Každý, kdo ukvapeně volá k jednáním o Ukrajině, poškozuje evropské zájmy

16. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Ukrajinský prezident Zelenskij představil na summitu skupiny G20 mírový plán, čímž ukázal ochotu jednat. Měli bychom nechat na Kyjivu, aby se rozhodl, kdy vyjednávat. Protože pouze pokud Rusko utrpí zdrcující porážku, bude Kreml donucen zanechat imperiálního dobrodružství, upozorňuje Clemens Wergin.

V amerických médiích už několik dní kolují zprávy, že v americké vládě existují různé názory na to, jak lze ukončit válku na Ukrajině. Někteří členové vlády – například náčelník generálního štábu Mark Milley – jsou prý pro naléhání na Ukrajinu, aby zahájila jednání.

Poradce pro národní bezpečnost Joea Bidena Jake Sullivan se proto cítil nucen objasnit postoj Washingtonu. Bez Ukrajiny se nic neobejde, řekl před pár dny. "Nebudeme na ně vyvíjet žádný nátlak, nebudeme jim nic diktovat," řekl Sullivan - a dal jasně najevo, že mírové řešení bude možné pouze v případě, že bude brána v úvahu územní celistvost Ukrajiny.

Za zavřenými dveřmi prý ale Američané požádali Ukrajince, aby alespoň naznačili ochotu vyjednávat, aby neztratili přízeň světového společenství, jak uvádí Washington Post. Což nyní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij udělal mírovým plánem, který představil na setkání G20 na Bali.

Ve skutečnosti jsou výzvy k jednání, které nyní přicházejí z některých koutů, zcela absurdní. Protože příměří by poskytlo agresorskému Rusku, které stále více v defenzivě, čas na regeneraci svých vyčerpaných vojáků a poté na nový pokus o kolonizaci Ukrajiny.

Ostatně, jak ukázala první ruská dobyvační válka v roce 2014, konflikt tehdy zmrazený Minskou dohodou byl pro Moskvu jen pobídkou, aby se o osm let později znovu pokusila anektovat ještě více ukrajinského území.

Pokud tedy Západ nechce každých pár let čelit nové ruské válce, musí mít nyní dostatek trpělivosti a nadále aktivně podporovat Ukrajinu, aby mohla osvobodit celé své území. Protože pouze pokud Rusko utrpí drtivou porážku na Ukrajině, bude Kreml zcela odstrašen od imperiálního avanturismu.

Územní kompromisy vůči agresorovi by na druhou stranu nejen pošlapaly Chartu OSN a evropský mírový řád. Byly by také podnětem pro Moskvu, aby v budoucnu znovu vojensky rozšířila své impérium.

Na rozdíl od roku 2014 má dnes Ukrajina dostatek dobře vycvičených vojáků, dostatek ochoty k boji a s pomocí Západu i materiální základnu k osvobození oblastí Ukrajiny nelegálně okupovaných Ruskem, včetně Krymu - jako ukázaly úspěšné protiofenzívy v Charkivě a Chersonu.

A na Ukrajince neudělá dojem ani blížící se zima. Naopak, až skončí sezóna bahna a zem zamrzne, pokusí se obnovit úspěšné bleskové výpady charkivské ofenzívy a naplno využít svou současnou převahu v poli proti vyčerpaným, špatně vyzbrojeným ruským jednotkám, které zápasí s logistikou a kvůli korupci v ruské armádě jsou hůře připraveny na chladné počasí než Ukrajinci.

Kdokoli nyní vyzývá k jednání, prosazuje věc Ruska a poškozuje evropské zájmy. Koneckonců nejen Ukrajina, ale celý kontinent má zájem na tom, aby revizionistické ruské sny o impériu utrpěly v rozlehlých prostorách Ukrajiny definitivní neúspěch.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4947

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022