Zelenskij vítá vítězství Ukrajiny v Eurovizi a plánuje "jednoho dne" uspořádat finále v Mariupolu

15. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Oficiální video písně "Stefania", natočené v městech postižených ruskými okupanty:




Volodymyr Zelenskij uvítal vítězství Ukrajiny v hudební soutěži Eurovize a prohlásil, že jeho válkou zničená země udělá vše pro to, aby se příští rok konalo finále v obléhaném přístavním městě Mariupol.

Poté, co v sobotu večer v soutěži zvítězil orchestr Kalush, v rámci mezinárodní podpory, která přesáhla rámec hudby, reagoval ukrajinský prezident příspěvkem na Telgramu, v němž uvedl: "Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude   Eurovizi hostit Ukrajina!

"Uděláme vše pro to, abychom jednoho dne mohli hostit účastníky a hosty Eurovize v ukrajinském Mariupolu. Svobodný, mírový, obnovený! Jsem si jist, že náš vítězný akord v boji s nepřítelem není daleko."

Frontman skupiny Kalush Orchestra Oleh Psiuk během vyslání soutěže využil obrovského celosvětového publika, které loni čítalo více než 180 milionů diváků, aby na pódiu pronesl vášnivou výzvu k osvobození bojovníků, kteří jsou stále uvězněni pod rozlehlou ocelárnou Azovstal v Mariupolu.

"Pomozte Azovstalu, hned teď," prosil Psiuk.

 
Evropská vysílací unie, která soutěž pořádá, uvedla, že proti kapele nebudou podniknuty žádné kroky za to, že využila pódium k tomuto prohlášení.

Píseň Stefania od Kalush Orchestra byla ve velkém finále sentimentálním a sázkovými kancelářemi favorizovaným hitem mezi 25 soutěžícími interprety. Hlasování veřejnosti z domova prostřednictvím textových zpráv nebo aplikace Eurovize se ukázalo jako rozhodující a vyneslo je nad britskou hvězdu TikToku Sama Rydera, který byl na prvním místě po odevzdání hlasů národních porot ve 40 zemích.


Získaných 439 hlasů diváků je nejvyšší počet bodů získaných v televizním hlasování v historii soutěže Eurovize, která se koná již 66. rokem. Psiuk poděkoval ukrajinské diaspoře a "a všem po celém světě, kteří hlasovali pro Ukrajinu... Vítězství je pro Ukrajinu velmi důležité. Zvláště letos".

Kalush Orchestra je kulturní projekt, který zahrnuje odborníky na folklór a mísí tradiční lidové melodie a současný hip-hop v cílevědomé obraně ukrajinské kultury. To se stalo ještě významnějším bodem, protože Rusko se svou invazí snaží falešně tvrdit, že ukrajinská kultura neexistuje.

"Jsme tu proto, abychom ukázali, že ukrajinská kultura a ukrajinská hudba jsou živé a mají svou vlastní a velmi zvláštní charakteristiku," řekl Psuik novinářům.

Prosba o osvobození zbývajících ukrajinských bojovníků, které Rusové drží  pod ocelárnou  Azovstal, posloužila jako chmurná připomínka toho, že nesmírně populární a místy okázalá pěvecká soutěž Eurovize se odehrává na pozadí války na východním křídle Evropy.

Prapor Azov, který patří k posledním 1000 obráncům ocelárny, poslal své poděkování z podzemních tunelů a napsal na Telegramu: "Děkujeme orchestru Kalush za podporu! Sláva Ukrajině!"
 

Šestičlenná, čistě mužská kapela dostala zvláštní povolení k opuštění země, aby mohla reprezentovat Ukrajinu a ukrajinskou kulturu na hudební soutěži. Jeden z původních členů zůstal bojovat, ostatní se na Ukrajinu vrátí za dva dny, kdy jim vyprší dočasné výjezdní povolení.

Před cestou do Itálie Psiuk vedl dobrovolnickou organizaci, kterou založil na začátku války a která využívá sociální média k tomu, aby pomáhala najít dopravu a přístřeší pro lidi v nouzi.

"Těžko říct, co budu dělat, protože Eurovizi vyhrávám poprvé," řekl Psuik. "Jako každý Ukrajinec jsem připraven bojovat a jít až do konce."

Ve sklepě severně od Kyjeva skupina vojáků radostně sledujících akci také doufala, že příští rok bude finále v Mariupolu.

"Měli jsme vítězství: dnes v Eurovizi, ale brzy budeme mít vítězství v ukrajinsko-ruské válce," řekla vojenská zdravotnice Teťana, stojící ve sklepě vyzdobeném dětskými malbami ukrajinské vlajky a nápisy "Sláva Ukrajině" na nich.

"My také vyhrajeme," řekl jeden z vojáků Vitalij. "Ukázali jsme, že umíme nejen bojovat, ale také moc hezky zpívat. "Příští Eurovizi budeme hostit v osvobozeném Mariupolu."

V Itálii se na přenos shromáždilo v milánském baru asi 30 Ukrajinců.

"Jsme moc rádi, že vyzval k pomoci při záchraně lidí v Mariupolu," řekla během vysílání právnička Zoja Stankovská. 

Ukrajinský komentátor Timur Mirošničenko, který živě komentuje ukrajinské vysílání Eurovize, se místo ze svého obvyklého televizního studia účastnil z krytu na neznámém místě.

"Pátý nebo čtvrtý den války rozstříleli naši televizní věž v Kyjevě," řekl. Abychom mohli vysílat dál, "museli jsme se přesunout někam do podzemí na Ukrajině".

Vysílat  Eurovizi na Ukrajině bylo důležité, a to jak online, tak v televizi, řekl.

"Myslím, že letos je to symboličtější než kdy jindy," řekl Mirošničenko.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
4780

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022