Další pandemie by mohla být ukryta v arktickém permafrostu

16. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Globální oteplování by mohlo odhalit starodávné mikroby. Budeme stejně nepřipraveni, jako jsme byli v případě pro koronaviru?

V létě 2016 se Evropou přehnala vlna veder, která na severu vedla k rozmrazování permafrostu. V arktické půdě na Sibiři se začaly míchat bakterie. Šlo o antrax. Zmrzlá půda odkryla mršiny sobů, které zde ležely od roku 1941. Spóry antraxu na mršinách se dostaly do horní vrstvy půdy a do vodního zdroje nacházejícího se poblíž. Poté se zachytily na tělech tisíců migrujících sobů pasoucích se v této oblasti. Více než dva tisíce sobů se brzy nakazily smrtící bakterií. Posléze se tyto bakterie dostaly ke kočovnému národu Nenetů, který se živí sobím masem. Do konce srpna téhož roku zemřel 12letý chlapec a nejméně 115 dalších osob muselo být hospitalizováno.

Současná pandemie přichází v okamžiku zvláště závažném pro infekční choroby. Jak se Arktida zahřívá dvakrát rychleji než zbytek světa, tamní půda začíná tát. Díky tomuto tání by se bakterie a viry, které byly kdysi pohřbeny v permafrostu, mohly častěji probouzet z dlouhé hibernace. Arktida rovněž zažívá stále větší dopravní ruch než kdy dříve; na moři se otevírají námořní trasy, přičemž dochází k většímu využívání přírodních zdrojů. Jakmile se mikrobi začnou znovu objevovat, mají nyní větší příležitost přijít do styku se zvířaty a lidmi.

Změna klimatu nemění jen to, co víme o nemocech rozšířených na severu. Ve světě, jenž se otepluje, postupuje mnoho chorob z jihu na sever - například onemocnění šířená komáry a klíšťaty. U pandemií, jako je ta současná, může být diagnostika a léčení vznikajících nebo znovu se objevujících nemocí - stejně jako vzdělávání veřejnosti tom, jak zabránit jejich šíření – během na dlouhou trať. Existuje jedno ponaučení z pandemie Covidu-19, jež v současné době zuří po celém světě: můžeme podniknout řadu kroků, abychom se lépe připravili na příští epidemii - od boje proti globálnímu oteplování, kvůli němuž jsou pandemie nyní běžnější, až po podporu a zaopatření našeho zdravotnictví, výzkumu a veřejnosti - než udeří další katastrofa.

Celá článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
7487

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020