Já nic, já obránce!

7. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Duben 1943. Redakce západních listů tonou v záplavě čtenářských dopisů, které oznamují ukončení podpory Mezinárodnímu červenému kříži. Polská exilová vláda v Londýně totiž veřejně žádala, aby tato organizace vyšetřila Katyňský masakr 22 000 polských důstojníků spáchaný sovětskými úřady. 

SSSR ovšem "bojuje o přežití" a rozhořčený dav trvá na tom, že v takové situaci je absurdní žádat dodržování mezinárodního práva ze strany spojence. Kromě toho vrtání se v kauze Katyń nepochybně zneužije nacistická propaganda. Takže pryč s nacistickými agenty z Červeného kříže!


Připadá vám taková historická analogie absurdní? Sociální sítě ale právě teď plní odhodlaná prohlášení rozhořčených Čechů, že okamžitě končí s podporou lidskoprávní Amnesty International. (Velká většina z nich patrně organizaci neposlala v životě ani korunu.) Důvodem je, že AI kritizovala počínání ukrajinské armády v konfliktu s Ruskem, poté co vydala řadu zpráv kritizujících ruské válečné zločiny. A ke shodným závěrům ohledně postupů ukrajinských ozbrojených sil dospělo i šetření další renomované mezinárodní lidskoprávní organizace, Human Rights Watch. Ta ale kupodivu (zatím?) v hledáčku není.

O Amnesty International se teď zato dozvídáme, že prý s ukrajinskou zprávou "ztratila veškerou kredibilitu", tato kauza ji "zničí" - a oficiální Kyjiv, včetně členů kabinetu, už třetí den jede nenávistnou dezinformační kampaň proti ní.

Úplně překvapeni bychom být neměli. Prezident Zelenskij je populární jako "válečný lídr", což ale zachránilo jeho propastnou reputaci domácího reformátora. Konkurentovi, exprezidentu Petru Porošenkovi, kterého Zelenskému na sklonku invaze stálo za to hnát před soud, úřady nedávno zatrhly parlamentem schválenou cestu do zahraničí a vypnuly všechny jemu nakloněné televizní kanály.

Zelenského administrativa si zvykla vyrovnávat se s kritikou umlčováním oponentů. U exprezidenta jí to prošlo, takže proč to nezkusit s jakousi obskurní Amnesty International? Ukrajina je právě na Západě nesmírně populární, takže se nemusíme snažit o žádnou nápravu zjištěných chyb. Prohlásíme prostě, že Amnesty tvrdí pitomosti a přisluhuje Rusům.

Co na tom, že tak Kyjiv demonstrativně vyhodil z okna proklamovanou prozápadní hodnotovou orientaci? Že v něm všichni, kdo mají oči, ode dneška začínají vidět hlavního evropského spojence PiSáckého Polska, které pod pláštíkem "západnosti" systematicky likviduje právní stát a nezávislost soudů?

Pokud proukrajinská argumentace na Západě tvrdila, že Ukrajina brání "mezinárodní řád založený na pravidlech", ale nyní zastánci Kyjiva beze studu hlásají, že "je válka, bojují o přežití, proto pravidla dodržovat nemusejí", celý proukrajinský narativ se náhle rozpadá a nedává smysl.

***

V březnu to v ČR vypadalo docela optimisticky. Mimo jiné padlo dlouholeté tabu na kritiku Izraele, jehož ostudná akomodace s Putinovým Ruskem vedla k zablokování důležitých dodávek zbraní Ukrajině. Náhle už neplatilo, že každý kritik Izraele okamžitě obdrží nálepku extrémisty.

Zdá se nicméně, že mnozí si jen do svých hlav instalovali nového falešného boha, kterého "boj o přežití" údajně zbavuje povinnosti dodržovat jakákoliv mezinárodní pravidla a jehož kritika se rovná svatokrádeži. Proč řešit, že ukrajinská armáda zřídila postavení ve dvou nemocnicích? Je to chyba těch, kdo kauzu vyšetřují, protože nahrávají ruské propagandě - ne těch, kdo o porušení mezinárodního práva rozhodli! Ti jí přece nenahráli ani trochu!

***

O obyvatelích bývalého SSSR se říkávalo, že sice vyhráli válku, ale prohráli mír. Paradoxní výrok narážel na fakt, že vítězové 2. světové války strávili život v nesvobodě, bídě a nakonec i v nedostatku zdravotní péče, který jim často přivodil brzkou smrt. Váleční zajatci navíc skončili v GULAGu.

K těmto poraženým vítězům bohužel patřili také Ukrajinci.

Ale nejhorší je, že pokud se jim teď s vypětím všech sil podaří odrazit ruskou genocidní invazi, je dost dobře možné, že si se svou současnou autoritářskou vládou něco velmi podobného zopakují.

0
Vytisknout
9352

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022