Rozhovor Britských listů 590. Jáchym Topol: Mé rekviem za východní Evropu se ukázalo jako proroctví

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak je možné, že ve svých knihách Kloktat dehet (2005) a Citlivý člověk (2017), napsaných dávno před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z roku 2022, dokázal spisovatel Jáchym Topol tak přesně už tehdy definovat putinovskou mentalitu Rusů, kteří dnes vraždí na Ukrajině? O tom s Jáchymem Topolem hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 18. dubna 2023.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Putin a Zelenskij navštívili vojáky poblíž fronty

18. 4. 2023

čas čtení 12 minut

 

Ruský prezident byl na jihu Chersonské oblasti, Zelenskij byl viděn v Avdijivce


- Zelenskij navštívil vojáky v Avdijivce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý navštívil ukrajinské jednotky v Avdijivce v Doněcké oblasti, uvedla jeho kancelář.

Zelenskij si vyslechl hlášení velitelů o situaci na bojišti a předal vojákům ocenění, uvedla agentura.

- Vladimir Putin navštívil vojenská velitelství v Ruskem kontrolované ukrajinské Chersonské a Luhanské oblasti,
uvedl Kreml. Prezident se zúčastnil zasedání vojenského velení v Chersonské oblasti, aby si vyslechl zprávy výsadkových sil a "dněperské" armádní skupiny a dalších vysokých důstojníků o situaci v Chersonské a Záporožské oblasti, které Moskva prohlásila za součást Ruska.

Ruské jednotky se v listopadu stáhly z hlavního města oblasti Chersonu a v očekávání ukrajinské protiofenzívy posilují své pozice na protějším břehu Dněpru. Kreml neuvedl, kdy se Putin jednání zúčastnil.

 20087

Západ se připravuje na to, že Putin na Ukrajině použije "všechny nástroje, které mu zbývají"

18. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Západni politici jsou připraveni na jaderné hrozby a kybernetické útoky jako součást ruské reakce na předpovídanou protiofenzívu


Západní představitelé se připravují na to, že Vladimir Putin v reakci na očekávanou ukrajinskou protiofenzivu proti Rusku použije "všechny nástroje, které mu ještě zbývají", včetně jaderných hrozeb a kybernetických útoků.

Britští představitelé na summitu ministrů zahraničí skupiny G7 v Japonsku uvedli, že očekávají odvetný úder Ruska a "musí být připraveni" na extrémní taktiku při pokusu udržet ukrajinské území.

Kam s ním?

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Když se urodí málo je to problém, ale když se urodí moc, je ještě větší. Teď prý zemědělce trápí nadúroda pšenice. Neví se co s ní. Jsou ale země kde je spíše po pšenici nebo jiných obilovinách hlad. Vyspělé lidstvo si s tím neví rady. Tady je přebytek tam zase chybí. I naše námořní flotila dokázala lecos převézt, než naše vláda dopustila, aby jakýsi pan Kožený ji rozprodal. Naše flotila byla ovšem ve srovnání s námořními velmocemi nepatrná, ale přesto mají problém pšenici rozvézt.

 20193

Úniky informací z Pentagonu odhalují rozklad amerických zpravodajských služeb, ale Ukrajině neublížily

18. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Nejnovější prozrazení tajných dokumentů je dalším vlastním ranou patologicky zmatených amerických bezpečnostních služeb, míní právník a bývalý voják Frank Ledwidge
 
V tomto století došlo zatím ke třem velkým veřejným "kompromitacím" materiálů amerických zpravodajských služeb. První - série WikiLeaks iniciovaná Chelsea Manningovou - odhalila chaos v jádru válek v Iráku a Afghánistánu. Rozsáhlý archiv materiálů Edwarda Snowdena odhalil kampaň nezákonného sledování vlastních občanů ze strany amerického státu. V uplynulém týdnu jsme byli svědky dalšího prozrazen sbírky tajných dokumentů, které rozčeřily vody amerických zpravodajských služeb.

Ze tří souborů úniků je ten nejnovější sám o sobě nejméně politicky škodlivý. Znovu však ukazují na nebezpečnou hnilobu v srdci amerického zpravodajského systému, kterou si sám vytvořil a která stále přetrvává: kombinaci přílišného utajování a široké dostupnosti přístupu k tajným materiálům.

 20202

Bída českého zemědělství

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Na obrázku: Jez na Vltavě v Českých Budějovicích, zhruba sto metrů za soutokem s Malší. Právě teď.

Zatímco vzedmutou Vltavou (vpravo) nadále teče poměrně čirá voda, Malší (vlevo) tak jako ostatně vždy po větších deštích přitéká ornice z erodujících polí.

Fotka myslím pěkně ilustruje bídu českého zemědělství, píše Michal L. Hořejší.

Petr Pavel: Seberte peníze důchodcům. Oligarchy zdaňovat netřeba

18. 4. 2023

čas čtení 1 minuta


K tomu Milan Lelek:

Hypoteticky jsem měl před 15 lety 10000 Kč.
Za 15 let mám důchod ve výši 20000 Kč.
Je to suma, za kterou si neuhradím vodu, energie, a další “nezbytnosti” za ceny, které těch 15 let rostou až exponciálně. Dokonce i léky a potraviny které ovšem zaplatím. Ty se také neúměrně zvýšily.
Žádné “nůžky” nevznikly. Stačí to tak k životu.
Jsou to blbci, co snesou všechno.
To jsme my důchodci.
Zdraví Vás důchodce, který kdysi počítal s logárem, potom kalkulačku a dnes s mobilem.
Snad to spočítá i Marek Benda.
 
Umělá inteligence, vodíkové technologie, roboti a čtvrtá. průmyslová revoluce, vše pro praxi.
Kdo tam z české vlády pojede?
Kdysi jsem o tom psal v blistech.
Přešla mě chuť něco o tom psát.
Budeme se děsit, jak zajistit důchodce, zatímco Západ přejde na 4 denní pracovní týden.

 20180

Ruská agrese na Ukrajině: Nepřekvapivě, Británie se na svého občana Kara-Murzu vykašlala

18. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Kara-Murzova manželka je "zmatená" chabou reakcí Británie na jeho uvěznění

Manželka Vladimira Kara-Murzy řekla britskému komerčnímu rádiu LBC, že reakce britské vlády na uvěznění jejího manžela je "slabá".

