Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima požaduje zrušení uzamčení země

17. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ve své "výzvě vládě"  Zima  argumentuje, že "celková letalita infekce Covid-19 bude po zhodnocení celého průběhu vypadat jinak, než je prezentováno." "Došlo k obrovskému strašení národa." "Fatální důsledky bude mít ochromení našeho hospodářství."

Zima chce, aby vláda zveřejnila jasný plán.

Jeho otevřený dopis požaduje - velmi rozumně "navýšit na maximum testovací kapacity". Dále právem požaduje zvýšení státní podpory OSVČ a lidí ohrožených ztrátou zaměstnání, přijmout rychlá, nekomplikovaná a plošná opoatření v daňové oblasti a umožnit občanů odklad úvěrů a splátek na bydlení, ochránit občany, kteří spadají do dluhových pastí.

 

Toto všechno jsou rozumná opatření, stejně jako požadavek, aby vláda zveřejnila jasnou strategii co dál.

Zimův požadavek na otevření země je však kontroverzní.

Jedna věc je totiž docela jistá. České republice se podařilo zamezit rozšíření infekce, protože reagovala velmi rychle, na rozdíl od Británie a USA. V zemích, jako je Švédsko, které uzamčení země nezavedlo, už míra infekce rychle narůstá.

Zdá se, že jediným účinným prostředkem pro zabránění obrovského množství úmrtí, do té doby, než bude k dispozici vakcína (18 měsíců) je rozsáhlé testování a izolace ohnisek infekce s tím, že se ty části země, kde je infekce minimální, uvolní, ale stále se budou muset testovat, aby bylo možno okamžitě přikročit ke karanténě v oblastech, kde by se infekce začala rychle šířit.

Koronavirus je neuvěřitelně nakažlivý a jeho letalita je obrovská. Většina epidemiologů upozorňuje, že se ho nikdy nezbavíme a otevření země do vzniku vakcíny bude moci být jen částečné. Při úplném otevření země dojde k drastické obnově šíření nákazy.

Epidemiologové přijímají argument, že uzavření země likviduje ekonomiku, ovšem hromadné umírání ji bude likvidovat stejným způsobem.

Zimův důraz na rozšíření testování je však  rozumný.

Zimův otevřený dopis ZDE 

0
Vytisknout
11582

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2020