Severně od Charkova dosáhly ukrajinské jednotky ruské hranice

16. 5. 2022

čas čtení 16 minut
- Zelenskij potvrdil evakuaci zraněných vojáků z ocelárny Azovstal

Evakuace zraněných ukrajinských vojáků z oceláren Azovstal v Mariupolu probíhá, potvrdil Volodomyr Zelenskij, z podniku bylo odvezeno více než 260 bojovníků.

"Doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapců," řekl k evakuaci ukrajinský prezident.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že 53 zraněných vojáků bylo převezeno do nemocnice v Ruskem kontrolovaném městě Novoazovsk a že více než 200 dalších bylo převezeno koridorem do Olenivky. Všichni evakuovaní budou vráceni domů prostřednictvím výměn.

- V pondělí ukrajinské Spojené operační síly uvedly, že při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti zahynulo 20 civilistů včetně jednoho dítěte.

Západní vojenské zdroje uvádějí, že Vladimir Putin je do války na Ukrajině zapojen "na úrovni plukovníka nebo brigadýra". Ruský vůdce je údajně natolik osobně zapojen, že pomáhá určovat pohyb vojáku v Donbasu.

- Rusko tvrdí, že bylo dosaženo příměří s posledními ukrajinskými jednotkami v ocelárně Azovstal v Mariupolu, aby bylo možné evakuovat raněné, avšak ukrajinští představitelé to nepotvrdili, píše agentura France-Presse.

Dodala, že po dobu evakuace byl zaveden "režim ticha" a že ukrajinští vojáci budou převezeni do nemocnice v nedalekém městě Novoazovsk.

- V Mariupolu lidé pohřbivají své přátele a příbuzné na dvorech svých domů:


- Rusko uvedlo, že jeho síly sestřelily tři stíhačky.

-  Ministři zahraničních věcí EU se po jednání nedohodli na šestém balíku sankcí proti Rusku, potvrdil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.

-  Poté, co Švédsko a Finsko včera potvrdily plány na vstup do NATO, se Švédsko snaží potlačit turecký odpor vysláním diplomatů do země.
Rusko mezitím označilo tento krok za chybu s dalekosáhlými důsledky. Estonsko rozhodnutí uvítalo jako přínos pro bezpečnost severských zemí.

 

- Vladimir Putin prohlásil, že Rusko nemá s Finskem a Švédskem žádný problém, ale že rozšíření vojenské infrastruktury na jejich území si vyžádá reakci Moskvy, pokud vstoupí do NATO.


- Norsko, Dánsko a Island vydaly společné prohlášení, v němž Finsku a Švédsku nabízejí podporu pro případ, že by se tyto dva severské státy staly během podávání přihlášek do NATO terčem útoku.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že vstup Finska a Švédska do NATO neschválí.
Uvedl, že švédská a finská delegace by se neměly obtěžovat přijet do Turecka a přesvědčovat Turecko, aby schválilo jejich žádosti o členství v NATO.

-  Maďarsko bylo obviněno, že "drží EU jako rukojmí" kvůli svému odmítnutí odsouhlasit ropné embargo vůči Rusku.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyloučil možné ústupky Rusku, které by mohly vést k příměří ve válce, a prohlásil, že Evropské unii hrozí "morální selhání", pokud do června neschválí kandidaturu země na členství.

- Americký gigant v oblasti rychlého občerstvení McDonald's opustí ruský trh a prodá své podnikání v této stále více izolované zemi, uvedla společnost v pondělí. Mezitím moskevská komunální správa převezme továrnu patřící francouzské automobilce Renault a využije ji k oživení sovětského moskviče v rámci prvního velkého znárodnění zahraniční společnosti v Rusku během války na Ukrajině. Rusové, kteří na moskviče pamatují, se tomu posmívají.

-  Evropská unie a Spojené státy se dohodly na užší spolupráci proti narušeným dodávkám zboží a potravin způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu a na boji proti dezinformacím z Moskvy.

