Zneužívání úplně všeho u chudých občanů ČR – tentokrát u potravinové pomoci

14. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut


„Já žádám za tento prohřešek trest nejvyšší: Trest smrti!“
(Jiří Krejčík, filmový režisér při udělení pokuty za špatné parkování vozidla)


Poslouchat záznam z jednání sociálních výborů je opravdu hodně masochistická činnost. Ta poslední, která se uskutečnila v tomto týdnu, řešila mimo jiné - systém potravinových bank.

Kdyby se čas dokázal posunout třeba o třicet let nazpátek a sociální pracovník tehdy usnul a dnes se probudil, patrně by se domníval, že se probudil na jednání sociálního výboru v Bangladéši, kde se řeší logistika distribuce humanitární pomoci pro velkou většinu obyvatel.

Vždy mne fascinuje, jak poslanci napříč politických stran na všech výborech, schůzích takovým byrokratickým, klidným způsobem řeší hrůzy doby, kterou sami vytvářejí, ale nežijí… Mezitím si dojdou na dotovaný oběd (suroviny tam nejspíše nebudou z těchto potravinových bank) a rozejdou se spokojeně do svých domovů.

Takže: Vážené poslankyně a vážení poslanci:

Udělejte si výjezdní zasedání právě třeba do místnosti potravinových bank (v hale je místa dost na schůzování), pohovořte s občany ve frontách o jejich výborné náladě a psychické pohodě. Případně vytvořte jako pan (dočasný) Generální ředitel Úřadu práce ČR, pan Karel Trpkoš tzv. „manažery front“, kteří Vám budou vše hlásit. Toto krásné pracovní místo -'manažera fronty" - nenapadlo vytvořit ani Biĺaka nebo Jakeše. Manažer fronty by hlásil: Kdo předběhl, kdo si žádal o papírové kapesníčky, i když ho pan manažer viděl ve frontě smrkat a měl v kapse celý balíček – tady je nutné být nekompromisní a takového „parazita na systému“ - navždy vyloučit ze sociální pomoci ČR …

Vážené členky a členové sociálního výboru, na vlastní oči se podívejte, jak naše země sociálně vzkvétá. Jen toho probuzeného sociálního pracovníka budete muset velmi rychle uspat – on totiž ještě pamatuje doby, kdy potravinová a materiální pomoc byla naprostým, minimálním doplňkem sociální práce pro specifickou skupinu klientů a klientek – většinou lidí bez domova. O tom se již raději nemluví a mladí sociální pracovníci si to nepamatují.

Ta krásná pohádka o tzv. protékání bohatství od jedněch k druhým má již stále méně nadšených posluchačů a distribuce základních potravin a hygieny sestává primárním prostředkem a nástrojem sociální práce. Každý sociální pracovník, který právě pamatuje dobu před čtvrt stoletím, musí být zděšen, když balíček špaget, jedna konzerva, jedna sušenka a jeden prošlý džus jsou důvodem děkování poslankyň a poslanců sociálního výboru našim hodným a skvělým potravinovým řetězcům za tu neskutečnou starost o naše obyvatele (nejdříve jim zdraží veškeré potraviny a potom ty prošlé složitě rozvážejí).

Jenže toto se vůbec na sociálním výboru neřešilo. Fakt, že realita české sociální politiky v dubnu 2023 už opravdu stojí a padá na potravinových bankách, všichni politici dnes berou jako normální věc. A největší starost bylo (jak jinak) "jak zabránit zneužívání potravinové pomoci“.

Jedna členka sociálního výboru již doporučovala udělat tzv. „pilotní  projekt“ v Sokolově, jelikož ve frontě ji lidé (když šla náhodou kolem) patrně nepřišli dost zubožení a takové zneužití pytlíku čočky, rýže nebo instantní polévky si nemůže Sokolov dovolit – jak k tomu přijdou Ti, co to nedostanou?

Jakýsi úředník Ministerstva životního prostředí dále sděloval, že dochází k plýtvání a k nepochopení projektu. Nejdříve jsem měl pocit, že si spletl sociální výbor s výborem pro životní prostředí a mluví o programu dešťovka nebo kompostování. Leč naneštěstí - seděl správně.

Pochopitelně bude vytvořen meziresortní tým, který bude posuzovat, zkoumat, poměřovat tu mez chudoby člověka, který nechce pracovat a stojí frontu na rýži (poslancům nikdo nesdělil to sladké tajemství, že na tu rýži čeká i hodně pracujících, jelikož je prekarizovaná práce neuživí a plat nebo mzda jim stačí jen na nájem).

Samozřejmě bude vypracována metodika pro obce. Myslím, že jednotlivé municipality se budou předhánět v asociálních nápadech. Pochopil jsem, ze sociální pracovník na obci bude přes jakýsi kód do elektronického systému zadávat, kdo je hoden dostat, s dovolením, „prošlé jelito“.

Ze své zkušenosti si dovolím pro tento skvělý „pilot“ (určitě bude dotován z fondu EU) navrhnout poznávací body tohoto výzkumu. Vycházím ze své osobní typologie po skoro dvaceti letech práce v sociální oblasti, kdy podoba klienta a sociálního pracovníka se poměrně často velmi shoduje nejen finančně:

Jen namátkou: celková fyzická a psychická sešlost, špatný stav chrupu, špatné oblečení, děravé boty, hygienické nedostatky, patologické závislosti, oplzlost, nepatřičný humor, celková odpudivost… Oříškem pro posuzovatele však bude, zda i takto „vlastní vinou“ zničený a špatný občan - má mít nárok na tašku jídla. Zde bych se rozhodně přikláněl k menšímu podílu jídla než například u starobních důchodců. Také by měl pilotní projekt zkoumat místa obydlí: Například lidé na ubytovnách nebo v azylových domech by neměli dostávat luštěniny – občas jich spí i šest na pokoji.

Domnívám se, že již na další schůzi se vše vyřeší a doporučoval bych pozvat například na jednání sociálního výboru, Poslanecké sněmovny nebo vlády o této nové koncepci sociální politiky - zástupce afrických zemí, kteří by jistě přispěli cennými radami a poznatky.

Jsem rád, že žiji v nejlepším z možných světů.

2
Vytisknout
9184

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023