Koronavirus: EU čelí „recesi historických rozměrů“

7. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Představitelé Evropské unie předpověděli, že EU kvůli pandemii zažije „nejhlubší hospodářskou recesi“ své historie. Jestliže se členské státy nedohodnou na společných řešeních týkajících se post-pandemického oživení, mohlo by to ohrozit  celý evropský projekt.

„Je zcela zjevné, že Evropská unie vstoupila do nejhlubší ekonomické recese v celé své historii. Hospodářská aktivita v EU přes noc klesla prakticky o jednu třetinu,“ uvedl evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni. Vlády přijaly přísná omezení týkající se pohybu obyvatelstva a další opatření společenského odstupu, aby nákazu potlačily. Tyto kroky výrazně omezily obchodní a hospodářskou činnost.

V letošním roce se očekává, že se ekonomika EU propadne o 7,5 procenta. Ekonomika eurozóny se má smrštit o 7,75 procenta. Předpokládá se, že ekonomiky členských států EU a zemí eurozóny nebudou muset dorovnávat schodek rozpočtu. Prognózy také ukazují, že hospodářství unijních států v příštím roce posílí o více než šest procent. 

Tyto prognózy však počítají s neustálým uvolňování restrikcí. Pokud budou karanténní opatření v platnosti dva měsíce, tak by se ekonomika v některých evropských zemích – včetně Německa – mohla smrštit až o 14 procent, jak stojí ve zprávě vydané minulý měsíc Evropskou sítí pro ekonomický a fiskální výzkum.

„Nicméně dlouhotrvající pandemie, která by měla vážnější průběh, než se v současné době předpokládá, by mohla mít za následek daleko větší pokles HDP,“ konstatoval Gentiloni.

Post-pandemické hospodářské oživení závisí na rychlosti, s jakou by mohla být rušena karanténní opatření, na významu služeb, jako je cestovní ruch, a na finančních zdrojích jednotlivých zemí. „Taková neshoda představuje hrozbu pro jednotný trh a eurozónu – je možné ji však zmírnit prostřednictvím společné Evropské akce,“ dodal komisař. 

Společná Evropská akce je však iluzorní představou, když se členské státy EU horko těžko dokážou dohodnout na výběru finančních nástrojů, aby mohly uspíšit post-pandemické hospodářské oživení – hlavně v zemích „první linie“, jako je Itálie a Španělsko. Zejména Německo usiluje o zefektivnění finanční pomoci pro nejvíce postižené země.


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020