Jevgenija Kara-Murza řekla, že by ráda viděla, kdyby britská vláda zavedla sankce proti osobám, které odsoudily jejího manžela, a dodala, že je chabou reakcí Británie na uvěznění jejího manžela "zmatená".

Řekla: "Ano, rozhodně je to dost slabý postoj. Vyjadřují znepokojení a já jsem za to samozřejmě vděčná. Ale potřebuji vidět nějaké skutečné činy, víte, nějaké skutečné činy, protože Vladimir je britský občan a já si myslím, že britská vláda má povinnost chránit jeho práva a bránit ho v této naprosto kruté situaci. A vyjádření obav už nestačí, protože Vladimírovo zdraví se zhoršuje... Zavedení sankcí proti jeho odsuzovatelům by byl skutečně velmi praktický krok, který bych velmi ráda viděla.

    Jsem samozřejmě vděčná za přítomnost britských diplomatů na slyšeních mého manžela po celý tento rok. A jsem samozřejmě velmi vděčná za to, že britské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance a položil mu otázky související s nezákonným protiprávním pronásledováním mého manžela. Ale pokud mluvíme o sankcích, jsem upřímně řečeno mírně zmatená. Vladimír je  ruský občan britské národnosti a já se domnívám, že je povinností, odpovědností britské vlády postavit se na jeho stranu a všemi dostupnými nástroji ukázat ruským úřadům, že vědí, kdo jsou pachatelé, a nenechají jim projít páchání tak krutého porušování lidských práv, jakého se dopustili v případě mého manžela.

    Vladimir není například kanadským občanem. Kanada však byla první zemí, která zavedla sankce proti Vladimírovým odsuzovatelům. Na tuto iniciativu pak navázaly Spojené státy, které sankce zavedly v březnu. Dnes lotyšské ministerstvo zahraničí oznámilo, že zavede sankce proti deseti osobám, které se podílely na nezákonném stíhání mého manžela. Zatím jsem od britského ministerstva zahraničí v této věci nezaznamenala žádnou reakci. A abych pravdu řekla, jsem poněkud zmatená.


"Svoboda musí být silněji podpořena než tyranie. Pokud demokracie zůstanou pevné, Putinova válka proti Ukrajině selže"

17. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Bývalí vysocí diplomaté vyzvali Západ, aby vojensky podpořil Ukrajinu.

Skupina složená rovněž z bývalých vysoce postavených vojenských poradců varuje, že "činy stále neodpovídají rétorice". Transatlantická skupina bývalých vysoce postavených diplomatů a vysoce postavených vojenských poradců uvedla, že válka na Ukrajině je na cestě k patu, pokud Západ nepodpoří Ukrajinu vojensky "naplno". 

Naléhavé varování pochází od autoritativní skupiny, do níž patří bývalý stálý tajemník britského ministerstva zahraničí Simon McDonald, Christoph Heusgen, diplomatický poradce bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, bývalý poradce Baracka Obamy pro národní bezpečnost Jim Jones, Stéphane Abrial, šéf štábu bývalého francouzského premiéra Jean-Pierre Raffarina, a Stefano Stefanini, diplomatický poradce bývalého italského prezidenta Giorgia Napolitana.


Když Vladimir Putin 24. února 2022 nařídil svým vojákům vstoupit na Ukrajinu, hrubě tím porušil mezinárodní právo a dopustil se porušení Charty OSN. Popřell právo Ukrajiny na existenci, použil masivní sílu, aby se ji pokusil vymazat z mapy Evropy, a zanechal přitom stále větší stopu hrubého porušování lidských práv a válečných zločinů. O rok později se Putin svého cíle ovládnout Ukrajinu nevzdal; věří, že má větší sílu než Ukrajina a mezinárodní koalice, která ji podporuje.


Pokud by se mu to podařilo, Putin by nepochybně upřel svůj zrak na Moldavsko a možná i na pobaltské státy, čímž by se zvýšilo riziko přímé konfrontace mezi Ruskem a NATO. Ruské vítězství na Ukrajině by podkopalo mezinárodní řád založený na pravidlech a základní zásady územní celistvosti a národní suverenity a vytvořilo by nebezpečný precedens pro dobývání území jinde.
 

Naše neonormalizační sobectví může za Vaše neradostné životy

17. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Proč nejsou  demokratičtí politici  schopni tento typ občanů ničím oslovit?

"Vzdálil se světu konkrétního člověka a zapletl se s oním člověkem abstraktním, na kterého se tak rád odvolává ten, kdo ve skutečnosti sleduje zájem pouze jediného člověka: sebe samého."

(Václav Havel, Přemýšlení o Františku K., 1988)

Sledovat vystupování a slovní projev třeba pana JUDr. Jindřicha Rajchla je pro mne osobně - nesnesitelný zážitek. Tento člověk pro mě symbolizuje další typ obchodníka se zoufalstvím jeho podporovatelů. Jeho životopis je ukázkou českého kariérismu v šedých stokách fotbalové mafie a dnes další postava v řadě českých populistických figur, které se střídají na Václavském náměstí, jako svatí na orloji.



 16879

Ruská invaze na Ukrajinu mění vojenskou strategii NATO

18. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 
NATO, šokované ruskými zvěrstvy, se stává válečnou aliancí, jakou bylo během studené války, a od prvního dne se zavazuje bránit "každý centimetr" svého území

Ruská invaze na Ukrajinu, nejnákladnější konflikt v Evropě od druhé světové války, přiměla Severoatlantickou alianci, aby se opět stala schopnou válečnou aliancí, jakou byla během studené války, píše New York Times.

Tento posun je pro alianci, která se po desetiletí vyznačovala hibernací a pochybnostmi o sobě samé, transformační. Po nedávném přijetí dlouho neutrálního Finska aliancí se také rovná dalšímu významnému nezamýšlenému důsledku války pro ruského prezidenta Vladimira  Putina.

NATO rychle přechází od toho, čemu armáda říká odstrašování prostřednictvím odvety, k odstrašování prostřednictvím odpírání. V minulosti platila teorie, že pokud Rusové zaútočí, členské státy se budou snažit vydržet, dokud jim spojenecké síly, především americké a sídlící doma, nepřijdou na pomoc a neprovedou proti Rusům odvetu, aby se je pokusily zatlačit zpět.

