Ruská agrese na Ukrajině: Mezinárodní agentura pro atomovou energii vyjadřuje vážné znepokojení nad ostřelováním jaderné elektrárny

7. 8. 2022

čas čtení 4 minuty
 


- Ukrajinská armáda sděluje, že ruské ostřelování bylo zaznamenáno v desítkách měst podél východní a jižní frontové linie.

Ukrajinská armáda v sobotu pozdě večer uvedla, že ruské síly ostřelovaly desítky měst na frontové linii a pokoušely se zaútočit v šesti různých oblastech v Doněcké oblasti, přičemž se jim nepodařilo získat žádné území a ukrajinské síly je zadržely.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu prohlásil, že během uplynulého týdne jeho síly "dosáhlyzásadních  výsledků" při ničení ruských logistických zásob a týlových základen.

Řekl  v nočním projevu:

    "Každý úder na muniční sklady nepřítele, na jeho velitelská stanoviště a na nahromaděnou ruskou techniku zachraňuje životy nás všech, životy ukrajinských vojáků i civilistů.

- Podle britské vojenské rozvědky se ruská válka na Ukrajině chystá vstoupit do nové fáze, kdy se většina bojů přesune na téměř 350 km dlouhou frontu táhnoucí se jihozápadně od Záporoží k Chersonu.

 -Čtyři lodě s ukrajinskými potravinami v neděli vypluly z ukrajinských černomořských přístavů v rámci dohody o odblokování vývozu z Ukrajiny po moři, uvedli ukrajinští a turečtí představitelé.

Byly naloženy více než 160 000 tunami kukuřice a dalších potravin, uvedla agentura Reuters.
Na obnovení vývozu obilí dohlíží Společné koordinační centrum (JCC) v Istanbulu, kde pracují ruští, ukrajinští a turečtí pracovníci a pracovníci OSN.
OSN a Turecko zprostředkovaly dohodu minulý měsíc poté, co OSN varovala před možným vypuknutím hladomoru v některých částech světa v důsledku zastavení dodávek obilí z Ukrajiny, které omezilo dodávky a způsobilo prudký nárůst cen.
Před invazí představovaly Rusko a Ukrajina dohromady téměř třetinu světového vývozu pšenice.
SVS povolila vyplutí celkem pěti nových plavidel černomořským koridorem: čtyř plavidel směřujících z Čornomorska a Oděsy, která vezou 161 084 tun potravin, a jednoho příchozího. První čtyři lodě opustily Ukrajinu minulý týden na základě dohody

- Severní Makedonie souhlasila s dodávkami tanků a letadel na Ukrajinu, aby pomohla odrazit pokračující invazi Moskvy, uvedl vysoký poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

- Další balík zbraní pro Ukrajinu od Spojených států bude mít hodnotu  1 miliardy dolarů a budezahrnovat munici pro zbraně dlouhého dosahu a obrněná zdravotnická transportní vozidla, sdělily agentuře Reuters zdroje informované o této záležitosti.


- Více informací o Záporožské elektrárně:

-  Střely zasáhly vysokonapěťové vedení v elektrárně, což přimělo provozovatele odpojit reaktor, přestože nebyl zjištěn žádný únik radioaktivity. Elektrárnu začátkem března obsadily ruské síly, ale stále ji řídí ukrajinští technici.

Ukrajinská státní jaderná společnost Energoatom obvinila z poškození elektrárny Rusko.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské síly z ostřelování elektrárny a uvedlo, že úniku radiace se podařilo zabránit jen díky štěstí.

Spojené státy obvinily Rusko, že ji používá jako "jaderný štít", zatímco ruské ministerstvo obrany uvedlo, že poškození elektrárny se podařilo zabránit jen díky "obratným, kompetentním a efektivním akcím" jeho jednotek.

Generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi v sobotním prohlášení uvedl:

"Jsem nesmírně znepokojen včerejším ostřelováním největší evropské jaderné elektrárny, které podtrhuje velmi reálné riziko jaderné katastrofy."

Obě strany se vzájemně obvinily z účasti na "jaderném terorismu".

-  Vedoucí ukrajinské pobočky Amnesty International odešla z této lidskoprávní organizace kvůli neshodám s ní poté, co skupina obvinila ukrajinské ozbrojené síly z ohrožení civilistů tím, že během ruské invaze umístily své jednotky v obytných oblastech.

- Poprvé od začátku války připlula v sobotu na Ukrajinu loď plující pod zahraniční vlajkou a bude naložena obilím, uvedl ukrajinský ministr infrastruktury.

-1
Vytisknout
3395

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022