Mezitím v Absurdistánu 124:

Koronavirová epidemie je spiknutí kapitalistů, Kaczyński cestoval po hrobech a Sejm schválil povinné volby

14. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut
Polsko, jako celá Evropa, pořád bojuje s COVIDEM-19. A je to všechno nanic, jak odhalila Justyna Socha, asistenka jednoho pravicového poslance a šéfa polského hnutí ve prospěch nemoci (nazývám to hnutím ve prospěch nemoci, protože ona nemá ráda, když se jí říká, že je aktivistka proti očkování). Podle ní je to celé spiknutí, které inscenovaly velké korporace, banky a Bill Gates. Bylo to naplánováno už před léty a cílem je zbavit lidi svobody, umožnit povinné očkování a "elektronicky lidi sledovat". Tak něco, omlouvám se, nedokázal jsem prostudovat ty nesmysly všechny. 

 

Mezitím v reálném světě bylo policii nařízeno, aby tvrdě vynucovala dodržování karantény, avšak skutečnost, že omezování svobody občanů je protizákonné, dokud nebude vyhlášen mimořádný stav, to činí obtížným. Zvýšenou míru stresu je vidět na obou stranách: mnoho občanů odmítá dodržovat pravidla, která se jim zdají nelogická nebo přehnaná, a podle čelných právníků, včetně komisaře pro lidská práva,   mají na to plné právo.

Na druhé straně přicházejí zprávy, že mnoho policistů, opilých nově získanou mocí, překračuje své pravomoci, anebo je dokonce otevřeně zneužívá: v Olsztynu dvaadvacetiletá sportovkyně, která čekala venku, až se uvolní místnost, kde sportuje (v důsledḱu opatření pro sociální distancování může tu místnost ve fitku používat vždy jen jediná osoba) byla obviněna, že "se bezcílně potuluje sem a tam" a byla policií brutálně zbita. Podle ní  jí policie dokonce dala do tašky pytlík s marihuanou, aby ospravedslnila protizákonnou prohlídku jejího ruksaku.

Samozřejmě, takové malicherné předpisy jako zákaz shromažďování a tak - to neplatí pro stranu Právo a spravedlnost. Jarosław Kaczyński se shromáždil se skupinkou svých stoupenců  k ceremonii připomínající desáté výročí letecké havárie ve Smolensku.



Skupina obyčejných občanů také chtěla k památníku položit květiny. Avšak protože byly jejich květiny věnovány "obětem Lecha Kaczyńského, který donutil piloty přistávat za nebezpečných okolností", jejich věnec jim násilně ukradli vojáci za pomoci policie a byl odvezen na neznámé místo:



Mezitím se Kaczyński vydal na turné ve Varšavě po hrobech. Navštívil hrob obětí na vojenském hřbitově a podařilo se mu zastavit se i u hrobu své matky na jiném hřbitově. Navzdory tomu, že byly hřbitovy uzavřené veřejnosti, nejenže směli Kaczyński a jeho doprovod na hřbitovy vstoupit, ale také dojet se svou limuzínou až přímo k hrobům. Zjevně jsou někteří lidé rovnější než jiní, vzhledem k tomu, že opoziční poslankyně Barbara Nowacka, jejíž maminka také zahynula ve Smolensku, nesměla navštívit hrob své matky  ani sama a ani pěšky. Má vlastní babička také nedávno zemřela a na pohřeb smělo jít jen pět lidí...

Samozřejmě, několik znepokojených občanů tato protizákonná shromáždění oznámila úřadům, avšak policie, která v jiných případech vynucuje předpisy o karanténě tak brutálně, rychle vysvětlila, že pokládání věnců u památníku Lecha Kaczyńského a dalších obětí havárie "se nepovažuje za shromáždění podle předpisů" a že "tito lidé vykonávali své povinnosti tak, jak to vyžadují jejich funkce":
Dosud nebylo ale vysvětleno, jaké funkce způsobují, že je nutné, aby členové Kaczyńského rodiny či bývalý ředitel polské státní televize TVP porušovali karanténu.

Avšak možná Kaczyński a jeho stoupenci se opravdu mohou na veřejnosti srocovat bez obav, že budou nakaženi koronavirem? Podle časopisu Newsweek  je to možné, protože vláda a politikové ze strany Právo a spravedlnost jsou neustále testováni (a jejich testy se provádějí velice rychle, čímž se odkládá testování jiných lidí). Pracovníci laboratoří citování v tomto článku s placeným přístupem svědčí o tom, že někdy až 50 procent denní kvóty testů pochází od vlivných osob.