 18407

Murdochova Fox News zřejmě usiluje o mimosoudní vyrovnání se společností Dominion Voting Systems

18. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 
Kanál Ruperta Murdocha Fox News čelí žalobě za vědomé nebo nedbalostní vysílání obskurních lží o hlasovacím zařízení firmy Dominion 
 
Soudní proces v ostře sledovaném sporu o pomluvu mezi společnostmi Dominion Voting Systems a Fox o odškodné ve výši 1,6 miliardy dolarů začne o den později, než bylo plánováno, oznámil v neděli večer soudce, který na případ dohlíží, několik hodin před tím, než měly v pondělí začít úvodní řeči. Šíří se totiž zprávy o jednáních o mimosoudním urovnání.

30772

Chaos

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut


Původně jsem toto povídání chtěl nazvat blázincem, ale jsem člověk kulturně slušný. Chaos tady byl když Duch Boží se vznášel nad vodami a pak provedl řadu opatření, aby ten tristní stav napravil.

Tak tedy raději chaos i když mi to co se kolem nás děje připadá opravdu spíše jako blázinec. Nadarmo protestovali vysokoškolští pedagogové proti vládní nevšímavosti k jejich neutěšené hmotné situaci. A to prosím máme vládu vedenou právě takovou, z řad protestujících vzešlou osobou.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 589. Co všechno se dá dělat v Ústeckém kraji

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hannah Saleh, umělkyně, absolventka FAMU rozvíjí v Teplicích pozoruhodné vzdělávací aktivity. O své práci a o svých zkušenostech s ní hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 14. dubna 2023.

Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 19396

Británie: Parlamentní dozorčí orgán zahájil vyšetřování Rishiho Sunaka

18. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Vyšetřování souvisí s premiérovými vazbami na firmu pro péči o děti, v níž je jeho žena investorkou


Rishi Sunak je vyšetřován britským parlamentním komisařem pro etiku kvůli možnému porušení přžedpisů  týkajících se prohlášení o finančních zájmech poslanců, které souvisí s jeho vazbami na firmu zabývající se péčí o děti, v níž je jeho manželka investorkou.

Komisař Daniel Greenberg zahájil vyšetřování premiéra minulý týden ve čtvrtek, uvádí se v aktuálním prohlášení na  internetových stránkách tohoto komisaře.

 20198

Na veselé vlně

18. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Také patříte k milovníkům písniček, jejichž vznik se datuje rokem 1860 až 1925?

„Jestli ano, tak jste jste také naladěni na veselou vlnu stejnou měrou jako jeden z nejznámějších slovenských old-timových skupin, která si říká Funny Fellows, což v doslovném překladu znamená Veselí chlapíci“. A je tomu přesně tak, neboť tito chlapíci, kterých je v dané skupině celkem pět, jsou stále dobře naladěni, ale také ještě k tomu skvěle hrají. Jejich kapelníkem je Roman Féder.

Pane Fédere, kde jste našel Pavola Ivičiče, Marka Berkyho, Daniela Valáška, Milana Ručeka, abychom tedy byli styloví, zbývající kapelanty?


 16843

Protest proti novému regionálnímu vysílání ČT sílí, petici podpořili i starostové

18. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Česká televize od začátku dubna změnila rozsah vysílání z regionálních studií v Českých Budějovicích a Plzni na celý Kraj Vysočina. Změna vyvolala vlnu kritiky. Vznikla petice, na které přibyly stovky podpisů včetně starostů dotčených obcí.

Nové regionální vysílání ČT zahrnula Vysočinu pod "jih a západ Čech". Většina kraje se přitom rozkládá na Moravě a touto částí spáduje více k Brnu než ke krajskému městu Jihlavě, o spádovosti k podstatně vzdálenějším Českým Budějovicím a Plzni ani nemluvě. Obdobná situace pak nastává také v případě diváků ze Svitavska, kteří budou informováni o regionálním dění ze severních a severozápadních Čech.

 20180

Ruská agrese na Ukrajině: Kara-Murza byl odsouzen na 25 let do vězení

17. 4. 2023

čas čtení 12 minut

  
Ruský aktivista Kara-Murza odsouzen na 25 let za kritiku invaze na Ukrajinu
 
Soud v Moskvě odsoudil opozičního aktivistu Vladimira Karu-Murzu k 25 letům vězení v jednom z dosud nejzávažnějších případů ruského disidenta uvězněného za odpor proti invazi na Ukrajinu. Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk apeloval na Putina, aby Kara-Murzu propustil.

Kara-Murza, otec tří dětí, který má ruské a britské občanství a studoval na univerzitě v Cambridge, byl zadržen v dubnu 2022 a obviněn z šíření nepravdivých informací o ruské armádě na Ukrajině. Později byl také obviněn z "vlastizrady" kvůli sérii svých veřejných projevů, v nichž kritizoval politiku Kremlu a válku na Ukrajině.

Rozsudek nad Karou-Murzou je zatím nejdelším trestem pro politického oponenta Vladimira Putina. Kreml tím dále stupňuje své neúprosné potlačování disentu.

V závěrečné řeči před soudem minulý týden Kara-Murza nasadil vzdorovitý tón, odmítl požádat soud o zproštění viny a prohlásil, že si stojí za vším, co řekl.

"Obviňuji se pouze z jedné věci," řekl 41letý Kara-Murza, kterého Amnesty International označila za "vězně svědomí".

"Nepodařilo se mi přesvědčit dostatek svých krajanů a politiků v demokratických zemích o nebezpečí, které současný kremelský režim představuje pro Rusko a pro svět."

Vladimiru Kara-Murzovi hrozí za kritiku války na Ukrajině až 25 let vězení; čínský ministr obrany Li Šang-fu řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že jejich země "již vstoupily do nové éry

 
- Ruský soud má vynést rozsudek v případu opozičníka Vladimira Kara-Murzy, který je souzen za "vlastizradu" kvůli kritice ofenzívy na Ukrajině.

Jeho vysoce postavený proces je posledním z řady případů proti opozičním hlasům v Rusku v rámci represí, které zesílily od začátku války na Ukrajině.

Kara-Murza, 41 let, je obviněn z vlastizrady, šíření "nepravdivých" informací o ruské armádě a napojení na "nežádoucí organizaci".

Prokuratura žádá pro Kara-Murzu trest 25 let vězení.

Ve svých posledních slovech u soudu po procesu za zavřenými dveřmi Kara-Murza uvedl, že si stojí za svými politickými prohlášeními, mimo jiné proti ruské ofenzívě na Ukrajině.

