecké národní gardy, který je podezřelý z úniku tajných dokumentů americké obrany, jež odhalily vojenská tajemství a narušily vztahy Washingtonu s klíčovými spojenci.

Jacka Teixeiru zatkli agenti FBI v jeho domě ve městě North Dighton. Na záběrech ze  zpravodajství natáčeného z vrtulníku bylo vidět mladého muže s ostříhanými tmavými vlasy, v olivově zeleném tričku a červených šortkách, jak je nucen jít pozpátku k týmu agentů stojících u obrněného vozidla v maskáčích a neprůstřelné vestě, kteří na něj míří puškami.

 19567

I’m a Genius: I Fooled Timothy Snyder

14. 4. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut


Leszek Kołakowski ironically entitled his answer to a 100-page open letter addressed to him by historian E.P. Thompson “My correct views on everything.” Thompson’s accusations were so tedious that Kolakowski limited himself to a few points. So will I with Vodrážka’s Open letter to Timothy Snyder, a letter which concerns me personally since Vodrážka claims that I manipulated Tim Snyder into signing the petition that the great Pavel Karous set up on my behalf after I was fired by ÚSTR. Vodrážka apparently sees no contradiction in Timothy Snyder being an international authority on Putin’s propaganda war, but being easily fooled by insignificant Muriel Blaive. Fortunately, as we say in French, absurdity never killed anyone.

Vodrážka uses a modernized version of Stalinist propaganda

 19567

Jsem génius: oklamala jsem Timothyho Snydera

14. 4. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut


Leszek Kołakowski ironicky nazval svou odpověď na stostránkový otevřený dopis, který mu adresoval historik E. P. Thompson, „Mé správné názory na všechno“. Thompsonova obvinění byla tak únavná, že se Kołakowski omezil na několik bodů. Stejně tak to udělám s Vodrážkovým Otevřeným dopisem Timothymu Snyderovi. Ten dopis se mě osobně týká, neboť Vodrážka tvrdí, že jsem Tima Snydera zmanipulovala k podpisu petice, kterou pro mě sestavil skvělý Pavel Karous poté, co jsem byla propuštěna z ÚSTR. Vodrážka zřejmě nevidí žádný rozpor v tom, že Timothy Snyder je mezinárodní autoritou v oblasti Putinovy propagandistické války, ale nechá se snadno zblbnout bezvýznamnou Muriel Blaive. Naštěstí, jak říkáme ve francouzštině, směšnost není smrtelná.

Vodrážka používá modernizovanou verzi stalinské propagandy

 20193

Ruská agrese na Ukrajině: EU přidala skupinu Wagner na sankční seznam: mladík podezřelý z šíření tajných informací z Pentagonu stane v pátek před soudem

14. 4. 2023

čas čtení 14 minut

Podle první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské dvouletý chlapec, který byl dnes vytažen z trosek po ostřelování ve Slovjansku,  zemřel v sanitce

"Upřímnou soustrast rodině," napsala na Twitteru. "Každé dítě je pro své blízké malým vesmírem."

Při pátečním ruském raketovém úderu na východoukrajinské město Slovjansk zahynulo nejméně pět lidí a 15 bylo zraněno, uvedl v pátek regionální gubernátor.

Pavlo Kyrylenko na Telegramu napsal, že dalších sedm lidí zůstalo pod troskami poté, co rakety S-300 poškodily pět obytných bloků a pět soukromých budov.

 

 16578

Mráz z Kremlu, nebo chládek z Brna?

14. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Mráz z Kremlu

Jak je již mírně naznačeno, soudruh Mráz prý přicházel a prý přichází z Kremlu. O tom, zda přišel, nebo jen šel a nedošel, nebo nešel, ale i tak k nám přišel, se vedou ostré plané diskuse.

Jak sleduji pověstný český politický cirkus na hranatých kolečkách, tak se styčný statný Děd nikdy nehnul z místa ani o kremelskou píď. Za vše, co tradičně svádíme na Mráz z Kremlu, si většinou můžeme sami, ač se dnešní vláda snaží, seč může i nemůže, lhát, že je za její selhání a následné lhaní vinen Děd Putin.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 16578

Pan ministr zemědělství konstatoval fatální selhání státu

13. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan ministr zemědělství dnes sdělil veřejnosti, že podle výsledků kontrol cen potravin dochází k „masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitele“. Prý tu máme i „nekalé obchodní praktiky“.