Samozřejmě i vedení strany Právo a spravedlnost si je vědomo, že i navzdory neustálému testování člověk může onemocnět. A proto zavádí nový zákon, který zlepšuje už tak privilegovanou zdravotní péči pro vysoké politiky - bude nyní přístupná i jejich rodinným příslušníkům.

A já to nechápu. Ukázalo se, že členové strany Právo a spravednlost mají schopnost být zároveň na dvou různých místech. To byl případ několika poslanců strany Právo a spravedlnost, kteří podepsali "druhý projekt volebního zákona" (viz předchozí kapitola tohoto seriálu navzdory tomu, že fyzicky nebyli přítomni ve Varšavě.  Vyšlo najevo, že strana Právo a spravedlnost má zásobu prázdných papírů s bianco podpisy svých poslanců. Zákon o korespondenčním hlasování se ukázal být, samozřejmě, naprostou katastrofou, jak tomu bývá často se zákony, napsanými na koleně za dvě hodiny. Ukazuje se, například, že každý občan může hlasovat, jako by byl Kaczyński,  pokud bude obálka umístěna do schránky ve správné oblasti a členové komise nepoznají, že byl podpis zfalšován, a všechny další hlasovací lístky podepsané jménem Jarosław Kaczyński budou automaticky neplatné. Neexistuje ani možnost zkontrolovat, který hlasovací lístek je pravý a který je podvodný.

Podle nového zákona má být také hlasování povinné, vzhledem k tomu, že ti, kdo "zničí, poškodí, ukryjí, zničí, zfalšují či ukradnou volební lístek mohou být potrestáni až tři roky vězení". Což znamená, že jediným legálním způsobem je hlasovací lístek odeslat, pokud jsme ho nepoškodili, takže napsat na něj "Kaczyński je kretén" je také zakázáno. Avšak poslancům strany Právo a spravedlnost je to jedno. Argumentují, že pokud se to opozici nelíbí, může to napravit v Senátu.

Jestli chcete udělat něco protizákonného a vyhnout se potrestání, musíte pracovat pro vládu nebo pro státem vlastněnou firmu, protože podle spěšně napsaného zákona o epidemiích  je nyní legální zneužít vaší moci a rozšířit svou prerogativu, pokud je to "ve veřejném zájmu".

Avšak alespoň má být konečně uznána oběť pracovníků zdravotnictví. Ministr zdravotnictví oznámil, že jako "odměnu za jejich práci"  nyní zdravotníci dostanou roušky. Je to teď ten nový způsob, jak se věci provádějí? Řidiči nákladních automobilů budou odměněni naftou, pracovníci skladišť budou odměněni dřevěnými paletami, stavebníci bezpečnostními helmami a ministrům zdravotnictví se bude platit za papír do tiskárny a za účty jejich mobilních telefonů?

Bohužel, nadace zvaná Dajemy Dzieciom Siłę dobře etablovaná nevládní organizace, která od roku 1991 pomáhá dětským obětem zločinnosti, nebude odměněna ani papírem do tiskárny. Peníze namísto toho dostala nadace Profeto, která podporuje "evangelikální činnostL Kněží svatého Srdce. Její ředitel Michał Olszewski je znám především jako vymítač duchů. Vymítal "démony vegetariánství" kusem salámu...

Mezitím rozhodl soudní tribunál Evropské unie, že nově založená disciplinární komora pro polské soudce je protizákonná. Bylo jí nařízeno, aby okamžitě zastavila veškerou svou činnost, jinak bude těžce pokutována.  Tento verdikt podpořil polský Nejvyšší soud,  avšak vláda se rozhodla požádat Ústavní soud o radu, jak vyřešit tento "právní konflikt". Což v podstatě znamená, že je jim úplně jedno, jak rozhodne Evropská unie, protože polský Ústavní soud byl už před několika lety proměněn v Kaczyńského pimprlové divadýlko.

A tak byly všechny krizové situace vyřešeny a parlament se nyní může vrátit ke své pravidelné práci. Co se chystá? Drastické zákony zakazující potraty (zase). Ale parlament bude řešit i další palčivě naléhavé otázky. Náměstek premiéra Gliński požaduje, aby polskému prezidentu byly vydány insignie posázené drahokamy za několik milionů zlotých.    Protože, víte, zdravotní sestry už byly odměněny, tak teď je načase, aby nové hračky dostal i Andrzej Duda. Přece!

0
Vytisknout
10103

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020