Čína pořádá námořní manévry nedaleko Tchaj-wanu

7. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Čína uspořádala námořní cvičení s účastí útočného svazu s letadlovou lodí nedaleko Tchaj-wanu. Podle ní mají manévry chránit čínskou suverenitu, což zjevně odkazuje na nároky Pekingu ohledně ostrova.


Cvičení se účastní jedna ze dvou čínských letadlových lodí, Liao-ning, a podle čínských úřadů má jít o rutinní záležitost podle každoročního rozvrhu. Čína postupně zesiluje hrozbu vojenským útokem prostřednictvím cvičení a průniků čínských vojenských letounů do identifikační zóny protivzdušné obrany ostrova.

V pondělním prohlášení nicméně čínské vojenské námořnictvo neuvedlo, kdy cvičení začalo, jak dlouho bude trvat, ale dodalo, že v budoucnu bude podobných akcí více.

US Navy v sobotu oznámila, že úkolové uskupení v čele s letadlovou lodí Theodore Roosevelt v sobotu znovu vplulo do Jihočínského moře, "aby provedlo rutinní operace". Stalo se tak v rámci operací 7. americké flotily letos podruhé.

Čína si dělá nároky prakticky na celé Jihočínské moře a rutinně vyjadřuje výhrady k přítomnosti zahraničních vojenských plavidel v této oblasti, zejména pak amerických. US Navy uvádí, že má právo operovat v mezinárodních vodách a zdůrazňuje, že hájí právo svobodné plavby. Peking to považuje za vysoce provokativní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5422

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021