COVID - jak na mutace: Testy pozměněných vakcín

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Desítky Američanů si vyhrnují rukávy kvůli třetí dávce vakcíny proti COVIDu-19 - tentokrát jde o injekci pozměněnou tak, aby chránila před obávanou mutovanou verzí koronaviru, napsala Lauran Neergaardová.


V současnosti používané vakcíny poskytují silnou ochranu. Ale nové studie experimentálních vylepšení vakcín Moderna a Pfizer představují kritický první krok k alternativě, pokud by virus nakonec stávající přípravky překonal.

Viry se neustále vyvíjejí a svět se snaží očkovat miliony lidí a potlačit koronavirus, než se objeví ještě další mutace.

V globálním měřítku však panuje obava, že vakcíny první generace mohou poskytovat nižší ochranu před variantou, která se objevila v Jihoafrické republice. Všechny hlavní výrobci vakcín mění své recepty pro případ, že bude nutná aktualizace proti tzv. mutaci B.1.351. Nyní začínají testy experimentálních dávek Moderna a Pfizer.

Vakcíny Moderna a Pfizer cvičí tělo v rozpoznávání korunkového proteinu koronaviru. Jeho prostřednictvím virus proniká do lidských buněk.

Vakcíny Moderna a Pfizer využívající genetického kódu mRNA je možno pozměnit velmi snadno. Výrobci prostě vyměnili genetický kód originálního koronaviru za mRNA jihoafrické varianty.

Úvodní testy probíhají nejprve s účastí několika set dobrovolníků, vědci se chtějí nejprve ujistit, že nevznikly žádné nové vedlejší účinky. Masové testy přijdou na řadu později.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6036

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021