Pan ministr jako představitel státu konstatuje selhání státu. Od toho je tu přece stát, aby těmto věcem účinně bránil. My přece nepotřebujeme od představitele státu dramatické tiskové konference o tom, že stát selhal, my potřebujeme, aby stát neselhal.

Představte si, že hajný, který je odpovědný za to, aby v lese nebylo pytláctví, udělá tiskovku, kde konstatuje, že pytláci v jeho lese střílejí, jak se jim hodí. Dojemný je apel ministra zemědělství, že by „uvítal“, kdyby řetězce zajistily, aby po prodejnách neběhaly myši. Ale to přece má zajistit stát. Kdybychom nechali plnění základních hygienických norem na dobré vůli podnikatelů, došlo by ke katastrofě.

 16578

Budoucnost pravicové kultury

12. 4. 2023 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

Vláda Zbyňka Stanjury (ano, neboť momentálně se zdá, že to už není vláda Petra Fialy) vypouští další balónky budoucích rozpočtových opatření. Podobně jako u navrhované důchodové reformy nebo rušení pošt. Nikdo soudný snad už nevěří tomu, že jde o náhodně uniklé informace, určené teprve pro interní diskuzi na jednání vlády. Mediální strategie našeho kabinetu je naprosto čitelná: Vypustí pokusný balonek, který nadzvedne ze židle úplně všechny, a když se veřejnost vyvzteká, uklidňovaná tvrzením o „předběžnosti“ a „pracovnosti“ zveřejněných informací, vláda si prosadí svou, samozřejmě s bezvýznamnou úpravou.

 19248

Jak se vláda stará o chudé a o rozpočet

12. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V polední publicistice Radiožurnálu mluvila paní, která zastupuje potravinové banky: prý jsou na tom špatně, obrací se na ně stále více lidí. Dokonce už i důchodci, kteří žijí v páru, což prý dříve nebylo.

Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

Zabíjení dětí Asadovým režimem a Ruskem v Sýrii pokračuje

13. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta




29877

Jsme svědky diplomatické konsolidace zemí Blízkého východu?

13. 4. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Dynamické změny, ke kterým v těchto dnech dochází na tradičně volatilním Blízkém východě, lze pozorovat s mírným optimismem. V jejich pozadí totiž probíhá čím dál tím intenzivnější konflikt mezi Spojenými státy a Čínou, který by v posledku mohl skončit katastrofální válkou kvůli Tchaj-wanu. Samotný Blízký východ je dlouhou dobu synonymem krvavé nestability: Bílým domem iniciované sociální inženýrství v uplynulých dvou dekádách sužovalo region destabilizujícími invazemi a proxy konflikty, přičemž statisíce – až několik milionů lidí přišlo o život a desítky milionů dalších musely opustit své domy, jak excesy nekonečného amerického válčení na Blízkém východě popisuje výzkum Brownovy univerzity. Nyní ale existují neoddiskutovatelné šance na diplomatické sblížení letitých nepřátel v tomto výbušném regionu, jakož i naděje na ukončení dohasínajících konfliktů v Jemenu a Sýrii.

 18838

Francie zablokovala rozhodnutí EU o nákupu munice pro Ukrajinu

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Francie zablokovala rozhodnutí Evropské unie financovat dodávky munice pro ozbrojené síly Ukrajiny, uvedla polská agentura PAP s odvoláním na vysoce postavený zdroj v EU. Paříž nesouhlasí s mechanismem nákupu granátů ve třetích zemích s jejich následným předáním Kyjivu.

Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

 20189

Ruští regionalisté začínají navzájem spolupracovat

14. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Jednou z největších obav těch, kdo jsou proti rozpadu Ruské federace, je, že územní jednotky, které pravděpodobně vzniknou, budou ve vzájemném konfliktu. To je obava, která je živena skutečností, že hnutí postavená na Moskvě na jedné straně a neruské a regionální iniciativy na druhé straně se již ocitají v rozporu.