"Podepisuji se pod každé slovo, které jsem řekl a které je mi dnes kladeno za vinu," řekl Kara-Murza v komentáři, který zveřejnil novinář Alexej Venediktov.

"Nejenže se za nic z toho nekácím - jsem na to hrdý," dodal.

Kara-Murza byl zadržen v dubnu loňského roku na základě obvinění z šíření podle úřadů nepravdivých informací o ruské armádě kvůli projevu před poslanci dolní komory arizonského parlamentu z března loňského roku.

V srpnu 2022 byl Kara-Murza obviněn z napojení na "nežádoucí organizaci" kvůli účasti na konferenci na podporu politických vězňů.

V říjnu pak byl obviněn z vlastizrady kvůli kritickým výrokům vůči Moskvě, které pronesl na třech veřejných akcích v zahraničí, uvedl jeho právník pro státní agenturu TASS.

Opoziční aktivista trpí nervovým onemocněním zvaným polyneuropatie, které podle jeho právníků způsobily dva pokusy o otravu v letech 2015 a 2017.

Tento stav se ve vězení zhoršil, a proto se nemohl zúčastnit některých slyšení, uvedli jeho právníci.

 

O významu a poloze střední Evropy

17. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

A touto mapou uzavírám veškeré epistemologické zkoumání ohledně významu a umístění střední Evropy. Prosím, nepište mi.



 20191

Rusové se chlubí, že Západ dokáže identifikovat a blokovat jen 1% jejich falešných profilů na sociálních sítích

17. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 
Tato informace je obsažena v dokumentu, který je součástí trojice přísně tajných materiálů uniklých v chatovací místnosti Discord, píše Washington Post

Podle dokumentů, které nedávno unikly do chatovací aplikace Discord, je ruská vláda mnohem úspěšnější v manipulaci se sociálními médii a pozicemi ve vyhledávačích, než se dosud vědělo, a pomocí statisíců falešných online účtů posiluje lži o ukrajinské armádě a o údajných vedlejších účincích vakcín.

Ruští provozovatelé těchto účtů se chlubí, že je sociální sítě odhalí jen asi v 1 % případů, uvádí se v jednom z dokumentů.

Rozhovor Britských listů 586. Zruší ideologové historii na školách?

1. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Vyhazování historiků a nekompetentní, ideologií zaštítěné rozhodování, proti němuž dosud nic nenamítali poslanci Senátu České republiky, kteří jsou za tuto instituci zodpovědni, se stalo v posledních týdnech a měsících charakteristickým rysem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Nyní se skandál prohlubuje. O situaci hovoří Jan Čulík s Jaroslavem Najbertem ze vzdělávacího oddělení ÚSTR, který dosud měl prostor pro nezávislé zkoumání historie a pro důležitou spolupráci s historiky na českých školách, jenže ta je teď vážně ohrožena. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 4. dubna 2023.

 19905

Prigožin vyzval Putina k ukončení války na Ukrajině

17. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf Wagnerovy skupiny apeloval na Vladimira Putina, aby oznámil konec války na Ukrajině. Podle něj lze efekty, kterých Rusové dosáhli, prezentovat již jako úspěch. Tyto mimo jiné podle něj zahrnují "zničení velké části aktivní mužské populace na Ukrajině" nebo "zastrašování obyvatel".

 19071

"Nejhorší, co může Kreml potkat, jsou otázky ohledně budoucnosti země"

17. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Největší strach Kremlu spočívá v tom, že se Rusové začnou ptát na budoucnost Ruska. Režim se proto snaží zorganizovat prezidentské volby v roce 2024 jako referendum, v němž se Rusům řekne, že k Putinovi neexistuje žádná alternativa a že současný prezident bude zemi nadále řídit podle toho, jak si usmyslí, říká Grigorij Judin.

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

 20194

Pro okamurovce, další úspěch brexitérů: vlak Orient Express už nebude vyjíždět z Londýna

15. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Reklama na Orient Express z roku 1888

Orient Express po 41 letech ruší kvůli brexitu britský úsek

Provozovatel luxusních vlaků omezuje provoz před zavedením biometrických pasových kontrol, takže cestující budou muset nastoupit do vlaku až v Paříži


Když Orient Express v 19. století zahájil provoz, pasy byly nepovinné - jediným dokumentem, který britští cestující potřebovali, byl výtisk kontinentálního jízdního řádu Thomas Cook.

Brexit a biometrické kontroly v 21. století však zabíjejí romantiku překračování hranic pro moderní cestující, kteří hledají nostalgii luxusní cesty vlakem, jež inspirovala Agathu Christie a Hollywood.

Společnost Belmond, která dnes provozuje Benátský Simplon-Orient-Express (VSOE), se rozhodla zrušit úsek trasy z Londýna do anglického přístavu Folkestone, protože překročení hranic do Calais se stalo příliš obtížným.

31429

Proč musejí být, pane Hřibe, uličky na pražském Starém Městě téměř permanentně zahlceny stojícími auty?

15. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Víte, kolik je z toho smradu?

Víte, nakolik to lidem poškozuje zdraví?

Odkud proboha sem ta auta pořád směřujete? Vy jste na Staré Město přesměrovali magistrálu? Proč?
 

Aktualizace: Druhá odpověď od pana Ryvoly je serioznější:

Sun, 16 Apr 2023 06:48:24

Myslím, že mám odpovědnost za to s tím něco dělat. A jestli trochu sledujete tisk, tak se připravují od samého počátku našeho působení opravdu radikální řešení. 
O uzavření obou břehů Vltavy pro tranzit se mluví od začátku stavby Blanky 2007. Dokonce to byla podmínka stavebního povolení. A my po pár měsících řešíme poslední detaily před spuštěním. Připravujeme radikální změnu v systému parkování, atd. atd. 
Myslím že svoji odpovědnost myslíme opravdu vážně.  

S veškerou úctou

Ing. Vojtěch Ryvola
radní pro dopravu Prahy 1
 
Co na to Vojtěch Ryvola, radní za ANO pro dopravu na Praze 1?
Myslí si, že to není jeho věc:

Vážený pane Čulíku, 
tak trochu jsem nepochopil, o čem tento článek je. Před pěti měsíci jsem nastoupil do funkce radního pro dopravu. Pan MuDr. Hřib dokonce ještě o tři měsíce později. To znamená, že před naším nástupem na Starém Městě auta nebyla? To jsme tak šikovní, že se nám v rekordním čase podařilo přemluvit tisíce automobilistů aby jezdily do centra?
Že to nemyslíte vážně?

