Ruská agrese na Ukrajině: výbuchy na Krymu a v Dněpru; ruská raketa zasáhla Oděsu, hlásí Ukrajina

17. 11. 2022

čas čtení 9 minut
 
- V okupovaném městě Džankoj byly zaznamenány výbuchy; Rada bezpečnosti OSN varuje před rizikem "katastrofického rozšíření" války


- Na Krymu hlášeny výbuchy


V okupovaném městě Džankoj na Krymu jsou hlášeny výbuchy.

Podle zpráv ukrajinských médií bylo zasaženo ruské letiště.

Agentura Ukrinform s odvoláním na místní kanály Telegram uvedla, že výbuchy byly slyšet ve středu pozdě večer.




- Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov prohlásil, že iniciativa na podporu černomořského obilí bude prodloužena o 120 dní.

Na Twitteru napsal, že dohoda byla dohodnuta mezi generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem a ukrajinským prezidentem Volodimirem Zelenským.

Dodal, že Ukrajina oficiálně požádala o prodloužení iniciativy, která umožňuje vývoz ruské a ukrajinské pšenice a hnojiv přes Černé moře, o jeden rok a o zahrnutí přístavu Mykolajiv.


- Šance Ukrajiny na rychlé vítězství není vysoká, tvrdí šéf Pentagonu


Nejvyšší americký generál prohlásil, že šance Ukrajiny na jakékoli krátkodobé a přímé vojenské vítězství nejsou vysoké, a upozornil, že Rusko má uvnitř Ukrajiny stále značnou bojovou sílu, přestože utrpělo neúspěchy na bojišti.

Na tiskové konferenci v Pentagonu to ve středu řekl předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Mark Milley:

    "Pravděpodobnost ukrajinského vojenského vítězství - definovaného jako vykopnutí Rusů z celé Ukrajiny včetně Krymu, který si nárokují - není z vojenského hlediska vysoká. Může dojít k politickému řešení, kdy se politicky Rusové stáhnou. To je možné," dodal s tím, že Rusko "je teď v defenzívě".

Milley dodal: "Ukrajinci dosahují úspěchu za úspěchem. A Rusové pokaždé selhali. Prohráli strategicky, prohráli operačně a opakuji, prohráli takticky.. Strategické přeformulování jejich cílů, nezákonná invaze, to vše selhalo," řekl.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že Ukrajina ví, že by bylo chybou umožnit Rusku přezbrojit a doplnit výzbroj svých vojsk.

    Musí pokračovat v tlaku na Rusy i nadále a myslím, že (zimní) boj je ve prospěch Ukrajinců," řekl Austin.

 - Oděsa byla zasažena ruskou raketou, konstatuje ukrajinská armáda

Ukrajinské přístavní město Oděsa na jihu země bylo ve čtvrtek ráno zasaženo ruskou raketou, uvedlo ukrajinské vojenské velení "jih".

Agentura Ukrinform rovněž informovala, že výbuchy byly slyšet v Dněpru, městě na řece Dněpr ve střední Ukrajině.

V celém městě byly hlášeny výpadky elektřiny.


- Ruský úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky zablokoval ve čtvrtek přístup na internetové stránky nezávislého zpravodajského webu Novaja Gazeta,
uvedla agentura Reuters.

Novaja Gazeta v březnu pozastavila publikování na svých webových stránkách, sociálních médiích a v tisku v reakci na nové přísné cenzurní zákony zavedené Ruskem.

V červenci mediální regulátor Roskomnadzor rovněž zablokoval internetové stránky nové internetové stránky Novaja Gazeta, kterou v Evropě spustili zaměstnanci spjatí s novinami, a v září soud odebral Novaja Gazeta mediální licenci.


- Rusko provádí "největší počet úderů" od prvního týdne války, uvádí britské ministerstvo obrany


Příval raket, který v úterý zasáhl Ukrajinu, je pravděpodobně největším počtem úderů, které Rusko provedlo během jediného dne od prvního týdne své invaze, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Zpráva, která byla zveřejněna ve čtvrtek ráno, uvádí:

"Munice byla odpálena ze vzduchu, z moře i z pozemních platforem. Přestože velká část střel byla úspěšně zachycena, Ukrajina se potýká s výrazným poklesem energie dostupné z její národní sítě. To bude mít dopad na přístup civilního obyvatelstva ke komunikaci, vytápění a zásobování vodou.


Pokračující údery v tomto rozsahu hluboce čerpají z ruských zásob konvenčních řízených střel, neboť degradace ukrajinské národní infrastruktury se stala klíčovým prvkem ruského strategického přístupu k této kampani."


- Biden zpochybňuje Zelenského tvrzení, že raketa v Polsku není ukrajinského původu


Americký prezident Joe Biden zpochybnil vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že rakety, které v úterý dopadly v Polsku, nebyly ukrajinského původu.

"To není důkaz," řekl Biden novinářům v Bílém domě po návratu z cesty po Asii ve čtvrtek, jak uvedla agentura Reuters.


