Macron si stojí za svým kontroverzním výrokem o spojencích USA, kteří "nejsou vazaly"

13. 4. 2023

čas čtení 6 minut
 

Emmanuel Macron si stojí za svými kontroverzními výroky o Tchaj-wanu a opakuje, že být spojencem USA neznamená být "vazalem"

Američtí republikánští senátoři již reagovali výzvou, aby USA omezily svou podporu Ukrajině, pokud Evropa není připravena podpořit USA vůči Číně. Republikánský senátor Marco Rubio uvedl:  "Pokud se Francie nechce postavit na stranu Tchaj-wanu, možná by se USA neměly stavět na stranu Ukrajiny a nechat to na Evropě."

Na závěr státní návštěvy Nizozemska, během níž čelil také protestům kvůli důchodovým reformám na domácí francouzské půdě, Macron  potvrdil své výroky z nedělního rozhovoru, v němž vyzval Evropu, aby v otázce Tchaj-wanu jednala nezávisleji na USA.

"Být spojencem neznamená být vazalem ... [nebo] to neznamená, že nemáme právo myslet sami za sebe," řekl Macron na tiskové konferenci v Amsterdamu s nizozemským premiérem Markem Ruttem.
 
Macron, který minulý týden navštívil Čínu, uvedl, že francouzská a evropská politika vůči Tchaj-wanu "se nezměnila" navzdory rozruchu, který vyvolaly jeho výroky, v nichž podpořil strategickou autonomii Evropy. Dodal, že "Francie je pro status quo na Tchaj-wanu" a "mírové řešení situace".

Macron se znovu  stal terčem demonstrantů protestujících proti francouzskému kroku zvýšit věk odchodu do důchodu z 62 na 64 let. Dva demonstranti byli ve středu zatčeni poté, co se k němu rozběhli před Amsterdamskou univerzitou. V úterý hackeři přerušili Macrona během projevu o evropské suverenitě v Haagu.

Jeho výroky o tom, že se Evropa nesmí zaplést do bojů s USA a měla by usilovat o to, aby se stala třetím pólem vedle Washingtonu a Pekingu, čínská média ocenila, ale reakce v evropských politických kruzích byla ostře rozdělená.

Rozhovor poskytl právě v době, kdy Čína podnikala vojenská cvičení u pobřeží Tchaj-wanu v reakci na setkání tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym v Los Angeles.

Míra znepokojení z Macronova volného jednání se objevila také v Berlíně, odkud ve středu odletěla do Pekingu na dlouho plánovanou návštěvu Annalena Baerbocková, německá ministryně zahraničí. Tuto návštěvu někteří představitelé označili za cvičení v omezování škod po výrocích francouzského prezidenta.

Zahraničněpolitický mluvčí koaličních partnerů Baerbockové, sociální demokrat Nils Schmid, řekl časopisu Der Spiegel, že před ní stojí "neplánovaný úkol vyjasnit evropský postoj k Tchaj-wanu a upevnit varování, které kancléř [Olaf Scholz] vyslovil během listopadového setkání se Si Ťin-pchingem".

Andrea Sasseová, mluvčí německého ministerstva zahraničí, obvinila Čínu z rozdmýchávání napětí vojenskými cvičeními v okolí Tchaj-wanu. "Máme dojem, že opatření, jako jsou výhružná vojenská gesta ..., zvyšují riziko neúmyslných vojenských střetů," uvedla. Německo "spolupracuje s našimi mezinárodními partnery, aby přispělo k deeskalaci" v regionu, dodala.

Loni v srpnu Baerbocková vyvolala hněvivé reakce Pekingu, když přirovnala výhružný postoj Pekingu vůči Tchaj-wanu k ruské agresivní válce na Ukrajině.

Macron v rozhovoru varoval před tím, aby se Evropa nechala zatáhnout do krize ohledně Tchaj-wanu, která by byla vyvolána "americkým rytmem a čínskou přehnanou reakcí".

Jeho volání po větší hospodářské a obranné suverenitě Evropy není samo o sobě nové a kritizováno bylo pouze tehdy, když tuto snahu spojil s výzvou, aby se Evropa distancovala od USA v otázce Tchaj-wanu. Dodal, že Evropa "by se neměla nechat zatáhnout do neuspořádaného světa a krizí, které nejsou naše".

Na znamení francouzského zmatku zrušilo ministerstvo zahraničí v úterý plánované informativní setkání zahraničních diplomatů v Paříži, protože úředníci se snažili ujistit, že mají konzistentní poselství, a omezit případné rozpory s Washingtonem.

Američtí republikánští senátoři již reagovali výzvou, aby USA omezily svou podporu Ukrajině, pokud Evropa není připravena podpořit USA před Čínou. Republikánský senátor Marco Rubio uvedl:  "Pokud se Francie nechce postavit na stranu Tchaj-wanu, možná by se USA neměly stavět na stranu Ukrajiny a nechat to na Evropě."

Bývalý americký prezident Donald Trump obvinil Macrona, který je podle něj jeho přítelem, že "leze Pekingu do zadku".

Německý předseda Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber Macrona rovněž kritizoval: "Mezi mezinárodním právem a snahou autokratů o impérium neexistuje střední cesta. Na ochranu naší svobody musí demokraté společně bránit svět založený na pravidlech, na Ukrajině i na Tchaj-wanu. Musíme posílit naše spojenectví s USA."

Schmid, zahraničněpolitický expert a poslanec za sociální demokraty Olafa Scholze, uvedl, že Scholz i Macron dlouhodobě upřednostňují myšlenku "evropské suverenity". Dodal však: "Problematické na Macronově návštěvě je, že záměrně vytáhl evropskou kartu a vzal s sebou předsedkyni Rady EU Von der Leyenovou. Ale pak ji nechal posadit do druhé řady. To zničilo nadějný impuls pro společnou evropskou politiku vůči Číně. Čína hraje o rozdělení Evropy. Tomu musíme zabránit."

Marcin Przydacz, zahraničněpolitický poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy, dal jasně najevo, že Varšava není pro žádný odklon od Washingtonu. "Jsme přesvědčeni, že v Evropě je zapotřebí více Ameriky," řekl polskému rozhlasu Radio Zet. "Spojené státy jsou dnes v Evropě větší zárukou bezpečnosti než Francie."

Předseda Evropské rady Charles Michel projevil větší pochopení, když řekl: "V oblasti strategické autonomie došlo ve srovnání s dobou před několika lety ke skoku kupředu. Pokud jde o otázku vztahů se Spojenými státy, je jasné, že u stolu Evropské rady mohou existovat nuance a citlivosti. Někteří evropští lídři by neřekli věci stejným způsobem jako Emmanuel Macron... Myslím, že poměrně málo jich skutečně uvažuje jako Emmanuel Macron."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4410

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023