- Otevřený kritik Kremlu Alexej Navalnyj na Twitteru pochválil nejnovější britské sankce proti příbuzným Vladimira Putina a jeho milence.

Vězněný protikorupční aktivista uvedl, že Boris Johnson a Liz Trussová "prokázali pozoruhodné vedení v otázce Putinovy války s Ukrajinou obecně a v otázce sankcí zvláště".

"Individuální sankce, zmrazení a konfiskace majetku, zákazy vydávání víz a zabavování jachet a účtů úředníků jsou mezi ruskými občany velmi populární. I ten nejnižšíí ruský volič je v této otázce solidární a radikálnější než Západ."


- Ruské síly ostřelují frontové pozice na východě Donbasu, kde se boje stále více soustřeďují na Severodoněck, nejvýchodnější město, které je po více než 11 týdnech války stále v držení ukrajinských sil.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, v pondělí uvedl, že ruské údery o víkendu zasáhly nemocnici ve městě, kde byly zabity dvě osoby a devět osob, včetně dítěte, bylo zraněno - a několik dalších míst bylo cílem útoku.

Dodal, že ukrajinské síly v neděli odrazily 17 útoků a zničily 11 ruských obrněných vozidel. Velení vzdušných sil uvedlo, že Ukrajinci sestřelili dva vrtulníky, dvě řízené střely a sedm dronů.

Rusové postupně připravují útok na Severodoněck, průmyslové město, které mělo před válkou 100 000 obyvatel, protože snaha o dokončení širšího obklíčení ukrajinských obranných sil v Donbasu zřejmě selhala.

- Americký Institut pro studium války v noci na  pondělí uvedl, že se domnívá, že "ruské síly pravděpodobně opustily cíl dokončit rozsáhlé obklíčení ukrajinských jednotek od města Doněck po Izjum" ve prospěch dobytí zbytku Luhanské oblasti, jejíž součástí je Severodoněck.

Obklíčení Severodoněcku v menším měřítku se minulý týden rovněž nezdařilo poté, co byly ruské jednotky s velkými ztrátami poraženy při sérii neúspěšných pokusů o překročení řeky Siverskij Doněc u Bilohorivky. Řeka se stále častěji stává dělící čárou mezi oběma stranami v Donbasu - což je souhrnný název pro Doněckou a Luhanskou oblast - a v okolí Charkova na severu.


- Ruská státní televize o rozhodnutí Finska a Švédska vstoupit do NATO: "Jejich oficiálním důvodem je strach. Ale v NATO budou mít větší strach. Až se ve Švédsku a ve Finsku objeví základny NATO, Rusko nebude mít jinou volbu než neutralizovat novou hrozbu použitím taktických jaderných zbraní."



- K tvrzení, že ruské síly na Ukrajině slábnou, přispěly v neděli další informace o tom, že ukrajinské síly dosáhly ruských hranic:

Rusko zřejmě v nadcházejících dnech přijde o toto severní teritorium Ukrajiny:

Alright, people, we have the first Ukrainian unit coming up to the Russian border as part of the counter offensive action northeast of Kharkiv.
We should expect Russia to lose this salient north of the city as well in the coming days.
Via @Liveuamap pic.twitter.com/ONEU6BGaLU

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 15, 2022


- Gubernátor ukrajinské Charkovské oblasti prohlásil, že ukrajinské jednotky bránící Charkov dosáhly státní hranice s Ruskem.

Agentura Reuters uvedla, že nemohla nezávisle ověřit komentáře gubernátora Charkovské oblasti Oleha Sinegubova, které pronesl v komunikační službě Telegram. Nebylo bezprostředně jasné, kolik vojáků dosáhlo ruské hranice a kde.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Sinegubov napsal v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, že vojáci 227. praporu obnovili značku na státní hranici.

"Děkujeme všem, kteří s nasazením života osvobozují Ukrajinu od ruských útočníků," uvedl Sinegubov.