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

 18935

Rusko: Siloviki předvedli selhání v boji s terorismem

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Problémy plynoucí z existence ozbrojeného podzemního hnutí na severním Kavkaze nikdy nezmizely, i když jejich význam v posledních letech ustoupil. Ale místo toho, aby se soustředili na toto podzemí a dělali svou práci, ruští siloviki tuto výzvu ignorovali a zaměřili se na jednodušší a bezpečnější cíle, upozorňuje Alexandr Čerkasov.

Rozhovor Britských listů 584. Otrava řeky Bečvy: Problém, který se nevyšetřoval

27. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Symbolickým signálem rozkladu české státní správy i českého soudnictví je nedávný připad otravy řeky Bečvy, při níž zahynuly tuny ryb. Úřady vyloučily vinu Babišovy firmy Deza a arbitrárně ji uvalily na podnik Energoaqua, který se skandálem nemá vůbec nic společného. V této věci nyní probíhá zdlouhavý soudní proces. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví o tomto skandálu Jan Čulík s profesorem Ivanem Holoubkem z Výzkumného střediska pro toxické sloučeniny v životním prostředí. Rozhovor se vysílá na kabelovce Náš Region od úterý 28. března 2023.

 20192

V pořadí již devátý pochod za snížení rychlosti narušil ve čtvrtek odpoledne dopravu v hlavním městě

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Foto: Toto není dálnice, ale křižovatka Kaprova-Žatecká na pražském Starém Městě. V každé civilizované zemi by to byla pěší zóna, píše Muriel Blaive

Již devátý pochod v pořadí uspořádalo v Praze uskupení Poslední generace. Opakovanými protesty chce skupina upozornit na neudržitelnou dopravní situaci. Žádají omezení rychlosti na 30 km/h. 

Protestu ve čtvrtek 13. dubna se zúčastnilo téměř sto padesát podporovatelů Poslední generace. Ti se rozdělili do dvou skupin. Jedna vyšla od právnické fakulty, druhá začala cestu na Karlínském náměstí. Nakonec se obě skupiny setkaly u Hlavního nádraží, kde pořadatelé pochod zakončili. Na hladký průběh protestu dohlížela policie.

 19935

Tisková zpráva:

I přes sankce Evropa stále posílá stovky milionů eur ruským oligarchům. Europoslanec Peksa má řešení

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Evropská unie ani po roce nedokáže vymáhat široký seznam sankcí proti Rusku. Podle pirátského europoslance a iniciátora debaty ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Mikuláše Peksy však řešení existují. Podle Peksy by měl vzniknout celoevropský přehledný rejstřík skutečných majitelů firem a společností, mělo by být povinné využívat všechny dostupné evropské kontrolní nástroje a také by se měla posílit pravomoc Úřadu evropského veřejného žalobce.

Ruská agrese na Ukrajině: Norsko vyhostilo 15 ruských diplomatů a obvinilo je z působení ve zpravodajských službách

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

-Norské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se rozhodlo vyhostit 15 úředníků ruského velvyslanectví v Oslu s tím, že se jedná o zpravodajské důstojníky působící pod rouškou diplomatických funkcí


V prohlášení ministerstvo uvedlo:

    Rozhodnutí vlády je reakcí na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě, která vedla ke zvýšené zpravodajské hrozbě ze strany Ruska.

Dodalo, že dotyční důstojníci "musí Norsko brzy opustit".

Norská ministryně zahraničních věcí Anniken Huitfeldtová v prohlášení uvedla:

    Jedná se o důležitý krok v boji proti ruským zpravodajským aktivitám v Norsku a jejich snížení, a tím i v ochraně našich národních zájmů.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude reagovat na vyhoštění 15 norských diplomatů, informovala státní média.

- Ruská generální prokuratura uvedla, že zahájila vyšetřování videozáznamu, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi.


