V Londýně zemřel ve věku 99 let manžel královny Alžběty

9. 4. 2021

čas čtení 7 minut
Princ Filip se narodil na ostrově Korfu byl manželem královny Alžběty po dobu 73 let, vzdal se námořnické kariéry a celý život plnil tzv. "královské povinnosti", tedy účastnil se různých vernisáží a veřejných akcí. Celkem jich bylo za jeho život více než 22 700.  Byl z řecké královské rodiny a měl také ruské předky, jeho předkem byla i anglická královna Viktorie.

Od května 2017 už Filip neplnil své "královské povinnosti", ironicky poznamenal, že už nedokáže stát. V lednu 2019 způsobil u zámku v Sandringhamu dopravní nehodu, kdy ho prý oslnilo světlo z nízkého slunce, když vyjížděl na hlavní silnici ze Sandringhamu a vrazil do jiného vozu, jeho automobil se převrátil a dvě ženy v jiném vozidle musely být ošetřeny v nemocnici. Prokuratura se ho rozhodla nestíhat, protože se po tom incidentu  Filip vzdal svého řidičského průkazu.

Komentátoři konstatují, že Filip dokázal být šarmantní, ale je o něm známo, že proslul různými drsnými poznámkami. Tisk se často zaměřoval na tyto jeho chyby.

V následné diskusi po Filipově smrti poukazují mnozí na jeho ekologický aktivismus už začátkem osmdesátých let, kdy nikdo neměl ještě o hrozbě globálního oteplování moc ani ponětí.

Mnozí poukazují na to, že kromě ekologického aktivismu byl pravděpodobně nejdůležitější jeho projekt pro mladé lidi Duke of Edinburgh Award, Cena vévody z Edinburku, který jakýmsi skautským způsobem učil děti a teenagery fyzické samostatnosti v přírodě, schopnosti samostatně uvažovat a hledat praktická řešení.  Tento projekt byl velkou měrou důsledkem skutečnosti, že od třinácti let, od roku 1933, byl princ Filip v soukromé skotské škole Gordonstoune School ve skotském městě Elgin, kterou tehdy založil židovský uprchlík z nacistického Německa Kurt Hahn, která dávala obrovský důraz na výchovu žáků k samostatnosti a k fyzické otužilosti, aby se dokázali ubránit totalitním diktaturám, jakou bylo nacistické Německo.  Filip byl po celý svůj život svým způsobem outsiderem, protože v královské rodině neměl žádné rozhodovací pravomoci, i když si královna Alžběta vážila jeho názorů a především jeho humoru. Když se ho někdy v šedesátých letech v televizi ptali, co je vlastně jeho zaměstnání, neuměl na to odpovědět. Jednomu svému příteli na otázku, jak se sám vidí, se Filip charakterizoval "uprchlický princ". Byl to imigrant.

BBC před časem shrnula některé tyto jeho kontroverzní výroky, v jejichž medializaci se britský tisk vyžíval:
1966: "Britské ženy neumějí vařit."
1969: "Čím to kloktáte, oblázky?" (Zpěváku Tomu Jonesovi po vystoupení na královské akci)
1969: "Prohlašuju tuto věc za otevřenou, ať už je to cokoliv." (Na návštěvě Kanady.)
1981: "Všichni říkají, že máme mít víc volného času. Oni si teď stěžujou, že jsou nezaměstnaný." (V době hospodářské recese, způsobené Margaret Thatcherovou)
1982: "Jsou naprosto šílení." (Na Šalamounských ostrovech, když mu tam bylo řečeno, že počet obyvatel tam  ročně roste o 5 procent.)
1984: "Vy teda jako jste žena, ano?" (V Keni po přijetí dárku od místní ženy)
1986: "Když tady v Číně zůstanete ještě déle, začnete mít taky šikmý oči." (Skupině britských studentů v Číně)
1986: "Když to má čtyři nohy a není to židle, když to má dvě křídla a létá to a není to letadlo, a když to plave a není to ponorka, Kantoňané to sežerou." (Na jednání World Wildlife Fund)

