Ukrajina: Reznikov prozradil, co vymysleli Rusové proti HIMARSu, a na co ve válce spoléhají

12. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Ministr obrany Oleksij Reznikov řekl, že ruská armáda začala stahovat své vybavení do větší vzdálenosti [od fronty], protože Ukrajina obdržela západní zbraně, ale stále nelituje své vojáky / a je připravena ztratit i 3 miliony vojáků v naději, že pokryje ztráty obsazením "poloviny Ukrajiny", informuje Olena Roščina.

"Rusové jsou nepřítel, se kterým je velmi těžké bojovat. Učí se velmi rychle. V důsledku toho se mění taktika válčení."

"Když 24. února loňského roku otevřeně napadli Ukrajinu, pochodovali vpřed v kolonách, bez dělostřeleckého krytí, bez průzkumu, beze strachu z čehokoliv. A také s sebou nosili slavnostní uniformy v domnění, že za tři dny projdou centrem Kyjiva."

"Přišlo je to draho. Rozbili jsme tyto kolony, přerušili jejich logistické řetězce. To vedlo k prvnímu, jak se říkalo, 'gestu dobré vůle' – osvobození Kyjiva, Černihivu a Sum. Další projev 'dobré vůle' se objevil na Hadím ostrově, pak v Charkivské oblasti a Chersonu."

Reznikov poznamenal, že od května Ukrajina začala dostávat od partnerů "věci, které mění průběh hry, jako jsou 155 mm dělostřelecké systémy, a od poloviny léta obdržela druhou podporu, která výrazně mění vše - HIMARS a další salvové raketové systémy."

Systémy západních zemí umožňovaly obráncům Ukrajiny zasáhnout cíle na vzdálenost 80 km, zničit ruské sklady zbraní, sklady pohonných hmot a velitelská stanoviště ruských ozbrojených sil.

Reznikov to nazval klíčem k úspěchu na charkivském a chersonském směru.

"Oni se z toho poučili a začali tahat celou tuto infrastrukturu 120 km daleko. Ano, to zkomplikovalo jejich logistiku, ale tyto cíle jsme již nemohli zasáhnout HIMARSem a dalšími systémy. Bylo třeba najít jiná řešení, která by nám mohla prodloužit ruce."

"Proto o tom nyní diskutujeme s našimi partnery a říkáme, že potřebujeme nové zbraně a střelivo, abychom mohli zasáhnout cíle i na vzdálenost 120 nebo 150 km. Mým snem je dostat se na více než 300 km."

Zároveň podle Reznikova Kreml od 2. světové války stále považuje vojáky za "potravu pro děla" a stále používá "taktiku mlýnku na maso".

"Tady jde o Bachmut. Tam jejich 'plíživý' útok probíhá již šestý nebo dokonce sedmý měsíc. Používají útočné vlny, útočnou taktiku. Může existovat 10 nebo 12 takových vln, které přímo následují jedna za druhou. Jen v Bachmutu kvůli tomu ztrácejí až 500 zabitých a zraněných vojáků denně. Ale tam je především ten Wagner, zločinci a vězni, které prostě nepočítají," řekl Reznikov.

"Podle našich zpravodajských služeb mnoho vysokých představitelů Kremlu podporuje své strategické kalkulace a plánování následující logikou: 'Nebudeme litovat jednoho nebo tří milionů, protože na úkor těchto ztrát anektujeme polovinu Ukrajiny s dvaceti miliony a tím tyto ztráty kompenzujeme.' "

Zároveň, podle Reznikova, dokonce i "sny a plány Kremlu dosáhnout hranic Doněcké a Luhanské oblasti co nejdříve selhávají", ruská plíživá ofenzíva "selhává".

Podle něj nyní čas hraje ve prospěch Ukrajiny, což umožňuje připravovat jednotky, zvládat nové systémy, získávat od partnerů další posily pro protivzdušnou obranu.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2023