- Šéf CIA se setkal s polským prezidentem


Polský prezident Andrzej Duda se ve středu večer ve Varšavě setkal s ředitelem americké centrální zpravodajské služby Williamem Burnsem, uvedl šéf polského úřadu pro národní bezpečnost.

Jacek Siewiera uvedl, že rozhovor "se týkal obecné bezpečnostní situace" a "došlo i na kontext nedávných událostí".





- Putin se snaží "zmrazit Ukrajinu, aby se podřídila", tvrdí americká velvyslankyně


Příval více než 90 raket, které dopadly na Ukrajinu, byl "promyšlenou taktikou" a pokusem ruského prezidenta Vladimira Putina zmrazit Kyjev do podřízenosti, uvedla americká velvyslankyně při OSN.

Linda Thomasová-Greenfieldová to uvedla ve výrocích  zveřejněných ve čtvrtek:

"K této tragédii by nikdy nedošlo, nebýt zbytečné invaze Ruska na Ukrajinu a jeho nedávných raketových útoků na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Zdá se, že se rozhodl, že když se nemůže zmocnit Ukrajiny silou, pokusí se zemi zmrazit, aby se podřídila," uvedla.

- Náměstkyně generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Rosemary DiCarlo zopakovala, že útoky zaměřené na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu jsou podle mezinárodního práva zakázány, a poznamenala, že ve východním Doněcku a Luhansku pokračují "těžké boje".

Členům rady řekla:

    Dokud bude válka pokračovat, zůstává riziko možného katastrofického rozšíření příliš reálné."

- Polský velvyslanec při OSN Krzysztof Szczerski řekl radě, že "tito nevinní lidé by nebyli zabiti, kdyby nedošlo k ruské válce proti Ukrajině". A britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová řekla:  "Mělo by nám být jasné, že se jedná o tragédii, která nesporně pramení z nezákonné a neoprávněné ruské invaze. A je to nelidský útok na civilisty na celé Ukrajině."

"Je to a zůstává to válka na objednávku, čistý akt nevyprovokované agrese a snaha zmocnit se území. Tato válka musí skončit, ne se rozšiřovat, a Rusko ji začalo, Rusko ji musí ukončit."


- V okupovaném městě Džankoj na Krymu jsou hlášeny výbuchy.

Podle zpráv ukrajinských médií bylo zasaženo ruské letiště.

Agentura Ukrinform s odvoláním na místní kanály Telegram uvedla, že výbuchy byly slyšet ve středu pozdě večer.



-  Ukrajina žádá o "okamžitý přístup" na místo výbuchu ve východním Polsku, uvedl vysoký ukrajinský představitel obrany.
Oleksij Danilov uvedl, že Ukrajina chce "společnou studii" úterního incidentu se svými partnery. Duda uvedl, že aby se Ukrajina mohla podílet na vyšetřování, musely by s tím Polsko i USA souhlasit.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v úterý nemířilo nikam do vzdálenosti 35 km od ukrajinsko-polské hranice. Ministerstvo uvedlo, že prohlášení o "ruských raketách" dopadajících do Przewodowa jsou "záměrnou provokací s cílem eskalovat situaci".

- Britský premiér Rishi Sunak obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z "kruté a neúprosné" války, která destabilizuje světovou ekonomiku,
a zároveň vyzval spojence v NATO, aby vyčkali na výsledky "úplného vyšetřování okolností včerejšího pádu raket v Polsku". Britský premiér a jeho kanadský protějšek Justin Trudeau hovořili se Zelenským a v následném čtení uvedli, že "bez ohledu na výsledek tohoto vyšetřování [výbuchu v Polsku] nese Putinova invaze na Ukrajinu jednoznačnou vinu za pokračující násilí".

- Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se očekává, že životně důležitá dohoda umožňující vývoz ruské a ukrajinské pšenice a hnojiv přes Černé moře bude pokračovat. Platnost dohody měla vypršet v sobotu, ale Erdoğan vyjádřil přesvědčení, že dohoda bude o rok prodloužena a přinese úlevu některým z nejchudších zemí světa.

- V návrhu prohlášení vedoucích představitelů skupiny G20 se uvádí, že "většina členů důrazně odsoudila válku na Ukrajině", a požaduje "úplné a bezpodmínečné stažení" Ruska z území jeho souseda. Zmínka o válce je odmítnutím tvrzení Ruska, že se účastní "zvláštní vojenské operace". Zároveň však uvedla, že "existují i jiné názory a různá hodnocení situace a sankcí", což odráží rozpory mezi státy G20 ohledně Ruska.

- Ukrajinští vyšetřovatelé odhalili  mučírnu ve městě Cherson, kde byly údajně zadržovány desítky mužů, kteří byli biti elektrickým proudem a někteří z nich zabiti. Policie uvedla, že zhruba v polovině března převzali ruští vojáci zadržovací středisko pro mladistvé a přeměnili ho na vězení pro muže, kteří s nimi odmítli spolupracovat nebo byli obviněni z partyzánské činnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4740

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022