Tisková zpráva:

„Očkovací pasy ano, ale nesmí nikoho diskriminovat,“ Kolaja sdílí obavy WHO

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja sdílí obavy Světové zdravotnické organizace, která dnes varovala před znevýhodněním těch, kdo nemají přístup k očkování. To souvisí se snahou Evropské komise schválit ještě do konce letošního června tzv. očkovací certifikát. Kolaja od začátku prosazuje, aby tento průkaz nebyl diskriminující a nevylučoval z cestování osoby, které se nemohou naočkovat.

Souhlasím se Světovou zdravotnickou organizací, že návrh zatím nemyslí dostatečně například na těhotné ženy,“ vysvětluje Kolaja. Návrh počítá s tím, že certifikáty pro děti nebo třeba osoby s omezenou svéprávností, budou vydány jeho rodiči či opatrovníkovi jménem dítěte nebo opatrovance Podle Kolaji je nutné upravit návrh tak, aby nedával možnost členským státům některé skupiny lidí diskriminovat.

Je naprosto zásadní, aby se z občanů, kteří nejsou nebo nemohou být očkováni, nestali občané druhé kategorie,“ říká místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Ten se spolu s pirátskými kolegy snaží do aktuálního návrhu Evropské komise prosadit, aby naprosto ekvivalentní variantou očkování byl i negativní test, nebo prodělaný covid-19.

Naší prioritou je, aby konečný návrh obsahoval alternativu negativního testu s vysokou přesností, nebo potvrzení o prodělání nemoci. Usiluji také o to, aby testy byly pro občany k dispozici zdarma. PCR testy jsou u nás momentálně jedny z nejdražších v Unii. Snažíme se vytvořit jasná a férová pravidla pro všechny,“ říká Kolaja.

Návrh nařízení o očkovacích certifikátech momentálně připomínkují jednotlivé politické skupiny Evropského parlamentu. Finální hlasování na plénu se očekává na konci dubna. Certifikát by měly členské země vydávat zdarma již letos v červnu.

0
Vytisknout
5169

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021