Francie zablokovala rozhodnutí EU o nákupu munice pro Ukrajinu

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Francie zablokovala rozhodnutí Evropské unie financovat dodávky munice pro ozbrojené síly Ukrajiny, uvedla polská agentura PAP s odvoláním na vysoce postavený zdroj v EU. Paříž nesouhlasí s mechanismem nákupu granátů ve třetích zemích s jejich následným předáním Kyjivu.

Podle plánu se dvěma miliardami eur přidělenými Evropským mírovým fondem měla být polovina použita na kompenzaci nákladů spojených s dodávkami munice ze skladů členských států. Jednalo se především o dělostřelecké granáty velkých ráží. V Evropě však takové počty munice nejsou, takže je chtěli koupit mimo EU. Nicméně Francie byla proti.

"Řešením by mohlo být vyhledání munice ve třetí zemi a její následné získání ze zásob států EU převodem jiných zbraní do této třetí země. Jednání o této otázce probíhají," uvedl zdroj.

Ve hře je také přidělení druhé miliardy eur, která má být určena na společné objednávky munice z evropského průmyslu, konkrétně v Polsku, Francii a Německu. Paříž toto rozhodnutí zablokovala, protože návrh uváděl, že granáty by měly být vráceny v závislosti na skutečných potřebách specifikovaných v žádostech Ukrajiny. Podle zdroje Francie požaduje zavedení kompenzací za jakoukoli munici, stejně jako rakety "i v situaci, kdy o ně Kyjiv nežádá".

Podle partnera agentury by důvodem veta mohlo být lobbování za zájmy francouzských obranných společností. Proto chce Paříž vytvořit mechanismus pro nucené objednávky určitého vybavení, zatímco Ukrajina ho ve skutečnosti nemusí potřebovat.

Většina zemí EU, včetně Polska, se proti takovým změnám postavila. Stálý zástupce republiky Andrzej Sadosz poznamenal, že spojenci nemohou ztrácet čas a musí poskytnout munici ukrajinským ozbrojeným silám co nejdříve. Dne 20. března se Rada Evropské unie dohodla na plánu dodat Ukrajině do 12 měsíců jeden milion dělostřeleckých granátů.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
7490

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023