„Musíme udělat Ameriku férovější, spravedlivější, rovnocennější“

16. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Nejsou to slova socialistického snílka, ani Bernie Sanderse. Jsou to slova Baracka Obamy v projevu, ve kterém podpořil kampaň Joe Bidena na nominaci demokratickým kandidátem na prezidenta Spojených států amerických, a vyzdvihl myšlenky, které kampaň Bernieho Sanderse nabídla mladým Američanům.

Projevy byly nepochybně jednou ze silných stránek prezidenství Baracka Obamy a leckterý kritik Obamova prezidenství může namítnout, že realitu našeho světa Obamovo prezidenství nijak zásadně nezměnilo. Mnoho jeho kritiků si ale po třech letech s Donaldem Trumpem na působení Baracka Obamy v Bílém domě třeba vzpomene s nostalgií.

Na „vědě, na faktech a na vládě zákona záleží“ zdůraznil mimo jiné Obama (celý projev například ZDE). V politice ve střední Evropě, která je stále více určována vystoupeními populistických politiků postavených na zpochybňování veřejnoprávních médií a mlčícím tváří tvář dezinformačním kampaním (protože jim to přece hodí nějaké ty hlasy) to dnes zní trochu jako ozvěna jiného světa.

Kdy jste naposledy slyšely hovořit Andreje Babiše o potřebě reagovat na klimatické změny ozeleněním hospodářství? Anebo že na prohlubující se ekonomický tlak na ohrožené segmenty populace musíme dnes reagovat mnohem důsledněji než kdykoliv v minulosti?

Bylo by chybou si Obamu idealizovat, ale zároveň si nelze nevšimnout, jak moc se politický diskurs ve střední Evropě vzdaluje realitě světa kolem nás.   

 

  

0
Vytisknout
8557

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020