Izraelská policie brutálně napadla pohřeb izraelskými vojáky zastřelené slavné novinářky. Čeští politikové mlčí

14. 5. 2022

čas čtení 3 minuty



Aktualizace: Český ministr zahraničí Jan Lipavský odsoudil izraelský útok na pohřeb novinářky v sobotu pozdě večer na Twitteru. Napsal skoro doslova totéž jako americký ministr zahraničí Blinken:

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken: Byli jsme hluboce zneopokojeni záběry izraelské policie zasahující proti pohřebnímu průvodu palestinské Američanky Shireen Abu Akleh. Každá rodina si zaslouží pohřbít své milované důstojným způsobem a bez překážek.



Tohle je opravdu strašné, píše Ian Blackford, šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů v britské Dolní sněmovně. Toto je pohřeb slavné novinářky z televize Al Džazíra, kterou zřejmě zastřelila izraelská policie a Rada lidských práv OSN se obává, že to byl válečný zločin. Izraelská policie při pohřbu brutálně napadla truchlící.


Humza Yousaf, skotský ministr zdravotnictví: Nad činy izraelských bezpečnostních jednotek, které zaútočily na truchlící, kteří nesli rakev novinářky z Al Džazíry, se člověku zvedá žaludek. Kdokoliv, kdo má v sobě zrnko slušnosti, fragment lidskosti musí tento čin co nejsilněji odsoudit.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney: Toto jsou ostudné scény policejní brutality během nesmírně citlivého pohřbu. Žádná demokracie, která si váží sama sebe, nemůže stát v nečinnosti nad takovýmto zacházením s lidmi. Je to nepřijatelné a mezinárodní společenství to musí důrazně odsoudit.




1
Vytisknout
7969

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022