Maďarsko: Experti odsuzují vládní plán vystoupit z evropského systému zajišťování vakcín

26. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Maďarsko je jedinou zemí EU, která se rozhodla nepodílet na příští fázi zajišťování společného vakcín. Proto nedostane další dodávky vakcíny Pfizer. Podle oficiálního vysvětlení má Budapešť dostatek vakcín i bez nové dodávky, takže další Pfizery nejsou nezbytné. Nicméně oznámení překvapilo četné maďarské experty, kteří rozhodnutí Orbánovy vlády odsoudili.

Maďarsko se jako jediná EU země nebude podílet na smlouvě, kterou unie uzavřela o dodávce až 1,8 miliardy dávek vakcín Pfizer.

Podle premiéra Orbána má země dostatek vakcín pro druhou polovinu roku. Vlastní maďarská vakcína má být připravena ve druhé polovině roku 2022 a vyrábět se v továrně, která se nyní staví v Debrecíně. S ním, podle Orbána, "můžeme zaručit bezpečnost všech Maďarů na dekády".

Opoziční Demokratická koalice okamžitě vládu odsoudila, když upozornila, že vakcína Pfizer je v Maďarsku zdaleka nejpopulárnější (stojí se na ni fronty - pozn. BL) a také je jedinou vakcínou, kterou lze nyní podávat dětem, zatímco chrání před většinou variant viru. Poslankyně Klára Dobrevová dokonce zaslala dopis předsedkyni EK Ursule von der Leyenové, v němž komisi žádá, aby rezervovala kapacitu dodávek vakcín pro Maďarsko.

V reakci mluvčí vládní koalice Fidesz (která sama schválila dovoz předražených a nedostatečně otestovaných čínských a ruských vakcín, o něž není mezi obyvatelstvem zájem - pozn. BL), prohlásil:

"Jakmile bylo jasné, že nedáme 120 miliard forintů zahraničním nadnárodním farmaceutickým firmám, levice okamžitě začala zuřit a zahájila ofenzívu."

Navzdory vládnímu sebevědomí kritiku ze strany opozice doplnila i řada maďarských expertů.

Postoj premiéra je špatný na všech úrovních a porušuje právo na zdraví, prohlásil hlavní maďarský zdravotnický úředník Ferenc Falus.

Nová smlouva EU s Pfizerem se týká vylepšených vakcín, které mají být účinnější proti novým variantám viru, upozornil Falus.

Profesor virologie na Szegedské univerzitě Ernő Duda má také za to, že by bylo omylem vzdát se vakcíny Pfizer.

Stejně překvapen je virolog Miklós Rusvai, podle nějž jde o účinnou vakcínu a lidé v ní mají velkou důvěru, což by mohlo výrazně zvýšit tempo očkování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5295

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021