Znepokojivé video, které se ve středu objevilo na sociálních sítích, podle všeho ukazuje příslušníka ruské armády, jak nožem odřezává vojákovi hlavu. Na druhém videu se objevily uťaté hlavy dvou ukrajinských vojáků ležících vedle zničeného vojenského vozidla.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruská generální prokuratura uvedla:

    Aby bylo možné posoudit věrohodnost těchto materiálů a přijmout příslušné rozhodnutí, byly předány vyšetřovacím orgánům k prověření.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera novinářům řekl, že video je "hrozné", ale "nejprve je třeba ověřit pravost" záběrů.

Rozhovor Britských listů 583. Hledat byt v žádném případě nemůže moje manželka

18. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří s Jaroslavem Mikou, aktivistou ze skupiny Češi pomáhají, hrdinou filmu Robina Kvapila More Miko, který zaznamenává jeho dlouholeté, dosud neúspěšné úsilí přimět vládnoucí české politiky, aby do země přijali padesát uprchlických dětí, které přišly o rodiče. Že to čeští politikové odmítli udělat, je jedna z největších sprosťáren, jaké se dopustil český režim za posledních více než třiatřicet let. Šokující také je, že Jaroslav Miko a jeho rodina musejí počítat s každodenním tvrdým rasismem v České republice. Jak byste si s něčím takovým poradili vy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. března 2023.

30776

Klimatické modely do konce roku varují před možným nástupem "super El Niña“

13. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Klimatické modely po celém světě stále varují před možným vznikem El Niña, zjednodušeně řečeno oteplováním v Tichém oceánu, které může zvýšit riziko katastrofických klimatických jevů na celém světě. Některé modely upozorňují na možnost, že se ještě letos objeví extrémní fenomén "super El Niño", který se vyznačuje velmi vysokými teplotami v centrální oblasti Tichého oceánu kolem rovníku, informuje Guardian.

30775

Oxfam: bohaté státy používají finanční kouzla, aby ušetřily na dotování globálních klimatických opatření

13. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

V době, kdy se ve Washingtonu na jarním zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu scházejí vedoucí představitelé světových finančních institucí, Oxfam varuje bohaté země před používáním účetních triků k umělému navyšování svých závazků v oblasti globálního financování klimatu.

Mezinárodní charitativní skupina ve své analýze odhaduje, že země s nízkými a středními příjmy budou do roku 2030 potřebovat minimálně 27,4 bilionu dolarů navíc, aby "zaplnily finanční mezery v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, sociální ochrany a boje proti změně klimatu" - a také aby řešily škody, které již způsobily extrémní klimatické jevy, píše Jake Johnson.

Británie: Konzervativní politik v rasistickém výlevu tvrdí, že všichni běloši by měli mít černé otroky

13. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Jeden britský konzervativní politik je vyšetřován šéfy strany poté, co údajně řekl: "Všichni běloši by měli mít černocha jako otroka".

Okresní konzervativní radní Andrew Edwards je rovněž obviněn z výroku, že černoši jsou z "nižší třídy" než běloši, a odmítl toto tvrzení popřít.

Obvinění se objevila poté, co se na internetu objevila zvuková nahrávka, která byla identifikována jako hlas Andrewa  Edwardse.



 19681

Únik informací z Pentagonu potvrzuje to, co už víme: USA společně s NATO chtějí na Ukrajině zvítězit

13. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Dokumenty o válce na Ukrajině, které unikly z Pentagonu a dalších amerických bezpečnostních orgánů, jen potvrzují to, co každý již věděl: Spojené státy a NATO se zásadním způsobem podílejí na vyzbrojování a výcviku Ukrajiny a poskytují ukrajinským ozbrojeným silám podrobné zpravodajské informace.

Bez této pomoci by Ukrajina nemohla doufat, že se jí podaří zahájit plánovanou ofenzivu s cílem získat zpět území uloupená Ruskem. Podle uniklých dokumentů Pentagon vyhodnotil jako nejpříhodnější okamžik pro tuto ofenzívu polovinu května, jakmile vyschne bahno vytvořené jarními dešti, píše Anatol Lieven.