 
1988: "Vypadá to jako ložnice nějaký kurvy." (K plánům vévody a vévodkyně z Yorku na jejich dům)
1992: "Proboha ne, moh bych dostat nějakou děsnou chorobu." (V Austrálii, když ho požádali, aby pohladil medvídka koalu.)
1993: "Asi tady ještě moc dlouho nežijete, nemáte totiž cejchu." (Britovi, kterého potkal v Maďarsku)

1994: "Není většina z vás potomky pirátů?" (Bohatému ostrovanu na Kajmanských ostrovech)
1994: "Kecy, kecy, kecy. Dělej, hoď sebou." (Volal na královnu Alžbětu v Belize z lodi Britannia, královna hovořila s hostiteli.)
1995: "Jak dokážete přimět zdejší domorodce, aby nepili alkohol tak dlouho, aby se jim podařilo udělat řidičskou zkoušku? (Učiteli řízení automobilu ve Skotsku)
1996: "Kdyby se najednou rozhodl hráč kriketu jít do školy a ubít tam spoustu lidí kriketovou pálkou, což by mohl udělat velmi lehce, chci říct, zakážete kriketové pálky?" (V reakci na požadavky zákazu střelných zbraní, poté, co ve skotské městě Dunblane vyvraždil blázen třídu  prvňáčků.)
1997: "Zatracenej debil!" (O pracovníku parkoviště na univerzitě v Cambridgi, který Filipa nepoznal)
1996: "Že jste hluší? No když stojíte tady, to se nedivím, že jste hluší." (Skupině hluchých studentů v Cardiffu, stojících u hlučné hudební skupiny.)
1999: "Vypadá to, jako že to sem instaloval Ind." (O zastaralých pojistkách  v jedné továrně v Edinburku)
2001: "Jsi moc obtloustlý na to, aby z tebe mohl být astronaut." (Třináctiletému Andrewu Adamsovi, který mu řekl, že chce být astronautem)
2001: "Kéž by si ten mikrofon vypnul." (Při představení Eltona Johna na královské akci)
2002: "Ještě pořád po sobě házíte oštěpy?" (Australskému domorodci)
2002: "Vypadáte jako sebevražedná atentátnice." (Policistce v neprůstřelné kazajce)
2009: "Je tady dnes večer hodně lidí z vaší rodiny." (Po zkoumání jmenovky podnikatele Atula Patela na recepci pro britské podnikatele indického původu)
2009: "No, své vousy jste si tedy moc dobře nenavrhl." (Designerovi Stephenu Judgeovi o jeho vousech)
2010: "Nechala jste si z tohoto materiálu taky udělat spodní kalhotky?" (Předsedkyni skotských konzervativců Annabel Goldie s poukazem na skotský tartan v Edinburku)
2010: "Pracujete ve striptýzovém klubu? (Čtyřiadvacetileté Elizabeth Rendle, když mu řekla, že taky pracuje v nočním klubu)
2012: "Zavřeli by mě, kdybych otevřel ten zip na těchhle šatech." (Pětadvacetileté Hannah Jacksonové, která měla po celých šatech odshora až dolů vpředu zip)
2013: "Na Filipínách už asi nikdo není, když tu všechny pracujete v britském zdravotnictví." (Jedné filipínské zdravotní sestře v jedné anglické nemocnici.)
2013: "Děti chodí do školy, protože je rodiče nechtějí mít doma." (Indce Malale Yousafzai, která přežil pokus ji zabít za to, že bojovala v Indii za právo dívek chodit do školy)
2017: "Vypadáte, že opravdu hladovíte." (Důchodci v útulku pro přestárlé muže.)

"Když to neprdí nebo nežere to seno, tak jí to nezajímá." (O jedné člence královské rodiny)

"Když otevře muž dveře automobilu manželce, tak je to buď nová manželka, nebo nové auto."

"Kde jsi sebrala ten klobouk?" (Královně Alžbětě při korunovaci)



 Zdroj ZDE  ZDE

Podrobnější zhodnocení Filipova  života v angličtině ZDE 

 

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021