Dezinformace ohrožují naši bezpečnost, myslí si Češi. Většina souhlasí s omezováním dezinformačních zdrojů

12. 5. 2022

čas čtení 10 minut
tisková zpráva

76 % Čechů souhlasí, že šíření dezinformací je ohrožením pro bezpečnost České republiky. Přes 70 % pak považuje za správné, když stát omezí nebo znemožní působení médií šířících dezinformace. Proti omezování jsou nejvíce občané, kteří silně důvěřují oficiální ruské interpretaci války na Ukrajině.

Průzkum byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 24. března až 6. dubna 2022. Respondenti byli vybraní metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1171 respondentů v kombinaci online a osobního dotazování (CAWI+CAPI).

Tři čtvrtiny Čechů (76 %) si myslí, že šíření dezinformací ohrožuje bezpečnost země. Hrozbu v nich nespatřuje pouze jedna pětina lidí a vůbec se jich neobává pouze 4 % dospělé populace. Největší obavy vzbuzují mezi mladšími občany ve věku od 18 do 29 let.

Myslíte si, že šíření nepravdivých a matoucích informací, jinak také dezinformací, ohrožuje bezpečnost České republiky? (%)

Zdroj: STEM Trendy, březen/duben 2022

Nejsilněji je jako hrozbu vidí voliči koalice Pirátů a STAN (86 % souhlasí). Ale obavu má i většina voličů opozice. Nejmenší strach o bezpečnost republiky kvůli falešným zprávám mají voliči mimoparlamentních protestních stran (Trikolóry či Volného bloku a dalších).

Dezinformace ohrožují naši bezpečnost, myslí si Češi. Většina souhlasí s omezováním dezinformačních zdrojů | Stem.cz

0
Vytisknout
4800

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022