Vydělávají na pandemii?

8. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut
Dostali jsme od firmy Lesensky.cz reklamní PR článek, zveřejněný níže, doporučující veřejnosti, aby si  pořídila oxymetr, důležité zařízení pro zjišťování stavu po nákaze koronavirem.  (Pozn. red. Firma Lesensky.cz nás dne 5. května 2021 upozornila, že oxymetry neprodává, jen jim dělá reklamu, viz níže. Firma Lesensky.cz zdůrazňuje, že tuto reklamu zveřejnila pro firmu Astoreo. která tyto drahé oxymetry prodává. ) Mít doma oxymetr ve vysoce koronavirem promořené zemi je skutečně důležité, neboť jedním z největších nebezpečí koronavirové nákazy je náhlý pokles kyslíku v krvi, který nakažený kupodivu v prvních hodinách nemusí vůbec zaznamenat, přestože je v situaci ohrožení života. Jakmile zjistíte, že vám poklesla koncentrace kyslíku v krvi, okamžitě volejte sanitku.

Což o to, popis výrobku, který z reklamního PR článku uvádíme níže, je naprosto správný a důležitý.

Čtenáře však zaujme toto. Součástí všeobecných, běžně známých informací, je, že oxymetr stojí maximálně něco kolem čtyř stovek Kč.  Podívejte se například na stránky proklínané nadnárodní Bezosovy firmy Amazon.com (která ovšem v Británii během pandemie naprosto exceluje, protože když si na jejích stránkách něco objednáte, Amazon vám to do domu dodá většinou ještě týž den!).
 
Zde najdete nabídku celé řady oxymetrů a zjistíte, že stojí od dvanácti do cca dvaceti amerických dolarů, tedy v přepočtu od 280 do 430 Kč.  Viz třeba tento obrázek. Cena 12.04 amerických dolarů je 261.59 Kč:


Proč tedy firma Lesensky.cz oxymetry inzeruje za trojnásobně vysokou cenu a ještě tvrdí, že to bylo na těch 1500 Kč "zlevněno"?

Přijde mi to jako všechno: Lidé v ČR vydělávají daleko méně než lidé na Západě, a proto je tam zboží daleko dražší.

Mnozí to už nepamatují, ale těsně po pádu komunismu vznikl zajímavý jev: Tyčinky Mars a podobná čokoláda se v ČR prodávaly za daleko vyšší ceny než na Západě, prodejci zneužívali skutečnosti, že to mělo být "něco extra", "něco západního", kdežto na Západě to byl jen obyčejný pišingr. Tohle snad už dnes v ČR nepůsobí, nebo ano?

V každém případě - mít oxymetr v domácnosti je dnes důležité, ale prosím, nenechte se balamutit reklamními články a srovnávejte ceny.

 

Hlídejte své zdraví v době covidové: Pomůže vám pulzní oxymetr i obyčejná váha

Praha 8. dubna 2021

V době covidové se vyplatí přidat do domácí lékárničky nejen bezkontaktní teploměr a paralen, ale i pulzní oxymetr – zařízení, které snadno a rychle změří, kolik máte v krvi kyslíku. Při onemocnění covidem se totiž může stát, že vám kyslíku v krvi náhle ubude, což je nebezpečné. Pravidelné měření oxymetrem vás na to včas upozorní, abyste si mohli zavolat pomoc. O své zdraví však v době pandemie pečujte komplexně, a to například i udržováním optimální tělesné váhy. Vyhnete se tak riziku těžkého průběhu covidu, ale také řadě dalších zdravotních obtíží.

S nástupem pandemie covidu-19 do domácích lékárniček kvapem přibyly bezkontaktní teploměry, vhodné volně dostupné léky pomáhající tlumit příznaky onemocnění nebo balení roušek či respirátorů. Mnozí odborníci doporučují pořídit si do domácnosti i takzvaný pulzní oxymetr. Drobný přístroj jednoduše a neinvazivně měří saturaci krve kyslíkem. Jak ale souvisí s koronavirem? Právě u pacientů s covidem-19 upozorňují na riziko výskytu takzvané tiché hypoxie, kdy dochází k rychlému a prudkému poklesu saturace krve kyslíkem, aniž by se hned zpočátku projevovaly varovné signály, jako je dušnost, zmatenost, pocení, závratě, modrání či ztráta vědomí. Člověk se tedy cítí relativně v pořádku, avšak jeho organismu se nedostává dostatečného množství kyslíku a může dojít k poškození orgánů.

Použití pulzního oxymetru je velmi snadné. Drobné zařízení se nasadí na špičku prstu a pomocí pulzu v prstu a světelných paprsků změří nasycení hemoglobinu kyslíkem a váš srdeční rytmus. Žádné jehly, žádný tlak, žádná bolest. Výsledky pak ihned uvidíte na barevném displeji,“ popisuje Petra Skácelová, produktová manažerka e-shopu Astoreo.cz, který nabízí řadu moderních produktů pro péči o zdraví.

