"Absolutní šílenství": Evropu zasáhla rekordní vedra

3. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Evropě skončil nejteplejší rok v její historii, na většinu kontinentu se během prázdninového víkendu snesla mocná zimní tepelná kupole, při níž byly překonány tisíce denních a měsíčních teplotních rekordů od Španělska až po Rusko, informuje Brett Wilkins.

"Intenzitu a rozsah tepla v Evropě je nyní těžké pochopit," sdělil londýnskému deníku The Times meteorolog Scott Duncan. "Rekordů je příliš mnoho na to, aby se daly spočítat. Doslova tisíce. Noční minimální teploty jsou jako v létě."

Deník The Times uvádí:

 „V Bilbau na severu Španělska naměřili 24,9 °C, což je nejteplejší teplota zaznamenaná v lednu v tomto městě a připomíná spíše letní den než začátek roku. Rekordy byly překonány v celém Německu, včetně Drážďan na východě země, kde bylo 13,5 °C. Teploty ve Švýcarsku dosáhly 20 °C. V České republice byl zaznamenán lednový národní rekord 19,6 °C v Javorníku.“

Deník Washington Post uvedl, že nejméně sedm zemí - Bělorusko, Česká republika, Dánsko, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko a Polsko - zaznamenalo nejteplejší lednové teploty v historii.

Polský Institut meteorologie a vodního hospodářství (IMGW) v neděli uvedl, že "průměrná denní teplota ve Słubicích za poslední den byla 15,3 °C a ve Varšavě a Vratislavi 15 °C".

"To znamená, že uprostřed zimy máme jednodenní letní teploty," dodal IMGW. "Teplotní anomálie je vyšší než 15 °C. To je v našich klimatických podmínkách bezprecedentní situace." 

Klimatolog Maximiliano Herrera, který se specializuje na extrémní počasí, označil teploty za "naprosto šílené" a "absolutní šílenství".

Je to "nejextrémnější událost, jakou kdy evropská klimatologie zaznamenala," řekl Herrera listu Washington Post. "Nic se tomu nevyrovná.“

Jak poznamenal deník Post:

 „Toto výjimečné zimní teplo přichází v návaznosti na nejteplejší rok 2022 v mnoha částech Evropy, včetně Velké Británie, Německa a Švýcarska. Extrémní horka zasahovala Evropu ve vlnách po celý rok a byla umocněna historicky velkým letním suchem. Tato kombinace přispěla k tomu, že v červenci ve Spojeném království poprvé v historii vystoupala teplota na 40 °C."

Klimatologové uvedli, že ačkoli povětrnostní podmínky způsobily tepelnou kupoli, která se v současné době nachází nad Evropou, existuje prokázaná souvislost mezi pokračujícím spalováním fosilních paliv a zvyšováním globálních teplot.

"Rekordy v celé Evropě v novém roce se staly pravděpodobnějšími v důsledku změny klimatu způsobené člověkem," řekla klimatoložka z londýnské Imperial College Friederike Otto deníku The Times, "stejně jako klimatické změny v současné době způsobují, že každá vlna veder je pravděpodobnější a teplejší."

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5546

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023