Německo nedokáže splnit závazky vůči NATO, říká šéf armády v uniklém memorandu

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Divize slíbená transatlantické vojenské alianci nebude plně bojeschopná, upozorňuje Gabriel Rinaldi.

Německé pozemní síly nemohou plnit své závazky vůči NATO, podle uniklého memoranda od vysoce postaveného vojáka citovaného ve zprávě německých médií.

Divize, kterou Německo slíbilo NATO, není plně připravena k boji, informoval v úterý list Bild s odvoláním na rutinní "poselství" od Alfonse Maise, generálního inspektora armády, generálnímu inspektorovi ozbrojených sil.

Memorandum zvyšuje tlak na ministra obrany Borise Pistoria, který je konfrontován se strukturálními problémy Bundeswehru, jimž čelili i jeho předchůdci.

Berlín v reakci na ruskou válku na Ukrajině slíbil NATO plně vybavenou armádní divizi již v roce 2025, tedy o dva roky dříve, než bylo plánováno.

Nicméně bez protiopatření "armáda nebude schopna obstát ve vysoce intenzivních bojích a bude také schopna plnit své závazky vůči NATO jen v omezeném rozsahu," citoval deník šéfa armády.

Mluvčí německého ministerstva obrany řekl serveru Politico, že obecně nekomentuje "interní dokumenty" a "stav připravenosti". Závazek pro rok 2025 však zůstává nezměněn, dodal mluvčí. Německá armáda, pozemní síly Bundeswehru, odmítla komentovat "tajný dokument a jeho obsah".

Operační připravenost druhé divize, kterou Bundeswehr plánuje poskytnout od roku 2027, je podle zprávy také považována za "nerealistickou", protože divize "nebude v roce 2027 dostatečně vybavena".

Podle zprávy Mais napsal, že ani spojení všech armádních prostředků by neumožnilo plně vybavit divizi k roku 2025. Zpráva citovala pokračující podfinancování a vojenskou podporu Ukrajiny jako napětí, které již vede k "jasně znatelnému snížení operační připravenosti armády".

V první den ruské totální invaze v únoru 2022 Mais na sociálních médiích uvedl, že německé pozemní síly jsou vzhledem k novým hrozbám "víceméně nahé".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3797

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2023