30537

Spojené státy mají nyní fašistickou politickou stranu

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Nerad to říkám, ale Amerika už nemá dvě strany oddané demokratickému systému. Máme Demokratickou stranu, která - nehledě na několik lumpáren, třeba na to, co Demokratický národní výbor provedl Berniemu Sandersovi v roce 2016 - je stále z velké části oddaná demokracii. A máme Republikánskou stranu, která se vysokou rychlostí řítí k autoritářství. Dobře tedy, řítí se k fašismu, soudí Robert Reich.

 20187

Úniky informací z Pentagonu souvisí s mladým nadšencem do zbraní, který pracoval na vojenské základně

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Muž známý na internetu jako "OG" má prý přístup k velkému množství utajovaných materiálů a zpravodajské služby považuje za represivní



Muž odpovědný za únik stovek tajných dokumentů Pentagonu je údajně mladý rasistický nadšenec do zbraní, který pracoval na vojenské základně a který se snažil zapůsobit na dvě desítky kolegů z internetové chatovací skupiny.

Deník Washington Post vyzpovídal jednoho z dospívajících členů této skupiny, který muže, označovaného iniciálami "OG", popsal z jejich internetové korespondence a sdílel s ním fotografie a videa. The Post si také prohlédl video, na němž je muž identifikovaný jako OG na střelnici s velkorážní puškou.

 20088

USA pochybují, že protiofenzíva na Ukrajině přinese velké zisky, uvádí uniklý americký dokument

13. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Americký ministr obrany Lloyd Austin

Jde o výrazný odklon od veřejných prohlášení Bidenovy administrativy o životaschopnosti ukrajinské armády a pravděpodobně povzbudí kritiky, kteří volají po jednání o ukončení války

Podle hodnocení amerických zpravodajských služeb obsažených v rostoucím počtu tajných dokumentů, které odhalují obavy Washingtonu ze stavu války, by problémy Ukrajiny při shromažďování vojáků, munice a vybavení mohly způsobit, že její armáda "zdaleka nedosáhne" cílů Kyjeva pro očekávanou protiofenzívu zaměřenou na znovudobytí Ruskem okupovaných oblastí letos na jaře.

 19468

Pošetilý Macron?

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Je v tom jisté déjà vu: další z pravidelných útoků na Francii ve Washingtonu. Tentokrát byl spouštěčem rozhovor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o jeho nedávném setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu. V něm si Macron troufl naznačit, že Evropa by neměla být ničím vazalem a že by v souvislosti s hrozící konfrontací mezi Spojenými státy a Čínou měla upřednostnit své vlastní zájmy, píše ne webu Responsible Statecraft Eldar Mamedov.

 19468

Macron si stojí za svým kontroverzním výrokem o spojencích USA, kteří "nejsou vazaly"

13. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Emmanuel Macron si stojí za svými kontroverzními výroky o Tchaj-wanu a opakuje, že být spojencem USA neznamená být "vazalem"

Američtí republikánští senátoři již reagovali výzvou, aby USA omezily svou podporu Ukrajině, pokud Evropa není připravena podpořit USA vůči Číně. Republikánský senátor Marco Rubio uvedl:  "Pokud se Francie nechce postavit na stranu Tchaj-wanu, možná by se USA neměly stavět na stranu Ukrajiny a nechat to na Evropě."

Na závěr státní návštěvy Nizozemska, během níž čelil také protestům kvůli důchodovým reformám na domácí francouzské půdě, Macron  potvrdil své výroky z nedělního rozhovoru, v němž vyzval Evropu, aby v otázce Tchaj-wanu jednala nezávisleji na USA.

"Být spojencem neznamená být vazalem ... [nebo] to neznamená, že nemáme právo myslet sami za sebe," řekl Macron na tiskové konferenci v Amsterdamu s nizozemským premiérem Markem Ruttem.
 
Macron, který minulý týden navštívil Čínu, uvedl, že francouzská a evropská politika vůči Tchaj-wanu "se nezměnila" navzdory rozruchu, který vyvolaly jeho výroky, v nichž podpořil strategickou autonomii Evropy. Dodal, že "Francie je pro status quo na Tchaj-wanu" a "mírové řešení situace".

