Teherán končí spolupráci s EU - kvůli hájení lidských práv

14. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Teherán prohlásil, že EU nemůže kázat lidská práva, a oznámil zastavení spolupráce s ní v oblasti boje s terorismem a narkotiky. Došlo k tomu poté, co EU uvalila sankce na osm íránských představitelů kvůli jejich porušování lidských práv.


Rozhodnutí EU přidat osm íránských bezpečnostních představitelů a tři entity na sankční seznam kvůli porušování lidských práv vyvolalo silná odsuzující prohlášení islámské republiky.

Ministr zahraničí Zaríf odsoudil tento krok jako "hanebný" a kritizoval EU za "ustupování tlaku zastánců tvrdé linie" v USA a Izraeli.

EU v pondělí aktualizovala seznam Íránců sankcionovaných kvůli porušování lidských práv. Mezi novými je i Hosejn Salami, vlivný šéf Islámských revolučních gard. Tito představitelé jsou obviněni z brutálního potlačení protivládních demonstrací vyvolaných zdražováním paliv v listopadu 2019, které podle Amnesty International vedlo k 300 mrtvých.

Další je Leyla Vaseghiová, guvernérka zbídačeného města Šahr-e-Ghods 32 km západně od Teheránu. Několik dní po potlačení nepokojů si vysloužila od íránské veřejnosti odsouzení, když ve videu prohlásila, že vydala rozkaz zastřelit každého, kdo by zaútočil na její kancelář.

Sankcionovanými entitami jsou tři věznice, kde dochází k vážnému porušování lidských práv, včetně umučení k smrti a sexuálního zneužívání osob zadržených po nepokojích v roce 2019.

Íránský ministr se o případech porušování lidských práv nezmínil, ale tvrdil, že evropské země "nejsou v postavení kázat lidská práva", protože se potýkají s "islamofobií a xenofobií".

Několik hodin po oznámení nových sankcí Írán prohlásil, že přerušuje spolupráci s EU v oblasti boje s terorismem a narkotiky.

Nové evropské sankce mají za následek zmrazení aktiv a zákaz cestování zmíněných jednotlivců.

EU již má na zmiňovaném seznamu 81 Íránců, ale od roku 2013 na něj žádného dalšího nepřidal, navzdory řadě mezinárodních zpráv o porušování lidských práv íránským režimem.

Během tohoto období se EU stále více věnovala jednání s Íránem o jaderném programu, implementaci dohody a v poslední době debatě o jejím oživení.

Politika EU nerozšiřovat sankční seznam vyvolala kritiku íránských organizací na ochranu lidských práv, podle nichž evropští představitelé obětují lidská práva na oltář jaderné dohody a ekonomických výhod spolupráce s Íránem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5438

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021