Vrací se nacionalistické prokletí střední Evropy?

22. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
  • Střední Evropa jako by znovu propadala svým starým démonům. 

Musím se přiznat, že s velkými obavami sleduji dění kolem polského dolu Turów, který se stal předmětem tvrdého střetu mezi polským a českým státem. Kdybych si měl vybrat mezi dvěma absurdistány, současným polským a maďarským režimem, přítele pro Českou republiku, volil bych raději prozápadní Polsko. Bohužel Polsko se může stát brzy zemí, kde bude Česko vnímáno jako nepřítel, zneužívající Unii k protipolskému tažení.

Věcně je, myslím, situace kolem dolu Turów řešitelná střízlivým jednáním. Bohužel země V4 za poslední roky sklouzávají k vypjatému nacionalismu, který v tomto regionu má dlouhou a krvavou tradici. Vznikající Československo vedlo s konzervativními, nacionalistickými režimy jak v Polsku, tak v Maďarsku války o své území. Maďarský nacionalismus stále sní o revizi smlouvy z Trianonu a ten polský hledá národního nepřítele nikoli jen v Moskvě, ale taky v Bruselu, v Německu – a nově možná i v Česku. Samozřejmě Polsko, Maďarsko i další země V4 spolu mohou v rámci režimů, které se dívají dopředu směrem k unijní integraci, dobře fungovat. Viděli jsme to ostatně při vzniku V4 za prezidenta Havla.

Zlom nastal během uprchlické krize, kdy převládla protiunijní nacionalistická hysterie. Polsko i Maďarsko se dostávají stále více mimo orbit evropské integrace a hlavní ideologií, která tento pohyb sytí a zdůvodňuje, je právě konzervativní nacionalismus. Spory typu důl Turów mají v logice nacionalistického konzervatismu potenciál eskalovat mentalitu „nic než národ“ a pocit ohrožení, zrady, ba nenávisti ze strany nejbližších sousedů, kteří nakonec nejsou „my“, ale „oni“. Do celé věci je navíc zamotáno mnoho dalších agend, jako je změna klimatu, konec uhlí, energetická bezpečnost. Nenávist proti „zelenému aktivismu“, „bruselskému diktátu“ a „soudcokracii“ se v kotli konzervativního nacionalismu může spojit ve vysoce výbušnou směs. A Česko, kde jsou podobné fantasmagorie také velmi populární, může být paradoxně jednou z prvních zemí, která se stane obětí střetu s takovými náladami polské společnosti.

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2021