Pokud by se to potvrdilo, naznačovalo by to, že ukrajinská protiofenzíva má stále větší úspěchy při zatlačování ruských sil na severovýchodě poté, co západní vojenské agentury uvedly, že ofenzíva Moskvy v oblasti Donbasu se zastavila.

Ukrajina znovu získává území na svém severovýchodě a vytlačuje ruské síly z Charkova, druhého největšího ukrajinského města.

Ukrajinské ministerstvo obrany ve svém příspěvku na Facebooku uvedlo, že 227. prapor 127. brigády ukrajinských ozbrojených sil dosáhl hranice s Ruskem, a dodalo: "Společně k vítězství!"


- Rusko uvedlo, že jeho síly sestřelily tři ukrajinské stíhačky, jednu poblíž Hadího ostrova v Černém moři a ostatní v Mykolajivské a Charkovské oblasti, zatímco jeho rakety nadále ostřelovaly cíle na východě země.


- Veřejnoprávní rozhlas Hromadske Radio na Twitteru v ukrajinštině cituje šéfa Sumské oblasti Dmytra Zhyvytskyiho
:

    Ruské stíhačky se pokusily prorazit hranici na území Sumské oblasti. Nepřítel zahájil palbu na pohraniční oblast z minometů, granátometů, kulometů a samopalů. Ukrajinští vojáci bojovali s Rusy, kteří se stáhli za hranice.

- Podle tweetu běloruského zpravodajského kanálu Nexta utrpěl prapor Kastus Kalinouski, složený z běloruských dobrovolníků bojujících za Ukrajinu, již třetí ztrátu.


Nexta cituje tweet praporu, který uvádí: "Všichni vojáci, kteří se účastní bojů, jsou v bezpečí:

    Dnes náš prapor utrpěl obrovskou ztrátu. Při osvobozování ukrajinské vesnice od ruské okupace byl smrtelně zraněn velitel oddílu, voják našeho praporu Pavel "Volat". V kritickém stavu byl převezen do nemocnice, ale už bylo [pozdě].

 - Raketový úder ruského strategického letadla v Oděské oblasti poškodil turistickou infrastrukturu regionu a zranil dva dospělé a jedno dítě, informuje ukrajinská tisková agentura Interfax.


- Institut pro studium války v USA přináší několik analýz o pohybu Ruska na Ukrajině. Síly pravděpodobně upustily od cíle obklíčit ukrajinské jednotky v Doněcku a Ižiumu a přesouvají pozornost na dokončení obsazení Luhanské provincie, píše institut.


Zpráva dodává: "V současné době se v Doněcku nachází více než 20 000 obyvatel:

    Ruským silám pravděpodobně došli bojeschopní záložníci, což donutilo ruské vojenské velení sloučit vojáky z mnoha různých složek, včetně soukromých vojenských společností a zástupných milicí, do zdánlivě regulérních armádních jednotek a námořní pěchoty.

    Ruské síly pravděpodobně opevňují obsazená sídla na jihu Ukrajiny, což naznačuje, že Rusové usilují o zavedení trvalé kontroly v regionu.

- EU uvalí na Rusko šestý balík sankcí, ale blok bude potřebovat více času na nalezení dohody.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn to v pondělí řekl novinářům před setkáním se svými protějšky v Bruselu.

- Ministr obrany Peter Hultqvist uvedl, že Švédsko vysílá do Turecka diplomaty, aby se pokusili překonat námitky Ankary proti jeho plánu vstoupit do NATO.

Turecko překvapilo své spojence v NATO prohlášením, že žádosti Finska a Švédska nebude vnímat pozitivně, přičemž prezident Tayyip Erdogan prohlásil: Erdogan prohlásil: "Skandinávské země jsou útočištěm teroristických organizací."

Turecko uvedlo, že chce, aby severské země zastavily podporu kurdských militantních skupin přítomných na jejich území a zrušily zákaz prodeje některých zbraní do Turecka.

