Průběžné zpravodajství:

Polsko zaznamenalo nárůst infekcí

20. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 19.4. bylo v ČR oficiálně registrováno  6701  nakažených,  390 osob bylo  v nemocnici a 186 zemřelo.

- OSN varuje před dopadem koronaviru na nejchudší země. Na její březnový apel, že potřebuje na boj proti koronaviru 2 miliardy dolarů, dostala jen čtvrtinu této částky. ZDE 

- Španělsko navrhuje fond EU ve výši 1,5 bilionu euro na boj proti koronaviru. Španělský premiér Pedro Sanchez to navrhune na summitu EU ve čtvrtek.

- Indie zaznamenala největší denní nárůst infekcí, poté, co vláda zmírnila tamější uzamčení země. Za posledních 24 hodin tam bylo registrováno nových 1553 případů, celkový počet je víc než 17 000. Nejméně 543 lidí zemřelo a podle epidemiologů bude pandemie kulminovat až v červnu. Od pondělka dovoluje Indie provoz určitým průmyslovým podnikům a farmám, pokud budou dodržovány hygienické normy. Dělníci-migranti také smějí cestovat v rámci států na práci v továrnách, na farmách a na dalších pracovištích.

- Trump zaútočil na další reportérku. Jedná sprostě vůči ženám, zejména pokud to nejsou bělošky. Reportérka CBS Weijia Jiang se Trumpa zeptala, proč v únoru čekal tak dlouho, než varoval lidi, zatímco se virus šířil jako požár, a účastnil se shromáždění tisíců lidí. Trump jí řekl, ať drží hubu. Dál se vychloubal, jak jsou jeho akce proti koronaviru neuvěřitelně úspěšné. Počet mrtvých v USA stoupl nad 40 000.

- Globální cena ropy poklesla na minimum za posledních dvacet let.

- Hongkong nemá dnes žádné nové případy nákazy. Celkem registroval od března 1026 nákaz.

- Ve Wuchanu sílí odpor vůčí čínské vládě v důsledku idiotské reakce úřadů na pandemii. Vynikající reportáž ZDE 

- Počet mrtvých na koronavirus dosáhl na světě 164 938. Celkový počet oficiálně registrovaných infekcí na světě je 2 394 291.

- Počet mrtvých v Turecku dosáhl 2017.

- Polsko v neděli zaznamenalo největší nárůst infekcí, 545, den předtím, než chce zavést uvolnění některých omezení. V neděli mělo Polsko 9287 oficiálně potvrzenýcdh nákaz a 360 úmrtí. Nejnovější nárůst infekcí je spojen s objevením tří nových ohnisek nákazy, dvou v domovech důchodců a jednoho v nemocnici.

- Francie zdvojnásobila výrobu roušek ze 4 milionů na 8 milionů týdně.

- Peru zaznamenalo 15 628 nákaz a 400 úmrtí.

- Američtí guvernéři obvinili Trumpa, že činí lživá a nebezpečná prohlášení. Sílí napětí mezi Trumpem a šéfy jednotlivých amerických států.

- Téměř 60 procent amerických voličů je znepkojeno, že USA zruší uzamčení země příliš brzo.

- COVID-19 usmrtil až třicet biskupů a prominentních duchovních největší afroamerické pentekostální církve "Církev Boha v Kristu".

- V Indii, v Libanonu a v Iráku protestují lidé proti uzamčení země, protože nemají příjem a jsou ohroženi hladem.

- Počet mrtvých v Itálii vzrostl v neděli o 433, o 49 méně než v sobotu. Celkem v Itálii zemřelo 23 660 osob.

- Počet mrtvých ve Francii stoupl v neděli na 19 718.

- Počert mrtvých v britských nemocnicích stoupl na 16 060.

 Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8754

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2020