Oxymetr pomáhá i astmatikům či lidem s nemocným srdcem

Právě kvůli výskytu tiché hypoxie lékaři a záchranáři doporučují měření pulzním oxymetrem ideálně všem pacientům s covidem, kteří se léčí doma, byť i s mírným průběhem. Měření trvá jen chviličku, nebolí a může pomoci včas předejít vážným zdravotním problémům. Měření je vhodné provádět třikrát denně a hodnoty zapisovat. U zdravých lidí by se hodnota naměřená oxymetrem měla pohybovat v rozmezí 95 až 100 %, u seniorů se za normální považuje i 93 %. Pokud hodnoty klesnou pod hranici 90 %, měl by člověk kontaktovat záchrannou službu, nebo se alespoň ihned poradit se svým lékařem.

Kontrola nasycení krve kyslíkem je vedle covidových pacientů důležitá i pro astmatiky, lidi s obstrukční plicní chorobou či srdečními onemocněními a vhodná je i pro horolezce nebo letecký personál, které ohrožuje takzvaná výšková nemoc.

Hlídejte si i tělesnou váhu

Pandemie covidu-19 přinesla zátěž na lidské zdraví i v obecnější rovině. Podle průzkumu neziskové organizace Kaiser Family Foundation zhruba 40 % dospělých zažívá během pandemie stavy úzkosti a deprese, 36 % má problémy se spánkem a u 12 % se zhoršily jejich chronické potíže. Lidé nejen kvůli snížené fyzické aktivitě, ale právě i vzhledem k náporu na psychiku, také poměrně výrazně tloustnou. Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos u příležitosti konference Rok s covid-19 přiznalo 31 % Čechů, že za poslední rok přibrali, a to průměrně o 6 kilogramů.

Lidé s nadváhou přitom představují rizikovější skupinu právě s ohledem na onemocnění covid-19, které u nich mívá těžší průběh. Vedle toho však nadváha a obezita způsobují širokou plejádu dalších zdravotních komplikací. „Vyšší váha zatěžuje klouby a celkově pohybový systém, narušuje hormonální rovnováhu, způsobuje vysoký krevní tlak a další srdečně-cévní obtíže, problémy s ledvinami, trávicí soustavou nebo dýcháním,“ uvádí celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec.

Dvě pandemie

Nadváha zvyšuje mimo jiné také riziko propuknutí cukrovky 2. typu, kterou mnozí odborníci považují za jednu z největších pandemií moderní doby. Nebezpečná je přitom aktuálně právě kombinace cukrovky a covidu-19. Cukrovka totiž oslabuje ty orgány, na něž covid nejčastěji cílí, tedy srdce, plíce a ledviny. Svou roli může hrát i vysoká hladina glukózy a lipidů v těle – v prostředí s vysokou hladinou cukru v krvi se viru lépe daří.

Jakožto ohrožená skupina by se tak lidé s cukrovkou aktuálně měli o své zdraví ještě více starat. Vysoká glykémie oslabuje imunitu, tu lze ale naopak posílit správnou životosprávou, fyzickou aktivitou i snahou snížit stresovou zátěž a zklidnit psychiku. Diabetici by se zároveň měli snažit držet hladinu cukru v krvi v optimálních hodnotách. Pomůže jim k tomu vhodná strava, ale třeba i pravidelná kontrola stavu glykémie pomocí domácího glukometru.



Chraňte své zdraví (nejen) v době covidu



Pulzní oxymetr Beurer PO 35

Pulzní oxymetr Beurer PO 35 jednoduše, spolehlivě a neinvazivně měří saturaci kyslíku v krvi v arteriální části krevního řečiště a uvádí i srdeční (tepovou) frekvenci. Má snadno čitelný barevný displej s automatickou orientací (vertikální a horizontální formát). Německá kvalita s prodlouženou zárukou 5 let. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 1 499 Kč

Odkaz na produkt zde.

(...)


Z dopisu firmy Lesensky.cz z 5.5. 2021:

Na základě Vašeho článku z 8. dubna jsme zjistili, že jsme Vám nedopatřením poslali TZ  o oximetrech firmy Astoreo pro kterou zajišťujeme PR aktivity, za což se Vám omlouváme.  

V článku https://blisty.cz/art/103367-vydelavaji-na-pandemii.html uvádíte, že společnost Lesensky.cz prodává oximetry. Zřejmě došlo k nedopatření, naše firma oximetry ani žádné další zboží neprodává, my pouze zajišťujeme PR a propagaci jednotlivým značkám, můžete to prosím v článku opravit? Děkuji za vstřícnost. 

Co se týče cen oximetrů na trhu samozřejmě je větší množství produktů v různé kvalitě a v různých cenových hladinách, zákazník si samozřejmě může vždy vybrat přístroj dle vlastních preferencí. 


Ještě jednou děkuji  a přeji hezký den.


Markéta Faltysová 

Markéta Faltysová

Senior PR manager (Praha)
 
LESENSKY.CZ s.r.o

0
Vytisknout
7522

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021