S veškerou úctou

Ing. Vojtěch Ryvola
radní pro dopravu Prahy 1
 

Doplnění: Tohle je prosím z neděle ráno:

 20193

Americká pravice oslavuje mladíka, který prozradil tajné informace z Pentagonu, jako hrdinu

15. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Jack Texeira, mladík podezřelý z úniku informací z Pentagonu sklízí chválu od krajně pravicových amerických politiků a médií


Marjorie Taylor Greeneová nazývá Jacka Teixeiru "bělochem, mužem, křesťanem a odpůrcem války", Tucker Carlson tvrdí, že jeho "zločinem" bylo, že  "řekl pr
avdu"
 
"Odhalil zločiny, proto je zločinec. Tak to ve Washingtonu funguje. Říkat pravdu je jediný skutečný zločin," prohlásil ve čtvrtek večer komentátor Fox News Tucker Carlson v úvodním monologu svého pořadu, který je nejsledovanějším na kabelové televizi. "Zpravodajská média oslavují dopadení kluka, který Američanům řekl, co se na Ukrajině skutečně děje. Chovají se k němu jako k Usámovi bin Ládinovi," zesnulému vůdci teroristické sítě Al-Káida.

Krátce poté, co byl Teixeira ve čtvrtek v Massachusetts vzat do vazby, se na jeho obranu postavila i krajně pravicová kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, která vytrvale vyzývá Bílý dům Joea Bidena a Washington obecně k  zastavení  podpory Kyjevu.

 16478

Joe Biden zakončil turné po Irsku vášnivým projevem k tisícům lidí

15. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Americký prezident proměnil svůj projev na rozloučenou před katedrálou svatého Muredacha v Ballině v oslavu irských a amerických hodnot

 
Joe Biden zakončil svou návštěvu Irska vášnivým projevem u řeky k desítkám tisíc lidí ve městě svých předků v hrabství Mayo.

Americký prezident proměnil svůj  projev na rozloučenou s Irskem před katedrálou svatého Muredacha v Ballině v pátek večer v oslavu irských a amerických hodnot, která byla zřejmě částečně zaměřena na americké voliče.

"Přátelé, obyvatelé Mayo, toto je chvíle, kdy máme znovu zapojit svá srdce, své mysli a duše do pochodu pokroku. Abychom cihlu po cihle položili základy lepší budoucnosti pro naše děti a vnoučata," řekl Biden.

Pokud u nás nezačne fungovat systém odměňování více za kvalitu práce, nemůže se stát, že některé důležité profese buď zaniknou nebo ztrouchniví?

14. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Pár modelových, samozřejmě jen zcela fiktivních případů:

  • Představte si lékaře na klinice, který není šikovný, jeho pacienti trpí či umírají více, než by museli, kdyby pracoval líp. Na stejném oddělení již léta uklízí starší paní. Lékař má plat třeba 80 tis. a ona třeba 17. Za panem doktorem zůstává temná čára, za uklízečkou vyglancované oddělení. Je to fér? Neříkám, že lékař by měl brát stejný plat jako uklízečka, kdo a proč by potom studoval, ale neměl by odměňovací systém zařídit, že třeba ta nejlepší skvělá uklízečka bude mít srovnatelný plat s naprosto neschopným (škodlivým) lékařem? Tedy oba třeba 30 tisíc hrubého?

 19252

Německo končí s jadernou energetikou

14. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Německo v sobotu vypne své tři poslední jaderné elektrárny. Volají po tom sami majitelé, protože udržovat je nadále v chodu by vyžadovalo nákladnou modernizaci. Německo už dlouho jadernou energetiku prakticky nevyužívá.

I tak dokázalo dodávat elektřinu jaderné Francii, které vypadly nedávno desítky jaderných elektráren z provozu. Francie se tak stala v oné době čistým dovozcem elektřiny, Německo naopak nepřestalo být čistým vývozcem.

 19221

Zneužívání úplně všeho u chudých občanů ČR – tentokrát u potravinové pomoci

14. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut



„Já žádám za tento prohřešek trest nejvyšší: Trest smrti!“
(Jiří Krejčík, filmový režisér při udělení pokuty za špatné parkování vozidla)


Poslouchat záznam z jednání sociálních výborů je opravdu hodně masochistická činnost. Ta poslední, která se uskutečnila v tomto týdnu, řešila mimo jiné - systém potravinových bank.

Kdyby se čas dokázal posunout třeba o třicet let nazpátek a sociální pracovník tehdy usnul a dnes se probudil, patrně by se domníval, že se probudil na jednání sociálního výboru v Bangladéši, kde se řeší logistika distribuce humanitární pomoci pro velkou většinu obyvatel.

Putinovské praktiky v Plzni

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20193

Ruská agrese na Ukrajině: EU přidala skupinu Wagner na sankční seznam: mladík podezřelý z šíření tajných informací z Pentagonu stane v pátek před soudem

14. 4. 2023

čas čtení 14 minut

Podle první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské dvouletý chlapec, který byl dnes vytažen z trosek po ostřelování ve Slovjansku,  zemřel v sanitce

"Upřímnou soustrast rodině," napsala na Twitteru. "Každé dítě je pro své blízké malým vesmírem."

Při pátečním ruském raketovém úderu na východoukrajinské město Slovjansk zahynulo nejméně pět lidí a 15 bylo zraněno, uvedl v pátek regionální gubernátor.

Pavlo Kyrylenko na Telegramu napsal, že dalších sedm lidí zůstalo pod troskami poté, co rakety S-300 poškodily pět obytných bloků a pět soukromých budov.

 

 20193

Jack Teixeira, jednadvacetiletý příslušník americké letecké národní gardy, zřejmě vedl internetovou skupinu, kde se objevovaly tajné soubory

14. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Jack Teixeira (Facebook)

FBI zatkla v Massachusetts jednadvacetiletého příslušníka letecké národní gardy, který je podezřelý z úniku tajných dokumentů americké obrany, jež odhalily vojenská tajemství a narušily vztahy Washingtonu s klíčovými spojenci.