NATO a USA uvedly, že jsou přesvědčeny, že Turecko nebude bránit členství Finska a Švédska.

Jakékoli rozhodnutí o rozšíření NATO vyžaduje souhlas všech 30 členů aliance a jejich parlamentů, ale podle diplomatů bude Erdogan pod tlakem, aby ustoupil, protože Finsko a Švédsko by NATO v Baltském moři výrazně posílily.

V pondělí se ve švédském parlamentu uskuteční rozprava o žádosti Švédska o členství, což je formalita, neboť již nyní je většina poslanců pro. Vláda přijme formální rozhodnutí o podání přihlášky později během dne, uvedl Hultqvist.

 
- Turecko musí po ruské invazi na Ukrajinu udržet křehkou diplomatickou rovnováhu, aby bylo i nadále schopno pomoci usnadnit případné vyjednání ukončení války, uvedl v rozhovoru mluvčí prezidenta Tayyipa Erdogana.

Ibrahim Kalin, který je zároveň Erdoganovým hlavním zahraničněpolitickým poradcem, uvedl, že Ankara sice kritizovala invazi a akce Moskvy na bojišti, ale nebylo by dobré zaujmout vůči Rusku více trestající postoj.

Turecko, člen NATO, které je černomořským sousedem Ruska i Ukrajiny, má s oběma zeměmi dobré vztahy a postavilo se proti západním sankcím vůči Moskvě. Od začátku války vidělo přijíždět desítky tisíc Rusů - a jachty některých oligarchů, na které byly uvaleny sankce.

Přesto také dodává Kyjevu ozbrojené drony a blokuje některé ruské námořní cesty do Černého moře a jako jediné hostí rozhovory mezi ruským a ukrajinským ministrem zahraničí a odděleně mezi jejich týmy.

"Od začátku jsme se postavili proti této válce", ale zároveň jsme udržovali kontakty s Moskvou, řekl o víkendu Kalin

- Velení vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil oznámilo, že Ukrajina v neděli zasáhla 11 ruských vzdušných cílů: dva vrtulníky, sedm bezpilotních letounů Orlan-10 a dvě řízené střely.

Mezitím společné operační uskupení sil oznámilo, že ruské síly ostřelovaly 23 sídel v Doněcké a Luhanské oblasti, přičemž zničily a poškodily 32 obytných budov.

Ukrajinské síly v neděli  v této oblasti odrazily 17 útoků a zničily tři tanky, jeden dělostřelecký systém šest jednotek bojové obrněné techniky a jedno nepřátelské vozidlo.

- Švédští vládnoucí sociální demokraté podporují vstup země do NATO

Švédští vládnoucí sociální demokraté v neděli prohlásili, že podporují vstup země do NATO, čímž opustili desetiletí trvající odpor v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a vytvořili velkou parlamentní většinu podporující členství.

"Předsednictvo strany na svém zasedání 15. května 2022 rozhodlo, že strana bude usilovat o to, aby Švédsko požádalo o členství v NATO," uvedli sociální demokraté v prohlášení.
Vzhledem k tomu, že Finsko již svou přihlášku podalo, je nyní téměř jisté, že švédská premiérka Magdalena Anderssonová podá formální přihlášku během několika dní, uvedla agentura Reuters.


- Orchestr Kalush vydraží sošku z Eurovize, a peníze věnuje ukrajinské armádě

Skupina Kalush Orchestra, která v sobotu večer vyhrála za Ukrajinu Eurovizi, vydraží sošku a výtěžek věnuje charitativnímu fondu, který pomáhá ukrajinské armádě a Ukrajině.


"Mnoho lidí ze zahraničí již přispělo a možná by jich chtělo přispět ještě více. A to bude podle nás věc, která je bude motivovat. Myslíme si, že to bude pro Ukrajinu přínosné," řekl vedoucí kapely Oleh Psiuk.


 

2
Vytisknout
6608

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2022