Tisková zpráva:

I přes sankce Evropa stále posílá stovky milionů eur ruským oligarchům. Europoslanec Peksa má řešení

14. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Evropská unie ani po roce nedokáže vymáhat široký seznam sankcí proti Rusku. Podle pirátského europoslance a iniciátora debaty ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Mikuláše Peksy však řešení existují. Podle Peksy by měl vzniknout celoevropský přehledný rejstřík skutečných majitelů firem a společností, mělo by být povinné využívat všechny dostupné evropské kontrolní nástroje a také by se měla posílit pravomoc Úřadu evropského veřejného žalobce.

„Je to k nevíře, ale ani po uvedení deseti sankčních balíčků proti Rusku není Evropa schopna sankce vymáhat. K ruským oligarchům nadále proudí skrze granty pro firmy s vazbami na ruské společnosti stovky milionů eur měsíčně. Doplácíme především na nefunkční systém rozpoznávání skutečných vlastníků společností, jehož nápravu už léta prosazuji,“ uvádí pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Podle výzkumu společnosti Datlab z Evropy ruským oligarchům kvůli nedostatečné identifikaci skutečných majitelů proudí kolem 300 milionů eur měsíčně. „Evropská komise, včetně členských států, má k dispozici celou řadu nástrojů, jak před potenciálními hrozbami včas varovat. Mám na mysli například mechanismus včasné detekce a vyloučení (EDES) nebo systém ARACHNE, který shromažďuje data o konečných příjemcích evropských peněz. Míra jejich využití se ale zatím zdaleka nerovná jejich potenciálu,“ vysvětluje Peksa.

Europoslanci se ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) na toto téma setkali už koncem března s mezinárodním zvláštním vyslancem EU pro provádění sankcí, Davidem O'Sullivanem, a ředitelkou Centrální finanční služby Komise, Victorií Gil Casado. Komise ale nebyla schopna přinést do rozpravy vlastní data. Europoslanci se proto obávají, že Komise není schopna díru v uplatňování sankcí aktivně řešit.

„Evropa má dlouhodobě problémy jak s kontrolou příjemců grantů uvnitř, tak vně Evropské unie. Momentálně tak máme šanci zabít dvě mouchy jednou ranou. Musíme ale postupovat skutečně rychle, důsledně a na celoevropské úrovni. Neskutečně zásadním krokem vpřed by bylo například poskytnutí Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) pravomoc vyšetřovat a stíhat i nelegální udělování evropských grantů společnostem ve třetích zemích s vazbami na ruské oligarchy,“ dodává europoslanec Peksa.

Sankční seznamy proti Rusku dnes zahrnují již 1 473 jednotlivců a 205 subjektů. Navíc by v Evropě z veřejných soutěží mělo být vyloučeno přes 39 tisíc společností, protože Evropa v pátém sankčním vyloučila firmy s vazbami na Rusko z veřejných zakázek a financování. Více než 33 % identifikovaných vazeb společnosti Datlab má délku 3 a více firem, což umožňuje skrýt návaznost na Rusko.

1
Vytisknout
4087

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023