 18389

dTest: Umělá inteligence, spotřebitel v ohrožení

13. 4. 2023

čas čtení 8 minut

tisková zpráva

Umělá inteligence se stává jedním z hlavních společenských témat. Její příchod mnozí označují za událost přinejmenším srovnatelnou s průmyslovou revolucí. V současné době se setkáváme s modely založenými na strojovém učení, které jsou umělé inteligenci v pravém slova smyslu stále vzdáleny. Rizika jsou však hmatatelná již nyní. Spotřebitelům proto nezbývá než se připravit na frontální útok na jejich smyslové ústrojí.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij: Svět nesmí tolerovat, když lidem ruští vojáci uřezávají hlavu

12. 4. 2023

čas čtení 13 minut

Volodymyr Zelenskij vyzval mezinárodní politiky aby jednali poté, co se ve středu objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi. Na jednom z klipů je zřejmě vidět, jak příslušník ruské armády nožem odřezává vojákovi hlavu. Druhé video zřejmě ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící vedle zničeného vojenského vozidla.


- EU se po videu s uřezáváním hlav zavázala pohnat válečné zločince k odpovědnosti

Poté, co se objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci  stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi, se EU zavázala pohnat k odpovědnosti osoby odpovědné za válečné zločiny


- Rusko v úterý provedlo podle svých slov úspěšný zkušební start "pokročilé" mezikontinentální balistické rakety.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že "bojová posádka úspěšně odpálila mezikontinentální balistickou raketu [ICBM] mobilního pozemního raketového systému" ze zkušebního stanoviště Kapustin Jar. Dále uvedlo:

    "Cvičná hlavice rakety s danou přesností zasáhla maketu cíle na cvičišti Sary-Šagan [Republika Kazachstán].

Ministerstvo neupřesnilo typ rakety použité při úterním odpalu. V únoru prezident Vladimir Putin uvedl, že nový typ ICBM bude nasazen někdy v letošním roce, a to v návaznosti na americké zprávy, že tato zbraň při nedávném testu selhala.

Tento krok přišel několik týdnů poté, co Moskva pozastavila účast na smlouvě Nový start, poslední zbývající smlouvě Ruska s USA o kontrole jaderných zbraní.


 19904

"Strategická autonomie Evropy je iluzí"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Francouzský prezident Macron v souvislosti s Tchaj-wanem říká, že velkým rizikem pro Evropu je "zaplést se do krizí, které nejsou naše". Tím si ale znepřátelil nejdůležitějšího spojence Evropy: USA, píše Caroline Turzerová.

V české vládě jsou absolutní ekonomičtí nekompetenti

12. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Proč činí vláda ekonomická (i politická) rozhodnutí, aniž by byla podložena vědeckými studiemi a modelováním ohledně toho, co ten či onen krok způsobí? Proč sakra vláda znovu nezavede superhrubou mzdu, jejíž idiotské zrušení vedlo k obrovskému rozpočtovému schodku?

Proč sakra česká vláda nenaslouchá odborníkům, jako je Daniel Prokop nebo Filip Pertold?



 20186

Poslechněte si Churchilla – a promluvte si s Pekingem

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy se situace v posledních letech zhoršila takovým způsobem, že je pro obě strany obtížné ustoupit od svých maximálních požadavků. Jsou za to zodpovědní především vládci v Pekingu, kteří nacházejí stále větší zálibu v imperialismu, píše Jacques Schuster.

 19468

"Zdá se, že Macron byl všemi dobrými duchy opuštěn"

12. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Tvůrci zahraniční politiky reagují na prohlášení francouzského prezidenta o vztazích Evropy s Čínou a Tchaj-wanem s nepochopením. Hovoří se o "rozdělení" a "nebezpečné rétorice". Francie uklidňuje: Macronova prohlášení jsou prý interpretována přehnaně.

 18588

Rozpad SSSR "inspiroval Západ k víře ve vítězství bez fyzického boje"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Západní lídři byli "velmi ohromeni rozpadem SSSR" a svým vítězstvím ve studené válce. Oba konflikty nakonec vyhráli bez použití výrazných dodatečných vojenských prostředků a proto uvěřili, že toho samého mohou dosáhnout znovu v případě Ruské federace, tvrdí "politický technolog" a vládní poradce Alexej Čaadajev.