Jacka Teixeiru zatkli agenti FBI v jeho domě ve městě North Dighton. Na záběrech ze  zpravodajství natáčeného z vrtulníku bylo vidět mladého muže s ostříhanými tmavými vlasy, v olivově zeleném tričku a červených šortkách, jak je nucen jít pozpátku k týmu agentů stojících u obrněného vozidla v maskáčích a neprůstřelné vestě, kteří na něj míří puškami.

 20192

V pořadí již devátý pochod za snížení rychlosti narušil ve čtvrtek odpoledne dopravu v hlavním městě

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Foto: Toto není dálnice, ale křižovatka Kaprova-Žatecká na pražském Starém Městě. V každé civilizované zemi by to byla pěší zóna, píše Muriel Blaive

Již devátý pochod v pořadí uspořádalo v Praze uskupení Poslední generace. Opakovanými protesty chce skupina upozornit na neudržitelnou dopravní situaci. Žádají omezení rychlosti na 30 km/h. 

Protestu ve čtvrtek 13. dubna se zúčastnilo téměř sto padesát podporovatelů Poslední generace. Ti se rozdělili do dvou skupin. Jedna vyšla od právnické fakulty, druhá začala cestu na Karlínském náměstí. Nakonec se obě skupiny setkaly u Hlavního nádraží, kde pořadatelé pochod zakončili. Na hladký průběh protestu dohlížela policie.

 16578

Mráz z Kremlu, nebo chládek z Brna?

14. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Mráz z Kremlu

Jak je již mírně naznačeno, soudruh Mráz prý přicházel a prý přichází z Kremlu. O tom, zda přišel, nebo jen šel a nedošel, nebo nešel, ale i tak k nám přišel, se vedou ostré plané diskuse.

Jak sleduji pověstný český politický cirkus na hranatých kolečkách, tak se styčný statný Děd nikdy nehnul z místa ani o kremelskou píď. Za vše, co tradičně svádíme na Mráz z Kremlu, si většinou můžeme sami, ač se dnešní vláda snaží, seč může i nemůže, lhát, že je za její selhání a následné lhaní vinen Děd Putin.

 19567

I’m a Genius: I Fooled Timothy Snyder

14. 4. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut


Leszek Kołakowski ironically entitled his answer to a 100-page open letter addressed to him by historian E.P. Thompson “My correct views on everything.” Thompson’s accusations were so tedious that Kolakowski limited himself to a few points. So will I with Vodrážka’s Open letter to Timothy Snyder, a letter which concerns me personally since Vodrážka claims that I manipulated Tim Snyder into signing the petition that the great Pavel Karous set up on my behalf after I was fired by ÚSTR. Vodrážka apparently sees no contradiction in Timothy Snyder being an international authority on Putin’s propaganda war, but being easily fooled by insignificant Muriel Blaive. Fortunately, as we say in French, absurdity never killed anyone.

Vodrážka uses a modernized version of Stalinist propaganda

 19567

Jsem génius: oklamala jsem Timothyho Snydera

14. 4. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut


Leszek Kołakowski ironicky nazval svou odpověď na stostránkový otevřený dopis, který mu adresoval historik E. P. Thompson, „Mé správné názory na všechno“. Thompsonova obvinění byla tak únavná, že se Kołakowski omezil na několik bodů. Stejně tak to udělám s Vodrážkovým Otevřeným dopisem Timothymu Snyderovi. Ten dopis se mě osobně týká, neboť Vodrážka tvrdí, že jsem Tima Snydera zmanipulovala k podpisu petice, kterou pro mě sestavil skvělý Pavel Karous poté, co jsem byla propuštěna z ÚSTR. Vodrážka zřejmě nevidí žádný rozpor v tom, že Timothy Snyder je mezinárodní autoritou v oblasti Putinovy propagandistické války, ale nechá se snadno zblbnout bezvýznamnou Muriel Blaive. Naštěstí, jak říkáme ve francouzštině, směšnost není smrtelná.

Vodrážka používá modernizovanou verzi stalinské propagandy

 20189

Ruští regionalisté začínají navzájem spolupracovat

14. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Jednou z největších obav těch, kdo jsou proti rozpadu Ruské federace, je, že územní jednotky, které pravděpodobně vzniknou, budou ve vzájemném konfliktu. To je obava, která je živena skutečností, že hnutí postavená na Moskvě na jedné straně a neruské a regionální iniciativy na druhé straně se již ocitají v rozporu.

 18935

Rusko: Siloviki předvedli selhání v boji s terorismem

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Problémy plynoucí z existence ozbrojeného podzemního hnutí na severním Kavkaze nikdy nezmizely, i když jejich význam v posledních letech ustoupil. Ale místo toho, aby se soustředili na toto podzemí a dělali svou práci, ruští siloviki tuto výzvu ignorovali a zaměřili se na jednodušší a bezpečnější cíle, upozorňuje Alexandr Čerkasov.

 18838

Francie zablokovala rozhodnutí EU o nákupu munice pro Ukrajinu

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Francie zablokovala rozhodnutí Evropské unie financovat dodávky munice pro ozbrojené síly Ukrajiny, uvedla polská agentura PAP s odvoláním na vysoce postavený zdroj v EU. Paříž nesouhlasí s mechanismem nákupu granátů ve třetích zemích s jejich následným předáním Kyjivu.

 19935

Tisková zpráva:

I přes sankce Evropa stále posílá stovky milionů eur ruským oligarchům. Europoslanec Peksa má řešení

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Evropská unie ani po roce nedokáže vymáhat široký seznam sankcí proti Rusku. Podle pirátského europoslance a iniciátora debaty ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Mikuláše Peksy však řešení existují. Podle Peksy by měl vzniknout celoevropský přehledný rejstřík skutečných majitelů firem a společností, mělo by být povinné využívat všechny dostupné evropské kontrolní nástroje a také by se měla posílit pravomoc Úřadu evropského veřejného žalobce.

 16578

Pan ministr zemědělství konstatoval fatální selhání státu

13. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan ministr zemědělství dnes sdělil veřejnosti, že podle výsledků kontrol cen potravin dochází k „masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitele“. Prý tu máme i „nekalé obchodní praktiky“.

Pan ministr jako představitel státu konstatuje selhání státu. Od toho je tu přece stát, aby těmto věcem účinně bránil. My přece nepotřebujeme od představitele státu dramatické tiskové konference o tom, že stát selhal, my potřebujeme, aby stát neselhal.

