Politico: Česká vláda vyhodila už druhého ministra za odpor proti Sputniku a Dukovanům

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta


Tomáš Petříček je už druhý protiruský ministr české vlády, který byl během týdne vyhozen z funkce. Byl donucen k rezignaci kvůli svému odporu vůči ruské protikoronavirové vakcíně Sputnik V, informuje server Politico. Přípomíná, že předtím byl vyhozen z funkce ministr zdravotnictví Jan Blatný proto, že odmítl nakoupit vakcínu Sputnik V, kterou Evropský lékový úřad neschválil. Jeho nástupce Petr Arenberger podporuje představu, že by se měla vakcína Sputnik V používat při klinických zkouškách.

Petříček řekl novinářům v Praze, že jeho vyhození z funkce je také spojeno s jeho opozicí vůči tomu, aby se ruská firma Rosatom podílela na lukrativním kontraktu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

 
Prokremelský Zeman usilovně lobboval jak pro Sputnik V, tak pro Rosatom.

"Není tajemstvím, že jsem už dlouho trnem v boku prezidenta Zemana," řekl Petříček. "Důvodem jsou Dukovany, kde jsem vždycky zdůrazňoval, že je na prvním místě bezpečnost, a očkování, protože pro mě je životně důležité zdraví občanů."

Bezpečností experti z českého ministerstva vnitra a zahraničí a české výzvědné služby opakovaně naléhaly na vládu, aby nepoužila Rosatom při dostavbě Dukovan, kvůli riziku, že by Kreml mohl tohoto kontraktu zneužít k vydírání české vlády.

Zeman, premiér Andrej Babiš a ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček tato varování ignorují.

Petříček je také ostrým kritikem spolupráce jeho sociálnědemokratické strany v koalici s Babišovým hnutím ANO. ČSSD přišla během čtyř let poslední vlády téměř o veškerou svou podporu a zřejmě nepřekoná pětiprocentní hranici, aby se dostala do parlamentu. V tom případě po říjnových volbách bude mít Babiš problém usmolit další koalici.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5990

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2021