 19106

V čem se Putinova paranoia odchyluje od svých sovětských kořenů

12. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Mnozí z nás, kteří jsme vyrostli v Sovětském svazu, nachází v dnešním Rusku zlověstně známé rysy, včetně kvetoucí oficiální paranoie založené na mentalitě obléhaných. Ale jak by mohl říci Tolstoj, každý paranoidní režim je paranoidní svým vlastním způsobem, píše Leonid Beršidskij.

 20183

Po vstupu Finska do NATO ruská Baltská flotila "nemá budoucnost"

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Většina komentářů přistoupení Finska k západní alianci se soustředila na skutečnost, že tento vývoj zdvojnásobil délku pozemní hranice mezi NATO a Ruskou federací. Ale ještě důležitější důsledek může vyplynout pro Baltské moře a pro ruskou Baltskou flotilu, upozorňuje Sergej Iščenko.

Ruská agrese na Ukrajině: Pentagon hodnotí dopady úniku zpravodajských informací; Zelenskij odsoudil ostřelování na pravoslavnou Květnou neděli

10. 4. 2023

čas čtení 11 minut

 

USA pátrají po zdroji  úniku informací, přičemž podezření padá spíše na Američana než na spojence; Volodymyr Zelenskij říká, že velikonoční útoky dostávají Rusko "do ještě větší izolace"

- Rusko praktikuje na Ukrajině svou syrskou politiku spálené země:

- Pentagon vyhodnocuje dopad uniklých dokumentů na národní bezpečnost
Americké ministerstvo obrany uvedlo, že v rámci pátrání po zdroji úniku informací zahájilo mezirezortní akci, jejímž cílem je posoudit dopady, které by mohly mít uniklé zpravodajské dokumenty na národní bezpečnost USA a na jejich spojence a partnery.

"Ministerstvo obrany nadále prověřuje a posuzuje platnost vyfotografovaných dokumentů, které kolují na stránkách sociálních médií a které zřejmě obsahují citlivé a vysoce utajované materiály," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Pentagon rovněž předal záležitost ministerstvu spravedlnosti, které zahájilo trestní vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Jeden z dokumentů, datovaný 23. února a označený jako "tajný", podrobně popisuje, jak by ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300 při současném tempu používání byly vyčerpány do 2. května.

Takto přísně střežené informace by mohly být pro ruské síly velmi užitečné a Ukrajina uvedla, že její prezident a nejvyšší bezpečnostní představitelé se v pátek sešli, aby projednali způsoby, jak zabránit úniku informací.

Rozsah témat, jimiž se dokumenty zabývají a které se dotýkají války na Ukrajině, Číny, Blízkého východu a Afriky, podle úředníků naznačuje, že je mohl vypustit spíše Američan než spojenec.

"Pozornost se nyní soustředí na to, že jde o únik z USA, protože mnoho dokumentů bylo pouze v amerických rukou," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Michael Mulroy, bývalý vysoký úředník Pentagonu.

Američtí představitelé uvedli, že vyšetřování je v počáteční fázi a ti, kteří ho vedou, nevyloučili možnost, že za únikem, který je považován za jedno z nejzávažnějších narušení bezpečnosti od roku 2013, kdy se na internetových stránkách WikiLeaks objevilo více než 700 000 dokumentů, videí a diplomatických depeší, stojí proruské elementy.

Dokumenty se poprvé objevily minulý měsíc na webových stránkách sociálních médií, počínaje Discordem a 4Chanem. Některé z dokumentů byly sice zveřejněny již před několika týdny, ale o jejich existenci poprvé informoval v pátek deník New York Times.

Zdálo se, že některé z nich uvádějící odhady ztrát na bojišti z Ukrajiny byly upraveny tak, aby minimalizovaly ruské ztráty. Není jasné, proč je přinejmenším jeden z nich označen jako odtajněný, ale obsahuje přísně tajné informace. Některé dokumenty jsou označeny jako "NOFORN", což znamená, že nemohou být zpřístupněny cizím státním příslušníkům.

38388