Představte si, že hajný, který je odpovědný za to, aby v lese nebylo pytláctví, udělá tiskovku, kde konstatuje, že pytláci v jeho lese střílejí, jak se jim hodí. Dojemný je apel ministra zemědělství, že by „uvítal“, kdyby řetězce zajistily, aby po prodejnách neběhaly myši. Ale to přece má zajistit stát. Kdybychom nechali plnění základních hygienických norem na dobré vůli podnikatelů, došlo by ke katastrofě.

Ruská agrese na Ukrajině: Norsko vyhostilo 15 ruských diplomatů a obvinilo je z působení ve zpravodajských službách

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

-Norské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se rozhodlo vyhostit 15 úředníků ruského velvyslanectví v Oslu s tím, že se jedná o zpravodajské důstojníky působící pod rouškou diplomatických funkcí


V prohlášení ministerstvo uvedlo:

    Rozhodnutí vlády je reakcí na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě, která vedla ke zvýšené zpravodajské hrozbě ze strany Ruska.

Dodalo, že dotyční důstojníci "musí Norsko brzy opustit".

Norská ministryně zahraničních věcí Anniken Huitfeldtová v prohlášení uvedla:

    Jedná se o důležitý krok v boji proti ruským zpravodajským aktivitám v Norsku a jejich snížení, a tím i v ochraně našich národních zájmů.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude reagovat na vyhoštění 15 norských diplomatů, informovala státní média.

- Ruská generální prokuratura uvedla, že zahájila vyšetřování videozáznamu, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi.


Znepokojivé video, které se ve středu objevilo na sociálních sítích, podle všeho ukazuje příslušníka ruské armády, jak nožem odřezává vojákovi hlavu. Na druhém videu se objevily uťaté hlavy dvou ukrajinských vojáků ležících vedle zničeného vojenského vozidla.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruská generální prokuratura uvedla:

    Aby bylo možné posoudit věrohodnost těchto materiálů a přijmout příslušné rozhodnutí, byly předány vyšetřovacím orgánům k prověření.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera novinářům řekl, že video je "hrozné", ale "nejprve je třeba ověřit pravost" záběrů.

 20187

Úniky informací z Pentagonu souvisí s mladým nadšencem do zbraní, který pracoval na vojenské základně

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Muž známý na internetu jako "OG" má prý přístup k velkému množství utajovaných materiálů a zpravodajské služby považuje za represivní



Muž odpovědný za únik stovek tajných dokumentů Pentagonu je údajně mladý rasistický nadšenec do zbraní, který pracoval na vojenské základně a který se snažil zapůsobit na dvě desítky kolegů z internetové chatovací skupiny.

Deník Washington Post vyzpovídal jednoho z dospívajících členů této skupiny, který muže, označovaného iniciálami "OG", popsal z jejich internetové korespondence a sdílel s ním fotografie a videa. The Post si také prohlédl video, na němž je muž identifikovaný jako OG na střelnici s velkorážní puškou.

 18389

dTest: Umělá inteligence, spotřebitel v ohrožení

13. 4. 2023

čas čtení 8 minut

tisková zpráva

Umělá inteligence se stává jedním z hlavních společenských témat. Její příchod mnozí označují za událost přinejmenším srovnatelnou s průmyslovou revolucí. V současné době se setkáváme s modely založenými na strojovém učení, které jsou umělé inteligenci v pravém slova smyslu stále vzdáleny. Rizika jsou však hmatatelná již nyní. Spotřebitelům proto nezbývá než se připravit na frontální útok na jejich smyslové ústrojí.

Zabíjení dětí Asadovým režimem a Ruskem v Sýrii pokračuje

13. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta




 19468

Macron si stojí za svým kontroverzním výrokem o spojencích USA, kteří "nejsou vazaly"

13. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Emmanuel Macron si stojí za svými kontroverzními výroky o Tchaj-wanu a opakuje, že být spojencem USA neznamená být "vazalem"

Američtí republikánští senátoři již reagovali výzvou, aby USA omezily svou podporu Ukrajině, pokud Evropa není připravena podpořit USA vůči Číně. Republikánský senátor Marco Rubio uvedl:  "Pokud se Francie nechce postavit na stranu Tchaj-wanu, možná by se USA neměly stavět na stranu Ukrajiny a nechat to na Evropě."

Na závěr státní návštěvy Nizozemska, během níž čelil také protestům kvůli důchodovým reformám na domácí francouzské půdě, Macron  potvrdil své výroky z nedělního rozhovoru, v němž vyzval Evropu, aby v otázce Tchaj-wanu jednala nezávisleji na USA.

"Být spojencem neznamená být vazalem ... [nebo] to neznamená, že nemáme právo myslet sami za sebe," řekl Macron na tiskové konferenci v Amsterdamu s nizozemským premiérem Markem Ruttem.
 
Macron, který minulý týden navštívil Čínu, uvedl, že francouzská a evropská politika vůči Tchaj-wanu "se nezměnila" navzdory rozruchu, který vyvolaly jeho výroky, v nichž podpořil strategickou autonomii Evropy. Dodal, že "Francie je pro status quo na Tchaj-wanu" a "mírové řešení situace".

 20088

USA pochybují, že protiofenzíva na Ukrajině přinese velké zisky, uvádí uniklý americký dokument

13. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Americký ministr obrany Lloyd Austin

Jde o výrazný odklon od veřejných prohlášení Bidenovy administrativy o životaschopnosti ukrajinské armády a pravděpodobně povzbudí kritiky, kteří volají po jednání o ukončení války

Podle hodnocení amerických zpravodajských služeb obsažených v rostoucím počtu tajných dokumentů, které odhalují obavy Washingtonu ze stavu války, by problémy Ukrajiny při shromažďování vojáků, munice a vybavení mohly způsobit, že její armáda "zdaleka nedosáhne" cílů Kyjeva pro očekávanou protiofenzívu zaměřenou na znovudobytí Ruskem okupovaných oblastí letos na jaře.

Británie: Konzervativní politik v rasistickém výlevu tvrdí, že všichni běloši by měli mít černé otroky

13. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Jeden britský konzervativní politik je vyšetřován šéfy strany poté, co údajně řekl: "Všichni běloši by měli mít černocha jako otroka".

Okresní konzervativní radní Andrew Edwards je rovněž obviněn z výroku, že černoši jsou z "nižší třídy" než běloši, a odmítl toto tvrzení popřít.

Obvinění se objevila poté, co se na internetu objevila zvuková nahrávka, která byla identifikována jako hlas Andrewa  Edwardse.



30537

Spojené státy mají nyní fašistickou politickou stranu

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Nerad to říkám, ale Amerika už nemá dvě strany oddané demokratickému systému. Máme Demokratickou stranu, která - nehledě na několik lumpáren, třeba na to, co Demokratický národní výbor provedl Berniemu Sandersovi v roce 2016 - je stále z velké části oddaná demokracii. A máme Republikánskou stranu, která se vysokou rychlostí řítí k autoritářství. Dobře tedy, řítí se k fašismu, soudí Robert Reich.

 19468

Pošetilý Macron?

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Je v tom jisté déjà vu: další z pravidelných útoků na Francii ve Washingtonu. Tentokrát byl spouštěčem rozhovor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o jeho nedávném setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu. V něm si Macron troufl naznačit, že Evropa by neměla být ničím vazalem a že by v souvislosti s hrozící konfrontací mezi Spojenými státy a Čínou měla upřednostnit své vlastní zájmy, píše ne webu Responsible Statecraft Eldar Mamedov.

30776

Klimatické modely do konce roku varují před možným nástupem "super El Niña“

13. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Klimatické modely po celém světě stále varují před možným vznikem El Niña, zjednodušeně řečeno oteplováním v Tichém oceánu, které může zvýšit riziko katastrofických klimatických jevů na celém světě. Některé modely upozorňují na možnost, že se ještě letos objeví extrémní fenomén "super El Niño", který se vyznačuje velmi vysokými teplotami v centrální oblasti Tichého oceánu kolem rovníku, informuje Guardian.

30775

Oxfam: bohaté státy používají finanční kouzla, aby ušetřily na dotování globálních klimatických opatření

13. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

V době, kdy se ve Washingtonu na jarním zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu scházejí vedoucí představitelé světových finančních institucí, Oxfam varuje bohaté země před používáním účetních triků k umělému navyšování svých závazků v oblasti globálního financování klimatu.

Mezinárodní charitativní skupina ve své analýze odhaduje, že země s nízkými a středními příjmy budou do roku 2030 potřebovat minimálně 27,4 bilionu dolarů navíc, aby "zaplnily finanční mezery v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, sociální ochrany a boje proti změně klimatu" - a také aby řešily škody, které již způsobily extrémní klimatické jevy, píše Jake Johnson.

 19681

Únik informací z Pentagonu potvrzuje to, co už víme: USA společně s NATO chtějí na Ukrajině zvítězit

13. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Dokumenty o válce na Ukrajině, které unikly z Pentagonu a dalších amerických bezpečnostních orgánů, jen potvrzují to, co každý již věděl: Spojené státy a NATO se zásadním způsobem podílejí na vyzbrojování a výcviku Ukrajiny a poskytují ukrajinským ozbrojeným silám podrobné zpravodajské informace.

Bez této pomoci by Ukrajina nemohla doufat, že se jí podaří zahájit plánovanou ofenzivu s cílem získat zpět území uloupená Ruskem. Podle uniklých dokumentů Pentagon vyhodnotil jako nejpříhodnější okamžik pro tuto ofenzívu polovinu května, jakmile vyschne bahno vytvořené jarními dešti, píše Anatol Lieven.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij: Svět nesmí tolerovat, když lidem ruští vojáci uřezávají hlavu

12. 4. 2023

čas čtení 13 minut

Volodymyr Zelenskij vyzval mezinárodní politiky aby jednali poté, co se ve středu objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi. Na jednom z klipů je zřejmě vidět, jak příslušník ruské armády nožem odřezává vojákovi hlavu. Druhé video zřejmě ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící vedle zničeného vojenského vozidla.


- EU se po videu s uřezáváním hlav zavázala pohnat válečné zločince k odpovědnosti

Poté, co se objevilo znepokojivé video, na němž ruští vojáci  stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi, se EU zavázala pohnat k odpovědnosti osoby odpovědné za válečné zločiny


- Rusko v úterý provedlo podle svých slov úspěšný zkušební start "pokročilé" mezikontinentální balistické rakety.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že "bojová posádka úspěšně odpálila mezikontinentální balistickou raketu [ICBM] mobilního pozemního raketového systému" ze zkušebního stanoviště Kapustin Jar. Dále uvedlo:

    "Cvičná hlavice rakety s danou přesností zasáhla maketu cíle na cvičišti Sary-Šagan [Republika Kazachstán].

Ministerstvo neupřesnilo typ rakety použité při úterním odpalu. V únoru prezident Vladimir Putin uvedl, že nový typ ICBM bude nasazen někdy v letošním roce, a to v návaznosti na americké zprávy, že tato zbraň při nedávném testu selhala.

Tento krok přišel několik týdnů poté, co Moskva pozastavila účast na smlouvě Nový start, poslední zbývající smlouvě Ruska s USA o kontrole jaderných zbraní.


 16578

Budoucnost pravicové kultury

12. 4. 2023 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

Vláda Zbyňka Stanjury (ano, neboť momentálně se zdá, že to už není vláda Petra Fialy) vypouští další balónky budoucích rozpočtových opatření. Podobně jako u navrhované důchodové reformy nebo rušení pošt. Nikdo soudný snad už nevěří tomu, že jde o náhodně uniklé informace, určené teprve pro interní diskuzi na jednání vlády. Mediální strategie našeho kabinetu je naprosto čitelná: Vypustí pokusný balonek, který nadzvedne ze židle úplně všechny, a když se veřejnost vyvzteká, uklidňovaná tvrzením o „předběžnosti“ a „pracovnosti“ zveřejněných informací, vláda si prosadí svou, samozřejmě s bezvýznamnou úpravou.

 19248

Jak se vláda stará o chudé a o rozpočet

12. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V polední publicistice Radiožurnálu mluvila paní, která zastupuje potravinové banky: prý jsou na tom špatně, obrací se na ně stále více lidí. Dokonce už i důchodci, kteří žijí v páru, což prý dříve nebylo.

 20186

Poslechněte si Churchilla – a promluvte si s Pekingem

12. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy se situace v posledních letech zhoršila takovým způsobem, že je pro obě strany obtížné ustoupit od svých maximálních požadavků. Jsou za to zodpovědní především vládci v Pekingu, kteří nacházejí stále větší zálibu v imperialismu, píše Jacques Schuster.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
15843